Societate

articolul anterior articolul urmator

Poliţia ANAF are (şi) girofar

22
22 Apr 2015 18:54:23
Eugen Tănăsescu
FOTO Mediafax/ imagine cu rol ilustrativ
FOTO Mediafax/ imagine cu rol ilustrativ

În dorinţa de a arăta lumii că în România lucrurile „se aşează”, Statul s-a gândit să facă din ANAF o poliţie financiară, care să se comporte cu contribuabilul ca atare.  Probabil pe model american, că tot vorbeşte lumea că nu te joci cu Fiscul american. Aşa că ANAF are atribuţii, uniformă, sirenă şi girofar. Plus că, la nevoie, te poate opri în trafic.

Vă amintiţi filmele americane cu gangsteri, împuşcături şi urmăriri de maşini? Ei bine, Statul român a considerat că nu doar gangsterii sunt periculoşi (mai ales când sunt înarmaţi), ci şi evazioniştii. Aşa că... demarează în trombă după ei.

Codul Rutier prevede că autoturismele ANAF sunt echipate cu girofar albastru „atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă”. Autovehiculele „trebuie să fie echipate şi cu mijloace speciale sonore de avertizare”. Mai mult „pe autovehiculele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, inscripţionate vizibil cu denumirea şi sigla instituţiei din care fac parte, pot fi instalate dispozitive luminoase cu mesaje variabile, de care se poate face uz pentru oprirea în trafic a autovehiculelor în scopul exercitării atribuţiilor de control specifice, potrivit legii”.

Ca urmare, atunci când veţi vedea un autoturism al ANAF cu girofarul pornit aveţi obligaţia legală de a acorda prioritate de trecere. Dar nu e tot...

La nevoie,  ANAF vă poate opri în trafic. „Funcţionarii din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care în scopul exercitării atribuţiilor de control specifice efectuează semnale de oprire pentru conducătorii autovehiculelor, sunt obligaţi să poarte uniformă cu înscrisuri şi însemne distinctive şi mijloace de protecţie fluorescent-reflectorizante pe fond de culoare roşie, stabilite prin hotărâre a Guvernului.”

Poliţia ANAf are (şi) girofar

Părerea mea e că încercarea Statului de a spori autoritatea ANAF, împopoţonând-o asemeni unei poliţii (alta decât Poliţia Economică din cadrul Poliţiei Române) este o încercare tot atât de grăbită şi eronată ca şi aceea de a arunca resturile şi gunoaiele menajere pe geamul apartamentului, deşi eşti posesor de găleată/pubelă de gunoi. Adică mai mult strică imaginea ANAF, alăturând-o de cea a unui Stat poliţienesc.

Nu sunt împotriva unui Stat puternic în faţa fărădelegii. Dimpotrivă. Dar îmi displace un Stat puternic în faţa cetăţeanului obişnuit şi onest, un Stat care nu ezită să râvnească la bacşişul altora. Un Stat şperţar.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

Paun Al
22.04.2015, 19:56:35

E placut sa vorbiti din postura de "Dumnezeu " . Pe dv ANAF-ul nu va poate atinge ! Sunteti in afara lumii controlate de ANAF.....))) De noi cei din lumea lui ANAF e mai greu .

+10 (12 voturi)
Radu Mircea
22.04.2015, 21:39:32

# Paun Al Stai linistit Paune ca astazi Tanasescu s-a trezit cu mascatii in studiou la NTV care-i insoteau tocmai ANAF-ul ala cu girofar . .......'''Rar al dracu' cu girofar cu tot ...

+7 (9 voturi)
Vanatorul/d.c.
22.04.2015, 21:28:39

Domnuuu' Tanasescu, matale nu prea stii ce-i ala fisc american..Si nici BOR. Ia, hai sa vedem, asa, foarte pe scurt: " Fiscul american- IRS (Internal Revenue Service), e o instituție care a fost creată cam cu o sută de ani în urmă și care, cel puțin inițial, s-a vrut a fi una temporară. Dar pe parcurs s-a dovedit atât de eficientă în producerea de bani pentru stat încât acum e una dintre cele mai mari din Statele Unite". (Si-acuma fii atent, ca s-ar putea sa te treaca fiorii si pe mataluta si pe colegii de..munca duhovniceasca) "La americani toată lumea trebuie să depună anual declarații cu toate veniturile lor (inclusiv popimea de oricare rit si cult religios ar fi ea) și să plătească impozite pentru ele. Iar fiscul american este cel care verifică aceste declarații. Și, în cazul în care li se pare ceva greșit sau suspect, americanul s-ar putea să se trezească cu un inspector de la fisc peste el în casă să îi facă un audit. Auditul pe care îl fac inspectorii IRS este, din câte am auzit, una dintre cele mai neplăcute chestii care i se poate întâmpla unui america (chiar si popa). Pentru că, în cazul în care ești auditat, acești inspectori sunt gata să-ți ceară și facturile pe hârtie igienică dacă li se pare că ai consumat prea multă. (Te-ai prins..?) Totul este dus aproape la extrem în aceste controale iar amenzile în cazul constatării unor greșeli sunt..uriașe. Se pleacă de la amenzi de ceva mii de dolari, eventual împreună cu supra-taxarea cu câteva zeci de procente a cheltuielilor nedemonstrate și se poate ajunge destul de ușor chiar și la închisoare" (Valeu..! Inchisoarea..! Ai auzit dom' Tanesescu..? IN-CHI-SOA-REA..! Ce ticalosi..! Si cand te gandesti ca pe dolaroii lor, americanii astia mai au si tupeul sa scrie "In God we trust"..! Pfiu..! Pai baietii de la ANAF-ul nostru sunt niste ingerasi pentru BOR. pe langa inspectorii aia de la fiscul american, care, se pare, n-au nici un Dumnezeu cand vine treaba de ..evaziune fiscala..! Pacatosi, rau de tot..!)

+11 (13 voturi)
Radu Mircea
22.04.2015, 21:33:41

# Eugen Tanasescu Sa fie oare vreo legatura intre vizita ANAF-ului insotiti de mascati la NTV de unde mai rodeati si dvs. cite-n covrig cu articolul asta plin de naduf ???

+6 (8 voturi)
wolf
22.04.2015, 21:48:58

Incredibil ce tupeu are acest popa!! Pai mai popa, in tara asta muncesc cateva milioane de oameni ca sa tina in spate alte multe milioane de asistati inclusiv pe toti popii care nu produc nimic si baga adanc mana in bugetul de stat. In loc sa indemni oamenii sa mearga la munca si sa-si plateasca taxele tu vi cu articole de astea. Pai daca n-ar mai plati nimeni taxe si ANAF nu si-ar face bine treaba, din ce mai traiti voi mai popilor?? Din ce bani va mai construiti silozurile alea de prost gust? Mai bine v-ati plati si voi taxele la stat, ca voi nu stiti ce-i aia....

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările