Peste 2.000 de cazuri de gripă clinică înregistrate în ultima săptămână, de 14 ori mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 65.049, de 1.8 ori mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (36.483) şi cu 13.9% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (75.628), potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Numărul cazurilor de gripă rămâne ridicat. 2.149 de cazuri de gripă clinică s-au înregistrat în cea de-a 14-a săptămână a anului, faţă de doar 153 de cazuri în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă de 14 ori mai multe îmbolnăviri, arată cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Astfel, în săptămâna 04.04.2022-10.04.2022 au fost raportate 10 cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 1 mai mult faţă de săptămâna precedentă şi faţă de zero în aceeaşi perioadă a sezonului precedent.

Nu a fost raportat niciun deces confirmat cu virus gripal, potrivit hotnews.ro. 

Pana la data de 10.04.2022 au fost vaccinate antigripal 1.506.362 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii, precizează Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a anunţat săptămâna trecută că la farmacia s-ar putea desfăşura „activităţi favorabile sănătăţii publice”, precum vaccinarea antigripală. 

„Cred că farmacia în general este un loc în care putem desfăşura multe activităţi favorabile sănătăţii publice, de la informare-educare, implicarea şi în vaccinare. Există modele cel puţin în ceea ce priveşte vaccinarea antigripală în alte ţări şi putem face un astfel de model şi în România. (...) Noi discutăm foarte mult despre serviciile preventive care ar trebui să stea la baza politicilor de sănătate în România, care să facă sustenabil sistemul de sănătate, pe de o parte, să reducă numărul de ani viaţă cu boală şi să ofere bunăstare populaţiei din România, exact aşa cum îşi propune şi Organizaţia Naţiunilor Unite în cadrul obiectivelor de dezvoltare sustenabilă. (...) Poate că şi măsurarea glicemiei, de exemplu, ar putea să fie practicată în unele farmacii şi sunt lucruri extrem de simple care se pot face nu cu multe investiţii”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Gripă vs Omicron

Persoanele nevaccinate antigripal pot dezvolta o formă gravă a bolii, chiar cu simptome mult mai severe decât cele ale infecţiei cu Sars-Cov-2. Specialiştii au precizat că gripa poate fi mult mai gravă decât tulpina Omicron.

„Trebuie precizat că există posibilitatea ca anumiţi pacienţi, şi mai ales cei nevaccinaţi, să dezvolte simptome mult mai severe decât persoanele infectate cu noua tulpină Covid-19, Omicron. Gripa are o simptomatologie destul de severă. Tipul de gripă identificat în acest sezon la pacienţi este de tip A”, a subliniat dr. Florin Roşu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite