Peste 4 milioane de carduri de sănătate au fost tipărite. Când şi cum se va face distribuţia documentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Buşoi a anunţat că au fost tipărite 4 milioane de carduri FOTO Mediafax
Cristian Buşoi a anunţat că au fost tipărite 4 milioane de carduri FOTO Mediafax

Până în prezent au fost tipărite peste 4 milioane de carduri de sănătate, a anunţat într-o conferinţă de presă preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), medicul Cristian Buşoi. Acesta a precizat că, începând cu anul 2014, documentele vor ajunge strict la persoanele adulte, gratuit, prin intermediul Poştei Române.

„Distribuirea se va face în ordine alfabetică a judeţelor, dar vom încerca să tipărim pentru Bucureşti înainte de final, întrucât acesta era ultimul”, a spus Cristian Buşoi, potrivit Agerpres.

Cardurile pot fi activate la orice furnizor de servicii medicale

Acesta a precizat că s-a modificat soluţia informatică pentru achiziţionarea de cititoare ieftine şi că activarea cardurilor se va putea face la medicul de familie sau la orice alt furnizor de servicii medicale la care merge asiguratul.

Totodată, inscripţionarea pe card a datelor personale nu este obligatoriu să fie făcută concomitent cu activarea, ea va fi făcută la prima vizită a asiguratului la medicul de familie.

„În semestrul IV al anului 2014, poate chiar 1 ianuarie 2015, se va finaliza distribuirea cardului, iar decontarea serviciilor medicale se va face doar pe baza cardului de sănătate. Până acum, ritmul de producţie a cardurilor a fost de un milion pe lună şi se intenţionează să se ajungă la 1,5 milioane de carduri pe lună”, a spus reprezentantul CNAS.

Potrivit acestuia, prin intermediul cardului va putea fi urmărit mai bine modul cum sunt trataţi pacienţii, frauda din sistem va fi mult redusă, iar securitatea cardului, a cititorului de card şi a sistemului este garantată.

Registrul asiguraţilor, un obiectiv al CNAS

El a spus că, după data de 15 ianuarie 2014, toţi furnizorii de servicii medicale (spitale, medici de familie, centre de dializă etc.) trebuie să îşi achiziţioneze cititoare de card.

Cristian Buşoi a adăugat că toate costurile pentru soluţia informatică au fost achitate, Ministerul Sănătăţii plătind deja cele aproape 4.000.000 carduri produse şi recepţionate, iar anul viitor urmând să se plătească restul de carduri, pe măsură ce acestea vor fi tipărite.

Şeful CNAS a mai declarat că în curând va fi realizat un Registru al asiguraţilor.

Pe aceeaşi temă:

Cardurile de sănătate vor fi distribuite prin poştă. „Poşta Română e cea mai proastă soluţie!”, susţin pacienţii

Distribuirea cardurilor de sănătate nu va intra în atribuţiile medicului de familie, ci va fi făcută prin intermediul primăriilor sau a poştei. Aşa a anunţat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o emisiune televizată, adăugând că luni va fi publicat un proiect de lege care să reglementeze problema cardului de sănătate care va fi distribuit începând din 2014.

VIDEO Cristian Buşoi: Cardul de sănătate se distribuie prin medicina primară, deci prin medicii de familie

Cardul de sănătate va fi distribuit cu ajutorul medicilor de familie. Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate a declarat că distribuirea va începe din luna septembrie, chiar dacă medicii de familie nu sunt de acord ca distribuirea cardului să se facă prin ei.

Ce informaţii vor conţine cardurile de sănătate şi când va începe distribuţia lor

Arădenii vor fi primii beneficiari ai cardurilor de sănătate. Mai precis, cele 200.000 de documente electronice, pe care vor fi înscrise grupa de sânge, RH-ul şi boala majoră de care suferă asiguratul, vor ajunge în Arad la sfârşitul acestei luni. Anunţul a fost făcut de Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care a adăugat că se doreşte ca distribuţia cardurilor să se facă prin medicii de familie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite