Praful saharian a ajuns în România. Ce efecte va avea asupra climei din ţara noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Norul de praf saharian va ajunge deasupra României FOTO Ministerul Mediului
Norul de praf saharian va ajunge deasupra României FOTO Ministerul Mediului

Praful saharian adus din Africa de curenţii de aer din atmosferă a ajuns şi pe teritoriul României. Moldova şi Dobrogea vor fi regiuni ferite.

Profesorul de fizică Silviu Gurlui spune că acest fenomen influenţează, printre altele, vremea, făcând-o “mai blândă” şi este un bun fertilizant. Totodată, are şi efecte negative, precum perturbarea transportului aerian. 

“Până mâine după amiază avem praf saharian. Valul a intrat de astăzi prin vestul ţării. Timişoara pare cea mai acoperită. Moldova şi Dobrogea, de această dată, sunt mai puţin măturate de val. Praful saharian are părţi bune, dar mai ales părţi neplăcute.

Praful ridicat în aer perturbă dinamica norilor şi a precipitaţiilor. Uneori, în condiţii date, temperează fenomenele meteo, adică devin mai blânde. Exemplul tipic este al uraganelor din nordul Oceanului Atlantic, reduse sau inhibate atunci când acolo ajung asemenea nori de praf.

Praful conţine particule micrometrice. În aer pot perturba transportul aerian. Redepuse la sol, pot perturba serios eficienţa energetică a panourilor solare. Stratul opac va diminua intensitatea radiaţiei ce ajunge pe panouri.

Praful are şi un efect vital pentru viaţa plantelor din sol, din mări şi oceane. Conţinutul mare de fier şi fosfor asigură hrana acestor plante. Cele din apă, fitoplanctonul, reprezintă rezervorul principal de oxigen pentru noi toţi, pentru toate vieţuitoarele.

Este aşadar un bun fertilizant al solului şi util/hrană pentru fauna acvatică dar contribuie în aer la poluare, produce o reducere a radiaţiei solare care ajunge la sol, modifică caracteristicile aerosolilor (modificări fizico-chimice, adică pot induce modificări în varii procese meteorologice), încălzeşte gheaţa (topindu-se mai repede sub radiaţia solară) şi, mai important, în drumul lor lung prin aer, poate culege agenţi patogeni (ciuperci, bacterii, etc- provenite de la resturi de animale, vegetaţie, etc ) sau particule nocive ce sunt culese din zonele din Sahara unde cu ani în urmă au fost făcute teste complexe”, a scris, pe Facebook, Silviu Gurlui.

Pina maine dupa amiaza avem praf saharian. Valul a intrat de astazi prin vestul tarii. Timisoara pare cea mai acoperita....Publicată de Silviu Gurlui pe Joi, 24 iunie 2021
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite