Ploieşti: Ion Militaru este „doctor“ de instrumente muzicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Militaru, sau Nea Tică cum îi spun clienţii, este singurul acordor şi reparator de instrumente muzicale din Prahova. A făcut din nou să cânte sute de mii de viori, acordeoane, saxofoane, chitare, mandoline, piane, tobe şi ţambale.

Pe strada Erou Călin Cătălin din Ploieşti, la parterul unui bloc, se află atelierul lui Ion Militaru. A fost dat în funcţiune imediat după revoluţia din 1989, devenind în timp unul dintre cele mai renumite ateliere din ţară de reparat şi acordat instrumente muzicale.

Meşterul şef - Nea Tică este un om cât un munte de mare şi delicat la vorbă. Are o voce clară şi expresivă, iar chipul îi este tot un zâmbet când vorbeşte despre meseria sa.

„Sunt precum un doctor, numai că eu nu tratez oameni, ci viori, piane, acordeoane. Este o muncă foarte grea, aceea de a vindeca instrumentele muzicale şi de a le face să cânte din nou“, explică Ion Militaru. Are clienţi care vin din toate regiunile ţării pentru serviciile sale. Serveşte pe toată lumea cu promptitudine şi nu a primit niciodată reclamaţii.

Din tată în fiu
A învăţat să acordeze şi să repare instrumente muzicale din copilărie, de la tatăl său, meşter renumit în toată ţara în acest domeniu. „Stăteam toată ziua şi îl urmăream cum demonta câte un acordeon sau câte un pian. Eram fascinat de tot ce făcea în atelier. Era foarte pasionat“, povesteşte Nea Tică.

I-a fost ucenic tatălui său, apoi s-a angajat cu normă întreagă la o cooperativă meşteşugărească. „Se trăia bine din meseria asta, câştigam până la 5000 de lei lunar şi aveam clienţi cu duiumul. Acum situaţia s-a schimbat. Nu mai au oamenii bani“, mai spune acesta.

Gheorghe Zamfir în atelierul său
I-au trecut pragul atelierului unde lucrează de aproape 20 de ani, instrumentişti celebri, lăutari, cântăreţi de muzică populară, elevi ai Liceului de Artă, dar şi medici, avocaţi sau ingineri care îndrăgesc muzica. „Am avut clienţi medici care aveau câte o chitară sau o vioară îndrăgită. Mi le aduceau să « le fac bine». Cântau la ele în timpul liber, este vorba de o formă de relaxare“, zice Nea Tică.

Se mândreşte cu faptul că a cunoscut pe artiştii muzicii populare şi de petrecere precum Ion Dolănescu, Maria Ciobanu, Maria Văduva, Nelu Ploieşteanul şi Gheorghe Zamfir. „Regele naiului“ este preferatul său, dovadă fiind şi un afiş care anunţă un concert al lui Gheorghe Zamfir la Ploieşti ce a avut loc în urmă cu patru ani.

Acordeonul este migălos
Ion Militaru este de părere că nu oricine poate învăţa să repare instrumente muzicale. „Îţi trebuie ureche muzicală, să înţelegi muzica clasică, cea de petrecere sau populara, se fac probe la instrumente. Aici nu avem voie să greşim, în caz contrar ar ieşi haos la spectacole“, susţine acesta.


Cel mai greu de reparat, în opinia meşterului Ion Militaru, sunt acordeoanele şi pianele. Acordeonul are în compoziţia sa claviatura pentru melodie, blocul cu muzicuţe pentru melodie, blocul cu muzicuţe pentru başi, burduful, butoanele şi mecanica pentru başi. În total este vorba despre zeci de piese.

„Dacă la o vioară nu sunt prea multe de făcut, o lipeşti pe ici pe colo, înlocuieşti corzile şi cuiele, la acordeon sunt zeci de piese mici. E o muncă migăloasă. Necesită acordaje, alte burdufe, claviaturi“, explică Nea Tică.

Întrebări şi răspunsuri

Cât costă reparaţia unui instrument muzical?
I.M: Un acordeon, de exemplu, poate costa şi 300 de lei, dacă este vorba despre reparaţii capitale sau recondiţionări. Reparaţia unei viori este mai ieftină, între 50 şi 150 de lei, depinde ce anume trebuie înlocuit.

Aţi reparat şi instrumente muzicale de mărci renumite?
I.M: Am reparat acordeoane Honer care costă vreo 1.500 de lei şi Welt Maister (Supita) care valorează 1500 de euro. La capitolul viori, pot spune că am avut parte câteva copii ale celebrelor Stradivarius.

Cum putem prelungi viaţa instrumentelor muzicale?
I.M: Pianele necesită o bună aerisire. Dacă este posibil evitaţi aşezarea instrumentului în faţa unui geam deschis, la frig sau la cald, afectează calitatea tonală şi sonoritatea. Acordeoanele trebuie şterse de praf mereu şi nici nu trebuie expuse în soare. Instrumentul trebuie ferit de lovituri pentru că se poate strica acordajul.

Ce-i place
Îi plac maşinile fabricate în Germania. A avut de-a lungul timpului opt maşini, toate aduse din străinătate. Deţine carnet de şofer profesionist şi niciodată nu şi-a dus autoturismul la atelierul auto, ci a preferat să-l repare acasă. Îi place să gătească ciorbe şi supe şi în fiecare an merge cu famlia în Deltă, să se relaxeze.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii care cerşesc la colţ de stradă. Există o prea mare discrepanţă între oamenii săraci şi cei bogaţi. Sunt un om foarte optimist, prin urmare nu-mi plac persoanele negativiste“.

Profil

Născut
1942, comuna Tătaru, Prahova

Ultima şcoală absolvită
Liceul „Alexandru Ioan Cuza“ Ploieşti, deţine brevet de specialitate în domeniul în care lucrează

Profesie
Acordor şi reparator de instrumente muzicale

Familie
Căsătorit, are o fiică de 23 de ani

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite