articolul anterior articolul urmator

Pompieri sau arhitecţi de sistem? Politica Guvernului faţă de medicina de familie

7
8 Jan 2018 14:01:43
Sorin Paveliu

7 Comentarii

aurel aurel
8.01.2018, 18:57:42

nu informatizarea sistemului este o greseala...ci alegerea softului,a sistemului informatic,care evident a fost facuta in baza unui ,,stimulent ''.Fiecare ministru,fiecare secretar ,subsecretar,director sau functionaras cauta o ,,solutie'' in asa fel incat orice problema sa treaca pe la ei ,dandu-le ocazia sa strambe din nas inainte de a-si da acordul si semnatura,in asa fel incat sa primeasca o ,,atentie''.Schimbarile,informatizarea sunt benefice...atat timp cat sunt facute corect,cu buna credinta...problema este coruptia statului.Disparitia coruptiei nu poate surveni decat printr-o lege care sa pedepseasca mult mai aspru functionarul public.Parlamentul nostru pedepseste ...si are solicitari de inasprire a pedepselor pentru cel ce injura un ,,militian''...dar nu pedepseste mult mai drastic militianul care fura desi el este platit pentru a apara de furt...si asta e valabil pentru orice functionar public.

Sorin Paveliu
8.01.2018, 22:00:51

Bineinteles ca informatizarea nu este o greseala. Gresit este faptul ca informatizarea ar fi trebuit sa inlocuiasca evidenta pe hirtie si autoritatile refuza, ignorind evidenta, gresit este ca informatizarea ar trebui sa tina evidenta in timp real (ca si inregistrarea consultatilor) si medicii sunt pedepsiti material consistent pentru greseli ale sistemului, gresit este ca CNAS (informaticienii acestei institutii) nu fac o minima schimbare pentru a indeparta o imprimanta matriciala absolut inutila, greseala este ca in timp ce orice firma emite facturi online cu serii si numele autoasumate medicii sunt umiliti sa se duca la sediul casei de asigurari sa puna stampila. Aici nu este vorba de informatizare ci de calcarea in picioare a demnitatii unor oameni pe care nimeni nu vrea sa-i asculte de parca ar fi transparenti sau prea mici pentru a li se observa macar cerintele. Este vorba despre relatii umane nu despre biti!

+1 (1 vot)
Make Ibanescu
9.01.2018, 08:55:43

Articolul este o fotografie a momentului, neretusata si doar un prim plan, fondul , mult mai complex, nefiind dezbătut din lipsa de spatiu. Ca sa nu plictisesc am sa fiu scurt. PSD este vinovatul principal, lipsa de interes pentru Sanatate a facut ca de cele mai multe ori acest minister sa fie la UDMR, ura fata de medici este "ancestrala "la comunisti, caci comunisti sunt in gândire, capitaliști in capacitate si hoti in viata de toate zilele.

Sorin Paveliu
9.01.2018, 09:51:33

Cred ca apribuiti PSD-ului o vina exclusiva pe care .. nu o are. Oamenii politici, nu numai cei autohtoni, nu numai cei de azi, sunt pragmatici prin ”fisa postului” si asculta dor un singur post de radio ”WII-FM” (What's in it for me). Deciziile strategice in sanatate lovesc intr-o sumedenie de interese, care "țipă" imediat la schimb cu beneficii care se vad foarte tirziu in timp, daca se vad, daca mai sunt pe functie. Drept urmare, nu prezinta interes. Spre exemplu, normalizarea veniturilor personalului din ambulator ar necesita aprox 1,5-2% din intreg bugetul CNAS. De banii acestia poti finanta un program care vizeaza o categorie ingusta de pacienti dar presupune chieltuieli mari, poti finanta sectorul de imagistica sau de analize de laborator, cu rezultate imediate si o serie de oameni fericiti - atit pacienti cit si furnizori. Problema este ca deciziile strategice trebuie sa fie argumentate, demonstrate ca necesitate, acgreate si puse intr-un calendar. Nu se oboseste nimeni sa faca asta, nu au nici pasiune, nici motivatie. Multora le lipsesc si abilitatile necesare. Pe de alta parte, interesele punctuale, ale fiecarui lider de disciplina, sau chiar sef de sectie, care are puterea de a accesa politicieni, malformeaza firul logic al oricarei decizii strategice. Iar asta nu se intimpla numai in sanatate. Oricum, cel mai bun exemplu de pragmatism este faptul ca PSD, desi a avut acelasi ministru de la preluarea puterii, nu a miscat un deget pentru a genera o noua lege a sanatatii, cu analiza de sistem si obiective pe termen lung, rezumindu-se la mici cirpeli.

+1 (1 vot)
aurel aurel
9.01.2018, 10:40:37

Sorin Paveliu va respectam loialitatea fata de cei ce-i simpatizati constant,insa in mod evident,PSD ul...fost FSN,fost...ce a mai fos,t este vinovat.Doar prostii si ingratii mai pot sustine ca vina este a noastra ,a tuturor,a intregii clase politice...Vina este, incepand cu Iliescu si Roman, a acestei mocirle continuatoare a sistemului bolsevic care se opune cu putere instaurarii statului de drept, a oricarei incercari de normalizare.In acest moment putine lucruri mai pot fi vandute...deja toate facilitatile industriale au fost date la fier vechi,resursele au vost ,,matrasite'' de pe vremea lui Nastase...au mai ramas ca ,,vaci de muls'' ,invatamantul si sanatatea.Pana nu va ajunge si invatamantul si sanatatea ca in Sudan sau Etiopia nu vor renunta...atunci ne vor vinde pe noi la kg.Bineinteles ,daca nu ne vom trezi sa-i trimitem noi cu elicopterul de pe Casa Poporului intr-o unitate de la Targoviste.