Peste 5.000 de angajaţi din Sănătate anunţă că vor mărşălui sâmbătă în Capitală. Medic: „Nu se mai poate aşa!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la grevă japoneză, ”sanitarii” revin la protestele de stradă
De la grevă japoneză, ”sanitarii” revin la protestele de stradă

Personalul medical continuă seria de proteste cu un miting sâmbătă, în Capitală, începând cu ora 11.00, la care şi-au anunţat participarea în jur de 3.000 de sindicalişti de la Sanitas, precum şi medici din toate judeţele, psihologi, farmacişti şi alţi angajaţi din sistem. În ultimii şase ani, nu mai puţin de 64.000 de cadre medicale au părăsit România, 14.000 de medici şi 50.000 de asistenţi medicali.

Reprezentanţii Coaliţiei profesioniştilor din sănătate au anunţat vineri, la Adunarea Generală a medicilor din România, că sâmbătă, 2 noiembrie, peste 5.000 de oameni din sistemul medical, membri Sanitas, medici din toate judeţele, personal auxiliar, psihologi, farmacişti şi biochimişti, vor organiza un miting în Capitală pentru a protesta faţă de salariile mici din sănătate.

Sanitas: Din 1 ianuarie, să lucreze parlamentarii în locul nostru

Marşul, intitulat „Marşul tăcerii”, va porni la ora 11, din Piaţa Victoriei, protestatarii vor scanda lozinci în faţa Guvernului, apoi vor mărşălui către Palatul Parlamentului, unde se vor opri, susţin liderii Sanitas.

„Atâta timp cât noi nu vedem rezultate, mergem în continuare cu programul stabilit. Dacă nu se rezolvă nimic, le recomandăm parlamentarilor să meargă din 1 ianuarie în spitale să lucreze în locul nostru”, a declarat liderul Sanitas, Marius Sepi.

14.000 de medici şi 50.000 de asistenţi au plecat în ultimii şase ani

La rândul său, profesorul Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR) a explicat că vineri se va supune la vot propunerea de a intra în grevă generală, decizia finală urmând a fi luată abia după ce protestatarii vor oferi şansa autorităţilor să le răspundă concret la revendicările puse pe tapet.

„Aşa cum am făcut după fiecare etapă din calendarul de proteste, vom lăsa un interval de timp ca să primim răspunsurile la ceea ce am solicitat noi inclusiv lucrul în comisiile mixte care s-au creat, iar paşii următori care vor fi făcuţi dacă nu va există deschidere din partea celor care guvernează sunt greva generală, urmată de demisiile în bloc”, a ţinut să precizeze şeful medicilor.

De altfel, statisticile prezentante cu ocazia adunării generale a Colegiului Medicilor sunt alarmante. Nu mai puţin de 50.000 de asistenţi medicali au plecat din România de când s-au deschis graniţele Uniunii Europene. Numărul medicilor care au părăsit sistemul în ultimii şase ani a atins deja cifra de 14.000, au explicat specialiştii.

Medic: am învăţat această meserie pentru a le fi de folos celor de aici

Medicul Răzvan Constantinescu a venit tocmai de la Iaşi pentru a lua parte la protestul de sâmbătă. Spune că alţi 100 de colegi au preferat să pună halatele în cui pentru a mărşălui în Capitală. Nu a fost tentat până acum să părăsească România. Participă la marş pentru a-şi susţine, în primul rând, rezidenţii.

„La Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie din Iaşi am 15 rezidenţi excepţionali, dacă aş lăsa clinica pe mâna lor o săptămână sunt convins că s-ar descurca foarte bine. Ar fi păcat ca aceşti oameni să plece. Dar nu e vorba strict de nivelul de salarizare, problema e alta. Dacă ei rămân, nu au un loc de muncă, deşi vorbim de rezidenţi foarte bine pregătiţi. Cum posturile sunt blocate, nu au unde să se angajeze”, a explicat pentru adevarul.ro doctorul Constantinescu.

Medicul spune că s-a săturat de promisiuni şi punctează că acordul făcut cu autorităţile este doar unul verbal. În ceea ce priveşte semnarea demisiei, spune că n-ar avea o problemă cu asta, în condiţiile în care alte opţiuni n-ar mai exista.

„Demisia în bloc a funcţionat foarte bine în alte ţări unde decidenţii, deşi clamau prioritatea sistemului medical nu făceau nimic pentru asta. Cadrelor medicale le este cel mai greu să facă grevă, pentru că asta înseamnă să pună în pericol viaţa pacienţilor. Dar, cu asigurarea urgenţelor, acest lucru nu se va întâmpla. Oricum, un semnal de forţă este necesar pentru că nu se mai poate aşa. Eu am învăţat această meserie pentru a le fi de folos celor de aici şi am avut noroc, nu am fost tentat să plec, dar îi înţeleg pe cei care chiar nu mai pot rezista în aceste condiţii”, a completat medicul ieşean.

Banii abia ajung pentru activitatea medicală

Medicul Gheorghe Borcean este medic chirurg într-unul dintre judeţele cu cei mai puţini medici din ţară - Caraş-Severin.

„Suntem câteva sute. Spre exemplu, în spitalul în care lucrez eu, Spitalul Municipal din Caransebeş, este lipsă de medici şi se lucrează peste normă. Dar, ca şi la alte spitale, vorbim de infrastructură dărâmată, neîngrijită, pentru că abia ne ajung banii pentru activitatea medicală”, a explicat Borcean.

Şi acolo, medicii rezidenţi sunt puţini. Dar se pare că la protestul de mâine, 40% din medicii tineri vor veni din toate centrele universitare.

„Este mult, având în vedere că mulţi dintre noi au plecat deja. Dacă au rămas 7.000 de medici rezidenţi în România e mult. Cel mai probabil, vreo 2.000 vor mărşălui mâine”, a explicat pentru adevarul.ro şi Clara Matei, preşedintele Asociaţiei Medicilor Rezidenţi.

Chiar dacă ar vrea să rămână în ţară, tânăra doctoriţă spune că nu doar salariul ar determina-o să profeseze aici. „Ar trebui să se schimbe mai multe lucruri în sistem, nu doar să ni se dubleze salariile”, a conchis medicul.

Şi stomatologii iau parte la proteste

Nici dentiştii nu se lasă mai prejos. Chiar dacă cei mai mulţi protestatari de la marşul de mâine vor fi sindicaliştii de la Sanitas, 400 de medici stomatologi îşi vor închide cabinetele pentru a merge de la Guvern la Parlament.

Concret, protestatarii se vor aduna începând cu 10.30, în Piaţa Victoriei, unde va avea loc un miting, urmat de un marş până la Palatul Parlamentului, pe traseul Calea Victoriei - Pod Naţiunile Unite - bd. Naţiunile Unite - alveolă Parc Izvor.

Brigada Rutieră a Capitalei precizează că participanţii la protest se vor aduna între orele 10.00 şi 11.00, în Piaţa Victoriei, unde, până la 11.45, va fi un miting de protest, în perimetrul cuprins între bd. Aviatorilor, Şos. Kiseleff şi breteaua din Prelungirea bd. Iancu de Hunedoara.

„Circulaţia în Piaţa Victoriei va fi sistematizată pe principiul dublu sens pe bd. Aviatorilor, iar pe Şos. Kiseleff se va circula normal până în momentul plecării în marş”, precizează sursa citată.

Ulterior, în timpul marşului, circulaţia rutieră va fi restricţionată pe traseul de deplasare şi pe străzile adiacente la acesta, potrivit Brigăzii Rutiere. Între orele 13.00 şi 13.30, profesioniştii din sănătate vor protesta în alveola de lângă Parc Izvor.

Grevă japoneză în spitale

Angajaţii din sistemul sanitar au fost, în intervalul 14 - 16 octombrie, în grevă japoneză.

Nicolăescu a declarat atunci că medicii care au decis să intre în grevă ori nu vor să audă, ori nu ţin cont de ceea ce li se spune şi fac presiune fără să ţină cont că sunt în discuţii cu Ministerul Sănătăţii. Astărăstoae a explicat că acţiunile de protest vor continua până când „promisiunile” făcute de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu şi cel al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, vor deveni realitate, adică vor fi prevăzute într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial.

Ministrul Sănătăţii a declarat miercuri, în urma unor noi discuţii cu reprezentanţii Coaliţiei profesioniştilor din sănătate, că se fac demersuri pentru revizuirea Legii salarizării unitare, în vederea majorării salariilor personalului medico-sanitar.

Reprezentanţii Coaliţiei profesioniştilor din sistemul de sănătate au declarat după întâlnirea de marţi de la sediul Ministerului Sănătăţii că, deşi au primit soluţii pentru medicii debutanţi, continuă discuţiile pe tema salarizării medicilor şi, ca atare, protestele continuă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite