Din 2015, cardul de sănătate devine obligatoriu. Peste 5,4 milioane de carduri au fost realizate până în prezent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cardul de sănătate, funcţional din 2014
Cardul de sănătate, funcţional din 2014

Imprimeria Naţională a tipărit până în prezent 5,4 milioane de carduri naţionale de sănătate, care ar putea deveni funcţionale începând cu luna octombrie 2014. Anunţul a fost făcut de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi, care susţine că din martie va fi testat şi dosarul electronic al pacientului, într-un proiect pilot. Din 2015, cardul devine obligatoriu pentru asiguraţi.

„Ritmul de fabricare este de 55.000 de carduri pe zi şi se lucrează la foc continuu. S-ar putea ca până la sfârşitul lunii august să fie finalizată producţia de carduri de sănătate. Din septembrie ar putea fi distribuite, iar din luna octombrie 2014 am putea lua decizia de a deconta toate serviciile medicale strict în baza folosirii cardului”, a explicat Buşoi.

Potrivit acestuia, furnizorii de servicii medicale, cum ar fi medicii de familie, vor fi obligaţi să îşi achiziţioneze cititoare de card, al căror preţ va varia între 30 şi 50 de euro.

De asemenea, medicul a precizat că folosirea cardurilor va fi testată şi într-un al doilea proiect pilot, pe 10.000 de pacienţi care fac hemodializă şi care sunt de toate vârstele şi aparţin tuturor categoriilor sociale.

Dosarul electronic al pacientului, în linie dreaptă

Legat de dosarul electronic al pacientului, Buşoi a ţinut să sublinieze că medicii vor putea încarca deja date în acesta începând din 21 aprilie. „Începând cu 21 martie va fi testat timp de o lună iar pe 21 aprilie proiectul va fi disponibil pe infrastructură IT”, a declarat preşedintele CNAS.

Pe aceeaşi temă:

Peste 4 milioane de carduri de sănătate au fost tipărite. Când şi cum se va face distribuţia documentelor

Până în prezent au fost tipărite peste 4 milioane de carduri de sănătate, a anunţat într-o conferinţă de presă preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), medicul Cristian Buşoi. Acesta a precizat că, începând cu anul 2014, documentele vor ajunge strict la persoanele adulte, gratuit, prin intermediul Poştei Române.

Cardurile de sănătate vor fi distribuite prin poştă. „Poşta Română e cea mai proastă soluţie!”, susţin pacienţii

Distribuirea cardurilor de sănătate nu va intra în atribuţiile medicului de familie, ci va fi făcută prin intermediul primăriilor sau a poştei. Aşa a anunţat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o emisiune televizată, adăugând că luni va fi publicat un proiect de lege care să reglementeze problema cardului de sănătate care va fi distribuit începând din 2014.

VIDEO Cristian Buşoi: Cardul de sănătate se distribuie prin medicina primară, deci prin medicii de familie

Cardul de sănătate va fi distribuit cu ajutorul medicilor de familie. Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate a declarat că distribuirea va începe din luna septembrie, chiar dacă medicii de familie nu sunt de acord ca distribuirea cardului să se facă prin ei.

Ce informaţii vor conţine cardurile de sănătate şi când va începe distribuţia lor

Arădenii vor fi primii beneficiari ai cardurilor de sănătate. Mai precis, cele 200.000 de documente electronice, pe care vor fi înscrise grupa de sânge, RH-ul şi boala majoră de care suferă asiguratul, vor ajunge în Arad la sfârşitul acestei luni. Anunţul a fost făcut de Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care a adăugat că se doreşte ca distribuţia cardurilor să se facă prin medicii de familie.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite