Planul anticriză, uitat de Guvern pe hârtie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronatele avertizează că întârzierea aplicării măsurilor va duce economia în colaps.Din cele 96 de măsuri anticriză, doar câteva sunt acum în derulare, şi acelea finanţate doar pe jumătate. Puteţi citi şi panurile anticrizã ale guvernelor din Italia şi Spania.

Neimpozitarea profitului reinvestit, plata TVA la încasare (nu în momentul facturării), compensarea TVA de recuperat cu TVA de plătit sau cu alte impozite, preluarea de către stat a costurilor cu personalul aflat în şomaj tehnic (în proporţie de 75%), demararea investiţiilor în infrastructură...

Citiţi şi:
adevarul.it - Se împlinesc şase luni de la aprobarea "Decretului anticriza" al guvernului de la Roma
adevarul.es - Iatã ce mãsuri anticrizã a propus guvernul de la  Madrid!

 Eliminarea pensiilor speciale ale deputaţilor şi senatorilor, amânată

 Radu Enache : „Nu am remarcat niciun plan anticriză al Guvernului”
Cine are un plan anticriză mai bun?

Aceste măsuri, cuprinse în planul anticriză adoptat şi bugetat de Guvern în ianuarie 2009, sunt încă în faza de lozincă, după cum a constatat conducerea Uniunii Generale a Industriaşilor din România – UGIR-1903. În acest sens, liderii industriaşilor au înaintat, ieri, o scrisoare deschisă adresată Preşedinţiei şi Guvernului României.

Confederaţia patronală nu împărtăşeşte optimismul guvernului privind depăşirea manifestărilor acute de criză economică în România, iar „datele statistice pe primul trimestru din 2009 sunt departe de a fi liniştitioare“, se spune în documentul menţionat.

Statul şi-a plătit datoriile către... stat

În ceea ce priveşte rambursarea cu celeritate a datoriilor pe care statul le are faţă de companii, „putem spune că sumele plătite până acum sunt mai mici decât datoria iniţială, iar beneficiarii rambursărilor sunt, de fapt, tot companii ale statului sau cu capital majoritar de stat. Altfel spus, statul şi-a plătit datoriile către stat, în timp ce firmele private sunt în continuare lăsate să aştepte“, a declarat Ioan Cezar Corâci, preşedintele UGIR-1903.

„În România nu există niciun semn al stopării declinului economice. Ramurile de bază ale economiei – în special IT, construcţiile de maşini, metalurgia – sunt toate în cădere liberă. Nu înţelegem de unde vine optimismul autorităţilor, când avem toţi aceleaşi date neliniştitoare, ale Institutului Naţional de Statistică. România nu îşi mai poate permite, economic, să suporte încă şase luni de campanie electorală. Vedem zilnic promisiuni populiste, bazate pe bani care nu există“, a spus Corâci.

Patronii ameninţă cu greva fiscală

Liderii confederaţiilor patronale sunt exasperaţi din cauza întârzierii aplicării planului anticriză şi ameninţă cu greva fiscală. „În aceste zile, la nivelul Biroului Permanent, vom analiza situaţia creată prin atitudinea ignorantă a Guvernului şi cred că vom ajunge la o grevă fiscală“, ne-a declarat Florin Pârvu, vicepreşedinte pe probleme financiare al Consiliului Naţional al IMM. Şi el a constatat că principalele măsuri anticriză au fost aplicate „doar parţial şi doar pentru interesele clientelei politice“.

Riscurile cresc şi pentru bugetari

Tot despre o grevă fiscală, ca formă de protest faţă de lipsa acţiunilor Guvernului pentru combaterea efectelor crizei, vorbesc şi liderii UGIR-1903. Ei spun că greva fiscală (şi chiar greva foamei, în rândurile patronilor) poate fi declanşată oricând, dar „nu vrem să aruncăm economia în colaps“.Reprezentanţii UGIR-1903 au atras atenţia că, dacă în lunile următoare nu va exista o intervenţie hotărâtă a statului, dacă nu se găsesc stimulente pentru economie şi nu se reduc cheltuielile publice, există riscul ca nici salariile bugetarilor să nu mai poată fi plătite, iar economia să fie scăpată de sub control.

„O mare problemă este lipsa măsurilor de sprijinire a celor care produc ceva în România, iar vestitul profit reinvestit a fost amânat pentru anul viitor. Nici măcar vestita scutire de CAS în cazul şomajului tehnic nu poate fi aplicată, pentru că normele de aplicare prevăd această posibilitate doar dacă toţi angajaţii unei întreprinderi sunt trimişi în şomaj tehnic“, au conchis liderii industriaşilor.

Presiuni maxime pe cursul de schimb

Liderii UGIR-1903 cred că euro va creşte spre 5 lei în luna iunie, pentru că în acea perioadă vor fi scadenţe ale datoriei externe.

Băncile nu mai finanţează firmele

Sistemul bancar nu finanţează economia reală şi chiar întreprinderile competitive nu găsesc capitalul circulant cu care să închidă fluxul de producţie. „Comisia interministerială pentru finanţare nu are niciun fel de activitate“, conchid industriaşii.

image
image

România nu mai poate să suporte încă şase luni de campanie electorală. Sunt promisiuni populiste, bazate pe bani care nu există.

image


Ioan Cezar Corâci
preşedinte UGIR-1903

image
image

Vom analiza situaţia creată prin atitudinea ignorantă a Guvernului şi cred că vom ajunge la o grevă fiscală.

image


Florin Pârvu
vicepreşedinte Consiliul Naţional al IMM

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite