Plămânul recoltat de la pacientul de 14 ani a fost trimis la Viena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plămânul recoltat de la pacientul de 14 ani care a fost accidentat de o maşină a fost trimis în Viena, la AKH, pentru că în ţară nu există pacient compatibil acum. Declaraţia îi aparţine ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea.

„Până în 2020, AKH ne-a spus foarte clar că nu se va putea face transplant pulmonar pacienţilor din România şi nu numai lor, ci ei nu fac niciun transplant pacienţilor din afara ţării. Suntem în discuţii cu Ungaria, cu Germania, pentru a putea trimite pacienţii noştri acolo, pentru transplantul pulmonar. În ce priveşte relaţia cu Eurotransplantul, există un protocol postat pe site-ul ministerului, pe site-ul ANT. Protocolul este în vigoare, dar nu ştiu de ce unii dintre noi nu şi-au respectat obligaţiile, pentru că România a început să dea plămâni. E vorba, probabil, de o situaţia mai veche. Am solicitat o întâlnire cu reprezentanţii Eurotransplant, deşi noi avem o colaborare pe e-mail. Şi plămânul trimis la Viena a fost anunţat către Eurotransplant. Din păcate, nu a fost compatibil cu niciun pacient aflat în acest moment pe lista de aşteptare”, a declarat ministrul Sorina Pintea. 

Potrivit medicului Carmen Pantiş de la Oradea, este a cincea prelevare de organe de la începutul acestui an şi prima la un copil.

Echipe de medici au efectuat, marţi, la Oradea, o prelevare multiplă de organe de la un donator de 14 ani aflat în moarte cerebrală, acesta pierzându-şi viaţa în urma unui accident rutier care a avut loc în localitatea Curtuişeni, judeţul Bihor.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite