Pintea îi răspunde lui Ungureanu privind achiziţia de vaccinuri antigripale: Comisia a procedat corect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorina Pintea a declarat, după ce Emanuel Ungureanu a anunţat că depune plângere la DNA privind modul în care au fost achiziţionate vaccinurile, că la procedură comisia de evaluare a procedat corect şi nu se teme de niciun dosar penal, având în vedere că în campanie electorală sunt depuse plângeri.

Pintea îi răspunde lui Ungureanu pivind vaccinurile: Comisia a procedat corect. Nu mă tem de plângeri

Sorina Pintea, ministrul interimar al Sănătăţii, a spus că a cerut documente pentru a avea o imagine completă a licitaţiei şi a precizat că la procedura de achiziţie a acestor vaccinuri, „comisia de evaluare a procedat oarecum corect”.

„S-a făcut o economie de 22 de milioane de lei. Nu s-au cumpărat 1.500.000 de vaccinuri cu 45 lei, s-au cumpărat 1.490.00 cu 41 de lei şi 10.000 de vaccinuri cu 45 de lei. Ca să fiu foarte clară”, a spus Pintea la un post de televiziune.

Ministrul interimar al Sănătăţii a spus că, în următoarea perioadă, este posibil să apară noi dosare penale având în vedere că a început campania electorală. „Probabil va urma un val de plângeri penale, dar tot cu subiect şi predicat spun că eu nu mă tem. Nu am absolut nici cea mai mică problemă”, a mai spus Pintea.

La rândul său, deputatul USR Emanuel Ungureanu, a precizat, la acelaşi post de televiziune, că nu o acuză pe ministrul Sorina Pintea de fapte de corupţie, ci a menţionat o angajată care s-ar fi ocupat de referatul de achiziţionare a vaccinurilor.

„Eu nu o acuz pe doamna ministru de niciun act de corupţie. Eu spun, cu subiect şi predicat că o doamnă din Minister care a fost dată afară pe vremea domnului Bodog, din cauza unor achiziţii ciudate tot pe vaccinuri şi repusă în funcţie de doamna Pintea - această doamna Amalia Şerban a făcut un referat pentru a se achiziţiona într-un contract cadru pe 4 ani, 8 milioane de vaccinuri antigripale. Nu este vorba despre 700.000 de euro, este vorba de o sumă mult mai mare pentru achiziţionarea unor vaccinuri care să acopere o categorie de vârstă largă, 6 luni până la 64 de ani”, a declarat deputatul Emanuel Ungureanu.

„Din motive pe care nu le înţeleg, s-au achiziţionat alt vaccin care nu acoperă grupa 6 - luni 3 ani”, a mai spus Ungureanu. 

Emanuel Ungureanu acuză Ministerul Sănătăţii că a "aruncat pe fereastră" 700.000 de euro

Deputatul USR Emanuel Ungureanu acuză Ministerul Sănătăţii că a "aruncat pe fereastră" 700.000 de euro, cumpărând 1,2 milioane de doze de vaccin antigripal tetravalent care nu acoperă grupa de vârstă 6 luni - 3 ani. El spune că această achiziţie a fost realizată cu grava încălcare încălcare a legii şi că va sesiza DNA.

Ungureanu afirmă, pe Facebook, că Ministerul Sănătăţii a cheltuit 700.000 de euro pe o cantitate uriaşă de vaccinuri antigripale cumpărate fără respectarea caietului de sarcini dintr-o licitaţie organizată în luna martie a acestui an.

"Funcţionari din Ministerul Sănătăţii au decis în mod ilegal achiziţionarea a 1, 2 milioane de doze de vaccin antigripal tetravalent care nu acoperă grupa de vârstă 6 luni- 3 ani. Până în luna septembrie au fost livrate deja 50.000 de doze de vaccin care nu acoperă categoria de vârstă menţionată", spune deputatul USR.

Ministerul Sănătăţii a făcut o licitaţie pentru cumpărarea de vaccin antigripal tetravalent, prin acord cadru, în luna martie a acestui an. Acordul cadru are o durată de 4 ani, iar ministerul urma să cumpere în 4 ani o cantitate de aproximativ 8 milioane de doze.

Ungureanu susţine însă că Ministerul Sănătăţii a achiziţionat un vaccin care nu corespunde cu cerinţele din caietul de sarcini. Mai exact, în loc să achiziţioneaze un vaccin care să poată fi administrat grupelor de vârstă 6 luni - 64 ani, aşa cum este recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi cerut prin caietul de sarcini, Ministerul Sănătăţii a cumpărat un vaccin care se poate administra doar persoanelor cu vârsta de la 3 ani în sus.

"Această achiziţie a fost realizată cu grava încălcare încălcarea legii şi cu tăcerea complice a doamnei ministru, Sorina Pintea. Direcţia Generală de Asistenţă Medicală din Ministerul Sănătăţii este responsabilă direct de această gravă eroare. Această structură din Ministerul Sănătăţii este condusă de o doamnă care poartă numele de Amalia Şerban, o apropiată a Sorinei Pintea. Voi sesiza aceste fapte penale, cu consecinţe deosebit de grave, Direcţiei Naţionale Anticorupţie", adaugă deputatul USR.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite