RAPORT Bărbaţii se sinucid cu succes, femeile mai mult dramatizează. Cele mai frecvente metode la care apelează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai aleasă metodă de sinucidere rămâne spânzurarea FOTO Arhivă Adevărul
Cea mai aleasă metodă de sinucidere rămâne spânzurarea FOTO Arhivă Adevărul

Raportul pe 2013 al Institutului Naţional de Medicină Legală arată că 82% din sinucideri i-au avut ca protagonişti pe bărbaţi. Medicii spun că, deşi femeile au cele mai multe tentative, bărbaţii sunt mai decişi şi ştiu să apelează la mijloacele sigure

O treime din morţile violente pentru care, în 2013, s-au făcut autopsii au fost sinucideri, iar cei mai mulţi dintre cei care au ales această cale de a-şi încheia socotelile cu viaţa (82%) au fost bărbaţi. Aşa arată ultimul raport al Institutului Naţional de Medicină Legală (INML) „Mina Minovici“. În cifre absolute se observă totuşi o uşoară scădere a numărului sinuciderilor faţă de anul trecut: 2.721 faţă de 2.753.

Potrivit raportului publicat ieri, cele mai frecvente morţi violente au fost sinuciderile prin spânzurare, otrăvire şi aruncarea de la înălţime. Cel mai mare număr de sinucideri din intervalul 1996-2013 a fost înregistrat însă în anul 2000, când aproape 4.000 de persoane şi-au luat viaţa, mai spun specialiştii în raport. Constantă rămâne însă „preferinţa“ pentru spânzurare, arată specialiştii INML.

Medicii explică procentul mult mai mare de bărbaţi care merg până la gestul suprem al sinuciderii prin faptul că, pe de o parte, au acces mai facil la metodele violente (arme, spânzurare), pe de altă parte sunt probabil mai hotărâţi decât femeile şi dau mai greu înapoi odată ce au luat o decizie.

„Probabil că ceea ce contribuie la acest tablou ilustrat de cifre este faptul că bărbaţii au mai multe mijloace decât femeile, adică ei recurg la cele mai sigure şi mai violente metode, precum spânzurarea sau armele de foc, în timp ce femeile apelează de obicei la medicamente, iar supradoza nu duce întotdeauna la deces“, explică prof. dr. Radu Teodorescu, psihiatru şi preşedintele Asociaţiei Române de Terapii Comportamentale şi Cognitive.

Femeile mai mult dramatizează

Acesta spune că raportul este fix invers când vine vorba de tentativele de suicid: femeile sunt pe primul loc, inclusiv la principala afecţiune care poate determina un astfel de gest extrem: depresia.

„Mult mai multe femei au avut tentative de suicid, însă la capitolul suicid realizat, dus până la capăt, bărbaţii sunt pe primul loc. E vorba în general, în astfel de cazuri, de bărbaţi singuri, care au un nivel educaţional şi financiar mai scăzut, de cazuri unde există şi un abuz de substanţe, în principal de alcool“, a adăugat Teodorescu.  Şi medicul Ştefan Milea susţine că bărbaţii sunt cei care duc de obicei la bun sfârşit un astfel de act.

Am putea spune că sunt mai serioşi, decizia bărbatului e decizie. Ei nu se mai răzgândesc, nu vor să impresioneze, să emoţioneze“, spune Milea.

Pe de altă parte, explică Radu Teodorescu, o altă explicaţie ar putea fi faptul că femeile sunt mai religioase decât bărbaţii, dar şi spiritul matern al acestora: „Femeile sunt mai responsabile, mai ales dacă au o familie, un copil, e un lucru descurajant şi se gândesc de două ori înainte de suicid“.

Dincolo de astfel de factori, psihiatrul atrage atenţia că suicidul este de obicei legat şi de o tulburare psihică foarte gravă, cum ar fi schizofrenia sau depresia, însă per total vorbim de „un eveniment care se datorează unei pluralităţi de cauze“.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite