Peste o treime din ţară, pe un trend ascendent al infectărilor cu COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 15 judeţe din România se înregistrează un trend ascendant al
îmbolnăvirilor cu noul coronavirus/ Foto: Mediafax
În 15 judeţe din România se înregistrează un trend ascendant al îmbolnăvirilor cu noul coronavirus/ Foto: Mediafax

Numărul românilor confirmaţi cu noul coronavirus rămâne ridicat, în timp ce trendul ascendent de infectare cu SARS-CoV-2 se menţine în 15 judeţe. Bucureştiul este în topul zonelor în care virusul COVID-19 are cea mai mare rată de răspândire, iar tot mai mulţi medici sunt infectaţi cu noul coronavirus.

În 15 judeţe din România se înregistrează un trend ascendant al îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, arată un raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică, realizat pentru săptămâna 10-16 august. Printre aceste judeţe se numără Alba, Bihor, Călăraşi, Iaşi sau Ilfov. În acelaşi timp, în Capitală trendul este unul stabil, potrivit INSP.

Cifrele arată că cele mai multe cazuri, 32% din totalul celor înregistrate în această perioadă, au fost în Bucureşti, Prahova, Argeş, Bihor şi Timiş.

Cele mai multe decese au fost înregistrate în Prahova, Argeş, Timiş, Bacău şi Bihor.

Aproape 80% din totalul deceselor au fost la peroane cu vârsta de peste 60 de ani.

Statistica arată că se îmbolnăvesc tot mai mulţi angajaţi din sistem.

1 din 17 oameni care s-au infectat în această perioadă este din rândul personalului medical.

Aproape 95% din totalul celor care şi-au pierdut viaţa din cauza noului coronavirus aveau cel puţin o comorbiditate.Cei mai mulţi pacienţi aveau afecţiuni cardiovasculare, urmaţi de cei cu diabet, afecţiuni neurologice, afecţiuni renale, obezitate, afecţiuni pulmonare şi cancer.

Profilul bolnavilor de COVID din România

Din totalul de 73.617 de cazuri de COVID-19 confirmate în România, 16.022 provin din categoria persoanelor care au între 40 şi 49 de ani, echivalentul a 22% din total.

A doua cea mai expusă categorie în faţa infectării cu noul coronavirus este cea a persoanelor cu vârsta între 50 şi 59 de ani. Din această categorie de vârstă au fost infectate până în prezent 15.101 de persoane, 21% din totalul cazurilor.

Din totalul de infectări de la nivel naţional, 15% provin din categoria de vârstă 30 – 39 de ani, 14% din categoria 60-69 de ani, iar 9% din categoria 20-29 de ani. Vârstnicii cu vârste cuprinse între 70-79 de ani au o pondere de 8% din totalul infectărilor, iar cei de peste 80 de ani de 5%. Cea mai ferită categorie este cea a copiilor între 0 şi 9 ani, fiind confirmate 1.812 de cazuri (2% din total).

Vârsta medie a persoanelor infectate cu noul coronavirus este de 46 de ani.

În ceea ce priveşte numărul de cazuri la mia de locuitori, judeţul Suceava conduce detaşat, având 7,87 cazuri la o mie de locuitori. Suceava este urmată în clasament de Argeş (7,61) şi Braşov (7,34). Bucureştiul este abia pe locul şapte la acest criteriu, cu 4,73 de cazuri la mia de locuitori.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că, se observă, în ultima perioadă, o schimbare a profilului celor infectaţi cu noul coronavirus: scade media de vârstă a celor infectaţi şi creşte numărul pacienţilor tineri care fac forme grave de boală.

"Suntem în cea de-a doua fază sau a doua cocoaşă a primului val pandemic. După cum aţi putut vedea, în ultima săptămână, se încearcă o stabilizare a numărului de cazuri având acel platou în fierăstrău. Nu ţine doar de noi ca şi sistem medical, iar această pandemie nu se tranşează în spital. Această pandemie se tranşează în prespital. Respectarea unor reguli va duce la scăderea transmiterii în comunitate şi la scăderea numărului de cazuri. În ultima perioadă, avem o scădere a mediei de vârstă a cazurilor infectate, după cum avem şi o creştere a a numărului de cazuri grave la persoane relativ tinere", a spus Tătaru.

Metodă revoluţionară pentru pacienţii infectaţi cu COVID-19 aflaţi în stare critică

Mai mulţi medici de la un spital din New York au descoperit că inducerea hipotermiei terapeutice poate duce la deconectarea de la ventilatoare a pacienţilor blolnavi de COVID-19 aflaţi în stare critică. Au aplicat metoda reducerii temperaturii corpului pe 4 pacienţi conectaţi la ventilatoare. După 48 de ore în care temperatura lor a fost de numi 34,5 grade Celsius, toţi cei patru pacienţi au avut un nivel ridicat de oxigen, iar doi au fost scoşi de pe aparate, scrie Mediafax.

Această nouă stare îi ajută pe pacienţi să aibă o rată metabolică scăzută, fapt care împiedică organismul să folosească multă energie.

Această tehnică este folosită în chirurgia cardiovasculară, când este scăzută temperatura corpului pentru a proteja creierul în timpul intervenţiilor pe cord deschis. 

Metoda nu este însă lipsită de riscuri. Scăderea ratei metabolice înseamnă o scădere a emisiilor de dioxid de carbon şi o scădere a producţiei de acizi. În cazul pacienţilor cu coronavirus care au şi hipertermie, deci o temperatură ridicată, această rată metabolică se accelerează. Este o inducere, aşa numita stare de hibernare pe care anumite animale o au, tocmai pentru reducerea acestei rate metabolice. Există riscuri ale acestei răciri a organismului, în primul rând există riscul de a dezvolta anumite aritmii cardiace, pentru că tot orgnismul este supus la o temperatură scăzută, există riscul de a dezvolta anumite dezechilibre electrolitice. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite