Petiţie pentru retragerea Ordinului Naţional ”Steaua României“, acordat lui Laszlo Tokes

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţiile publice ale europarlamentarului Lazlo Tokes sunt subiectul a numeroase reacţii publice şi au fost taxate de toată clasa politică din România ca fiind extermiste şi în contradicţie totală cu legea fundamentală a statului român, Constituţia.

Aceste declaraţii nu numai că promovează nerespectarea legilor statului român şi a tratatelor internaţionale, dar incită cetăţenii români de etnie maghiară să ceară destrămarea statului român unitar şi provoacă tensiuni în cadrul comunităţilor din judeţele Covasna şi Harghita şi nu numai.

Iniţiatorii petiţiei consideră că  sunt  necesare măsuri ferme ale autorităţilor statului român împotriva unor astfel de demersuri, măsuri care să fie îndreptate nu contra comunităţii etnicilor maghiari, o comunitate respectată şi cu o atitudine corectă, ci împotriva celor ce promovează, prin declaraţii şi discursuri extermiste încălcarea suveranităţii statale şi conflictul între români şi maghiari.

Europarlamentarul Lazlo Tokes este un exemplu de extremist care, din postura sa de vicepreşedinte al Parlamentului European, îşi permite să promoveze public intoleranţa, xenofobia şi mai ales ura interetnică sub pretextul  unui discurs fals de apărare a valorilor europene. Declaraţiile sale au declanşat  şi încurajat poziţii extremiste din partea reprezentanţilor partidului Jobbik, care au generat la rândul lor nemulţumire şi tensiune în rândul opiniei publice.

Solicităm public Preşedintelui României să îi retragă acestui personaj Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de cavaler, acordat în anul 2009 pentru implicarea sa în declanşarea revoltei anticomuniste din decembrie 1989.

Reamintim pe această cale, că principalul scop al revoltei populare de la Timişoara a fost îndepărtarea unui regim care opresa în aceeaşi măsură pe toţi cetăţenii României, indiferent că erau de etnie română, maghiară, germană sau sârbă şi în nici un caz modificarea  graniţelor statului român, prin diverse tertipuri sau jocuri politice ascunse în spatele aşa zisei autonomii pe criterii etnice.  Precizăm că la ora actuală, România este un model recunoscut de respectare a drepturilor  minorităţilor etnice,  în conformitate cu toate valorile asumate şi promovate de statele Uniunii Europene.

Acest gest ar trebui să fie o urmare firească a  poziţiei Preşedintelui României, care a declarat public că o persoană care face afirmaţii de felul celor făcute de Tokes Lazlo nu merită cetăţenia română şi vine în întâmpinarea poziţiilor publice ale Primului Ministru al României, domnul Victor Ponta şi ale Preşedintelui Senatului, domnul Crin  Antonescu.

Având în vedere faptul că reprezentanţii instituţiilor fundamentale ale statului român s-au exprimat fără echivoc în privinţa demersurilor domnului Lazlo Tokes, vă solicităm, domnule Preşedinte, să retrageţi în regim de urgenţă această decoraţie, gest care va demonstra în mod clar că reprezentanţii statului român reacţionează ferm împotriva etremiştilor de orice fel, indiferent de funcţiile politice deţinute sau suţinerea de care se bucură în diverse cercuri de putere.

Menţionăm că această petiţie nu urmăreşte în nici un fel să lezeze drepturile minorităţii ungare din România, minoritate protejată şi încurajată de legile statului român în vederea  prezervării identităţii culturale. Acest demers este un îndemn la NORMALITATE, care presupune taxarea oricăror declaraţii sau gesturi extermiste care se poziţionează în contradicţie cu legile statului român şi valorile de drept ale unei democraţii autentice.

Orice cetăţean român care se simte solidar cu această petiţie o poate semna aici.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite