Peste 470 de cazuri noi de infecţie cu HIV, depistate în România anul acesta. Care sunt căile de transmitere cele mai frecvente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
172 dintre cazurile noi de infecţie cu HIV sunt din Bucureşti şi zonele limitrofe
172 dintre cazurile noi de infecţie cu HIV sunt din Bucureşti şi zonele limitrofe

Peste 470 de noi cazuri cu infecţie cu virusul HIV au fost înregistrate anul acesta, dintre care cele mai multe în Bucureşti şi zonele limitrofe, a anunţat luni, într-o dezbatere, coordonatorul Compartimentului de monitorizare şi evaluare a infecţiei HIV/SIDA în România, medicul Mariana Mărdărescu, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş".

Potrivit medicului Mariana Mărdărescu, coordonatorul Compartimentului de monitorizare şi evaluare a infecţiei HIV/SIDA în România, anul acesta au fost înregistrate 474 de cazuri noi de infecţie cu HIV, 172 dintre acestea fiind în Bucureşti, potrivit Agerpres.

„Anul acesta au fost depistate 474 de cazuri noi de infecţie cu virusul HIV, cele mai multe în Bucureşti şi zonele limitrofe, respectiv 172 de cazuri. În ceea ce priveşte căile de transmitere, cele mai frecvent întâlnite anul trecut au fost: transmiterea sexuală de la bărbat la femeie (57%), pe cale intravenoasă în rândul consumatorilor de droguri (20%) şi transmiterea sexuală de la bărbat la bărbat (16%)", a precizat medicul la o dezbatere organizată cu ocazia Zilei Mondiale de Combatere a SIDA.

Peste 14.000 de persoane cu HIV trăiesc în România, iar dintre acestea 10.500 primesc tratament antiretroviral gratuit. Sunt 58% — bărbaţi şi 42% — femei, iar repartizarea pe grupe de vârstă arată că cele mai multe cazuri se înregistrează la grupa 25 — 29 de ani.

Până la sfârşitul lunii septembrie a acestui an s-au efectuat peste 270.000 de testări HIV, iar procentul persoanelor depistate seropozitiv era sub 1%.

O pastilă cât patru

Totodată, managerul Institutului “Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, a anunţat că, din toamna anului 2017, pacienţii aflaţi în tratament vor putea să ia o singură pastilă care înglobează patru medicamente.

„Avem veşti bune, pentru că va fi pusă pe piaţă o pastilă care conţine patru ingrediente medicamentoase, deci patru într-unul, astfel încât confortul terapiei pe termen lung să fie unul cât se poate de important. La noile medicamente au fost luate în calcul şi posibile rezistenţe date de celelalte medicamente, astfel încât această nouă grupă de medicamente va putea să fie utilizată şi la pacienţii care sunt poliexperimentaţi, aşa cum sunt şi pacienţii din ţara noastră, majoritatea lor”, a spus profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, potrivit News.ro.

Acesta a mai spus că aproximativ 80 la sută dintre pacienţii cu HIV aflaţi în tratament au un nivel al virusului nedetectabil, ceea ce înseamnă că nu pot transmite infecţia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite