Societate

articolul anterior articolul urmator

Potopul

5
11 Jul 2019 14:46:55
Petre Barbu

Fifi, poţi să-mi spui câţi ani ai? Nu poţi, pentru că eşti peruş. Dacă erai papagal, atunci îmi spuneai, ca un papagal. Şi mai am o întrebare: tu ce eşti, băiat sau fată? Că n-am avut niciodată curiozitatea să mă uit sub coada ta...

Sună telefonul. Tanti Simina! Inima mi se strânge, ce s-a întâmplat?, poate îi este rău, sigur îi este rău, la 98 de ani cum să-i fie bine?, o fi murit unul de-al nostru, dar cine să mai moară pentru că ea i-a îngropat pe toţi din familie... Să vorbesc cu tanti Simina, apoi îţi dau de mâncare, Fifi!

Sărut-mâna! „Petrişor, sunteţi bine?“ Da, suntem bine. „Aţi scăpat?“ De ce să scăpăm? „De ploaie, a arătat acuma la televizor ce prăpăd a făcut ploaia în Bucureşti!“ Mă uit la Fifi... Ce-aţi văzut la televizor? „Inundaţii şi m-am gândit la voi...“ Of, tanti Simina, iarăşi au arătat străzi cu apa până la portierele maşinilor, v-am spus să nu mai puneţi botul la tâmpeniile televiziunilor, asta fac zi de zi, bagă spaime în oameni, varsă frică, angoase, panică, resentimente, coduri portocalii, epidemii, catastrofe, se iau la întrecere cine deversează mai multe nenorociri, de parcă ar fi nişte aparate de înspăimântat populaţia, ne transformă pe toţi în... peruşi, poftim! – mi se urcă sângele la cap, dar n-am curaj să strig la biata strămătuşă-mea.

A fost linişte pe-aici – îi spun cât pot de calm, a plouat ceva mai mult, ploaie de vară. „La televizor a arătat Bucureştiul sub ape“ – insistă. Da, a fost nişte apă mai multă. Dar n-a fost potop şi în vara lui ’57, şi în ’67, şi în ’87? Şi atunci au fost potopuri! „Potopul a fost unul singur, Petrişor! Când Dumnezeu i-a zis lui Noe: «Intră în corabie, tu şi toată casa ta...»“ – îşi leapădă panica şi începe să-mi povestească despre ploile din ’57, ’67, ’87, bucuroasă că îşi aminteşte. Eu o ascult cu ochii pierduţi, ai să mori de foame, Fifi, şi n-am să aflu ce eşti, băiat sau fată?

Şi, altceva, ce mai faceţi? – îi tai firul amintirilor despre ploile de altădată. „Mâine e sâmbătă şi mă duc la biserică să fac parastas pentru ai noştri. E datoria mea...“ Pot să vă ajut? „Mă descurc singură.“ Simt în acest „singură“ tot reproşul mocnit de pe această lume, pentru că eu mă gândesc la sexul lui Fifi iar strămătuşă-mea se descurcă singură la parastasul odihniţilor noştri. Cum să ajung mâine la ea cu trenurile astea nenorocite, aproape 230 de kilometri, dacă se dilată şinele din cauza caniculei?, dacă se anunţă cod portocaliu, dacă vine potopul?

V-am spus să nu mai puneţi botul la tâmpeniile televiziunilor, asta fac zi de zi, bagă spaime în oameni!

Ne luăm rămas bun, cu promisiunea că am s-o mai sun, să nu-şi facă griji cu... potopul din Bucureşti. Mă întorc la colivie. Fifi, şi eu trăiesc într-o colivie, plină de spaime, frustrări, angoase, trebuie s-o ajut pe tanti Simina la parastas!

Apuc colivia, ies din casă, închid uşa, chem liftul, dar liftul nu funcţionează, cobor atent scările, eşti bine, Fifi?, şi în faţa blocului mă aşteaptă o corabie trasă la chei, cu un catarg înalt cât două etaje de bloc. Corabia pare pustie. Ridic colivia şi-i caut privirea peruşului: ca să urcăm pe corabie, trebuie să-ţi găsesc perechea, dragă Fifi!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Depeter
11.07.2019, 17:17:26

Nici nu stiam ce inseamna "perus"! Trebuia sa va complicati viata mai mult cand te ia sula pe dinainte, cum se zice. Cu grija "perusului" nu mai dam foc Pamantului. Sa Dai foc Pamantului e nasol, pentru asta trebuie sa ai familie mare, divorturi, adn raspandit peste tot.. Dv, un "perus" asexual, o matuse exagerat de mamoasa... nu prea vad necesitatea scaparii in barca lui Noe, si chiar o spuneti: corabia e pustie. Vroiam sa va indrum sa repartí liftul, sa mergeti la matuse, sa faceti parastasele impreuna (e misto spectacolul) dar nu gasesc o solutie pentru "perus"... Sa ti pe cineva in colivie nu e cool.

-4 (4 voturi)
Jane Doe
11.07.2019, 22:07:17

Ca să-i găsiți perechea, trebuie să știți mai întâi dacă e băiat sau fată. Dacă nu-și spune vârsta, e mai probabil să fie fată, dacă nu chiar fată bătrână. Dacă e fată bătrână, degeaba îi găsiți pereche, fiindcă nu mai procreează și n-o primește pe corabie că e stearpă. Dacă e stearpă și nu înmulțește specia, poate că se simte jenată și de-aia nu vorbește. Dacă nu vorbește, doar tace și ascultă, e un foarte bun companion pentru tanti Simina. Deci duceți colivia la tanti Simina și nu vă băgați în ciorbă la parastas, că tot nu vă pricepeți. Întoarceți-vă acasă, luați nevasta cu minimum de 10 valize bagaj și urcați-vă pe corabie cât mai găsiți loc la fereastră pentru pesaj!

+2 (2 voturi)
Andone
12.07.2019, 02:43:46

Mi-e frica ca intr-o zi o sa aud ca Petre barbu s-a internat la balamuc... Articolele sale sunt "text book" diagnostic pentru depresie severa.

-3 (7 voturi)
S. Antopol
12.07.2019, 13:41:10

Andone, tu ești text book pentru un analfabet funcțional. Nu pricepi ce citești, omule. Scriitura lui Petre Barbu e plină de umor, dar nu umorul scălâmbăiat pe care-l înțelegi tu, ci acel ”haz de necaz” ce caracterizează viața de toate zilele. Probabil că ăștia ca tine, nici ce văd la televizor nu pricep și hăhăie în cor la alde Mircea Badea. Mi-e groază să mă gândesc la numărul celor ca tine care votează, Andone...

+1 (5 voturi)
Andone
13.07.2019, 00:08:58

"Mi-e groază să mă gândesc la numărul celor ca tine care votează, Andone. Nu votez, nu-l urmaresc pe Mircea Badea; sunt in Canada de 16 ani, unde m-a adus stilul meu de "analfabet functional" Hai sictir, elevetianule!

+1 (3 voturi)