Societate

articolul anterior articolul urmator

Povestea clopotelor de jumătate de milion de euro care vor răsuna în Catedrala Mântuirii Neamului

29
23 Nov 2018 12:41:58
Autor: Claudia Spridon
FOTO Autor Mircea Florescu/ basilica.ro
FOTO Autor Mircea Florescu/ basilica.ro

Unul dintre cele mai mari clopote suspendate din bisericile europene va răsuna duminică, atunci când va fi sfinţită Catedrala Mântuirii Neamului. Cu o greutate de peste 25 de tone, clopotul, care are gravat pe el chipul Patriarhului Daniel, a fost turnat în Austria. Alte cinci clopote se regăsesc în Catedrala Mântuirii Neamului, recent sfinţite de patriarh.

Clopotul gigant, care cântăreşte 25 de tone şi a costat 425.000 de euro. În total, toate cele şase clopote vor costa 550.000 de euro, arată Patriarhia Română, potrivit căreia toate cele şase clopote vor acoperi trei octave complete. 
 
Realizate în fabrica fabrica Grassmayr din Innsbruck, Austria, clopotele au o viaţă estimată de 400 de ani şi cântăresc, împreună, 33 de tone. În ceea ce priveşte clopotul mare, el va putea fi auzit pe o rază de 15 kilometri la evenimentele şi sărbătorile importante. 
 
Sunetul său se datorează materialului folosit, calitatea sunetelor fiind asigurată prin puritatea aliajului de bronz utilizat de turnătoria din Tirol, 78% cupru electrolitic cu puritatea de 99,99% şi 22% staniu electrolitic, cu aceeaşi puritate, informează agenţia de presă a Patriarhiei Române. 
 
Chipul Patriarhului Daniel, gravat pe clopote
 
Dimensiunea clopotelor este şi ea importantă, arată sursa citată, astfel încât cu cât clopotul este mai mare, cu atât sunetul produs de acesta este mai grav. 
 
În ceea ce priveşte banii pentru cele şase clopote, ei au fost achitaţi strict din banii Patriarhiei Române, arată instituţia. 
 
Pe clopote se află şi efigia chipului Patriarhului Daniel, lucru care a stârnit nu de puţine ori controverse în spaţiul public. Patriarhia explică însă că această efigie este o consecinţă firească a muncii depuse de Patriarh pentru înălţarea Catedralei.
 

Sfinţirea clopotelor de la Catedrala Neamului Sursa basilica.ro / autor Mircea Cristescu

Pe aceeaşi temă:

Programul sfinţirii Catedralei Mântuirii Neamului. Ce restricţii vor fi în trafic

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

Parallel Mind
23.11.2018, 12:47:35

Cum suna paguba...

+3 (11 voturi)
Popa Pius
23.11.2018, 13:33:44

Comentariu considerat abuziv.

L--- Lara
23.11.2018, 13:03:03

Macar de-ar trezi prostimea din adormirea in care se complace. Din cauza adormirii asteia am ajuns de rasul lumii cu pavianul cu mantie si fara creier si acolitii din guvern. A mai avut Romania guverne slabe, premieri nu prea luminati, dar cel prezent cu veorica la carma bate toate recordurile de prostie. Deci, sa bata clopotele pentru trezirea prostimii care a facut posibila o asemenea situatie.

+6 (14 voturi)
cloudvick
23.11.2018, 13:17:58

imi vine sa plang cand ma gandesc ca in scoli, pe la sate, copii ingheata de frig in clase.....

+2 (14 voturi)
leonard crassas
23.11.2018, 13:30:08

Clopotele se foloseau in evul mediu, acum in sec.XXI, avem telefoane, internet si mii de aplicatii unde pupatorii de oseminte pot fi accesati sa se duca...., dar problema mare este ca acesti pupatori (foarte multi) sunt analfabeti sau semianalfabeti si nu stiu cu telefonul. In inchiere raman la parerea ca internetul (care inseamna cunoastere) va fi sfarsitul religiilor

0 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (29)