Societate

articolul anterior articolul urmator

Poliţiştii cer salarii mai mari şi alte beneficii. În cazul unui răspuns nefavorabil, ameninţă cu proteste

12
19 Nov 2021 17:40:00
Autor: News.ro
Sindicaliştii din Poliţie anunţă că în cazul unui răspuns nefavorabil sau al neimplicării politicienilor în soluţionarea acestor revendicări, poliţiştii şi personalul contractual vor declanşa proteste  Foto: Arhivă
Sindicaliştii din Poliţie anunţă că în cazul unui răspuns nefavorabil sau al neimplicării politicienilor în soluţionarea acestor revendicări, poliţiştii şi personalul contractual vor declanşa proteste  Foto: Arhivă

Sindicaliştii din Poliţie solicită, într-o scrisoare deschisă adresată partidelor parlamentare, celor trei formaţiuni politice care negociază pentru formarea unei coaliţii de guvernare, introducerea în programul de guvernare şi în proiectul bugetului de stat pentru 2022 a unor prevederi care să confere angajaţilor din sectorul de activitate "ordine publică" drepturi salariale mai mari.

Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România, organizaţie care reuneşte aproximativ 40.000 de membri, solicită, într-o scrisoare deschisă, adoptarea unor măsuri legislative care să fie aplicate de la 1 ianuarie 2022 şi care să vizeze sectorul de ordine publică. 

Astfel, sindicaliştii cer includerea, în programul de guvernare şi în proiectul bugetului de stat pentru 2022, a unor drepturi precum "aplicarea, în integralitate (cu efect retroactiv), a Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, de la 1 ianuarie 2022, respectiv a prevederilor din Anexele VI şi VIII, care privesc personalul din familia ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională", actualizarea normei de hrană şi a normei de echipare, "conform indicilor preţurilor de consum, stabiliţi de Institutul Naţional de Statistică, şi realităţii economice actuale", decontarea serviciilor turistice sau acordarea voucherelor de vacanţă precum şi indexarea pensiilor militare de stat, cu rata inflaţiei, pe anii 2019 si 2020, aşa cum aceasta este stabilită de INS, anual. 

O altă solicitare vizeză actualizarea sporului de suprasolicitare neuropsihică, prevăzut în Legea 153/2017, la nivelul de 20%, pentru toţi beneficiarii din cadrul MAI, asemenea altor beneficiari din sistemul de Justiţie, "pentru a contribui la consolidarea Poliţiei Judiciare şi a celorlalte structuri poliţieneşti, care desfăşoară activităţi esenţiale şi de mare complexitate, individual sau în colaborare cu Parchetele, la nivel teritorial şi naţional". 

Sindicaliştii din Poliţie anunţă că în cazul unui răspuns nefavorabil sau al neimplicării politicienilor "în timp util" în soluţionarea acestor revendicări, poliţiştii şi personalul contractual vor declanşa proteste. 

"Vă aducem la cunoştinţă că, în cazul unui răspuns nefavorabil din partea dvs. sau al neimplicării, în timp util, în soluţionarea acestor revendicări - pe care le-am adus la cunoştinţa Administraţiei Prezidenţiale, a ministrului Afacerilor Interne, a Guvernului şi a Parlamentului, de nenumărate ori, pe parcursul acestui an, dar şi a celor anteriori -, în condiţiile în care misiunile pe care ni le-aţi pus în sarcină au crescut exponenţial, din martie 2020, deficitul de personal operativ s-a adâncit, iar preţurile utilităţilor şi al coşului minim au crescut disproporţionat cu veniturile, vom fi nevoiţi să declanşăm proteste la nivel naţional, pe o perioadă nedeterminata, în paralel cu atacarea în Justiţie şi refuzul de a efectua misiuni specifice pandemiei (refuzul verificării certificatului verde, refuzul desfăşurării misiunilor specifice covid 19, pentru care nu suntem calificaţi şi avem o dotare logistică precară ori insuficientă, refuzul efectuării de ore suplimentare), situaţie care va conduce la blocarea Sistemului de ordine publică, în condiţiile în care Politia, Poliţia de Frontieră şi alte structuri din MAI sunt un pilon de bază al siguranţei statului, comunităţilor şi populaţiei! Aşteptăm răspunsul dumneavoastră într-un orizont de timp rezonabil”, susţin sindicaliştii adresându-se viitorilor guvernanţi şi parlamentarilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Toader Aileanei
19.11.2021, 18:11:56

Da ca sa se intoarca para-ndarat la sindicate. Sindicatele cer fara numar, de unde??? Curge miere peste tot si nu stim noi. Cereti cum zicea la documentarul celor de la Recorder, cereti conditii mai bune, echipament adecvat, NU BANI. Salariile politistilor sunt decente.

-6 (24 voturi)
gi
19.11.2021, 18:16:21

Norma de hrana , norma de uniforma , apartament cumpărat cu 10 % din valoarea de piața restul plătit de la buget , chiria subvenționata , 25 % in plus la salariu daca fac vreo bomba de facultate , pensie la 40-42 de ani mai mare decat salariul - caz unic in lume dar asta este romanika tanganika condusa cu pulanul de către servicii ...intre timp cetățeni omorâți cu spray de piper cetățeni omorâți cu genunchiul in piept , copii de 16 ani abandonați si lăsați prada criminalilor , stat ca boii pe coada la eliberarea de ostatici , gazat manifestanți si avansați generali la 35 de ani , privilegii, bani cu ghiotura , incompetenta crasa si tupeu maxim de milițian , bravo Garcea baga mare

+25 (25 voturi)
gi
19.11.2021, 18:22:01

am uitat - urinatul peste cetățeni care ai întreabă de ce nu poarta si ei masca cum sa nu le dai la astia salarii si privilegii mai ales când nu e luna sa nu fuga vreun infractor de sub escorta lui Bobi ...bivolul cu epoleti

+21 (21 voturi)
Mironov George
19.11.2021, 18:19:21

Daca " meseria" de politist este atat solicitanta, atunci de ce va inghesuiti sa va incadrati in politie? Nu cumva "rasplata" este prea mare pentru pregatirea de care trebuie sa dati dovada ca sa lucrati in MAI (trei luni de scoala la Campina, dintre care doua sunt de practica, concediu la mare la hotelurile MAI: DIANA in Saturn si MERIDIAN din Mamaia, la pret de tabara pentru copii pe vremea lui nea Nicu , iesirea la pensie la 50 de ani cu o pensie egala cu 85% din salariul pe ultimele sase luni, cand sunteti detasati ca sa va creasca salariul )? Daca sunteti atat de stresati, dati-va demisia din MAI si mergeti si lucrati pe santiere, in fabrici, sa vedeti acolo program, ROI, salariu minim, biletul in statiuni platit integral de catre angajat nu de catre angajator, samd.)

+22 (22 voturi)
muresan anna
19.11.2021, 18:50:22

Politistii ameninta cu greva, pentru ca pot. De ce nu se angajeaza la privat daca au asa viata grea la stat?

+22 (22 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările