Prea Sfânta campanie electorală

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La câţi candidaţi se folosesc de binecuvântarea unor feţe bisericeşti, mi-e teamă că ne vom pierde simţul umorului!

Dialog incredibil între primul ministru al României şi un reprezentant al Bisericii, surprins de camerele de filmat, joia trecută, la Iaşi. Victor Ponta: „Ce mai faceţi?" Preotul, pe nerăsuflate: „Ce să facem? Muncim ca domnul primar (arătând cu mâna spre PSD-istul Gheorghe Nichita, prezent şi el - n.n.) să iasă cu majoritate!" Replica premierului, cu zâmbetul pe buze: „Să iasă, să iasă! Şi după aia să muncească şi el..."

Când am văzut filmuleţul, am avut senzaţia că nu văd şi, mai ales, nu aud bine. L-am pus încă o dată. Fraza rostită de părintele Florin Chirilă îmi răsună în timpane: „Muncim ca domnul primar să iasă cu majoritate!" Lipseşte un „pentru", dar ce-are a face? Incorectitudinea exprimării ar fi cea mai mică problemă aici. Demn de reţinut este faptul că un slujitor al Domnului recunoaşte, în gura mare, că el slujeşte nu doar Bisericii, ci şi Partidului. Întâmplător sau nu, partidul aflat la putere.

Şi mai halucinantă mi se pare însă reacţia dlui Ponta. În loc să tacă, dacă nu să taxeze ce-a spus popa, liderul PSD-ului răspunde printr-o glumiţă complice. Să adăugăm că schimbul de amabilităţi are loc în plină campanie pentru alegerile locale de duminica aceasta şi chiar în curtea Catedralei Mitropolitane din Capitala Moldovei. În orice ţară democratică, o asemenea conversaţie s-ar fi soldat cu un scandal de pomină, cu demisia cel puţin a unuia dintre interlocutori sau măcar cu un comunicat de repudiere. De ce?

Biserica nu face politică - sună o axiomă a democraţiei. Feţele bisericeşti nu au dreptul, conform canoanelor, să primească „dregătorii sau îndeletniciri lumeşti". Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a pronunţat de mai multe ori asupra neutralităţii clerului. La fiecare patru ani, din 1996 încoace, înaltul for a reînnoit această interdicţie. Ultima hotărâre, datând din martie 2008, prevede că arhiereului, preotului, diaconului şi monahului le este interzis să facă politică partinică, să fie membri ai unui partid politic, să participe la campanii electorale.

La noi, regulile nu sunt făcute însă decât de ochii lumii. Mitropolitul Teofan, şeful direct al agentului electoral în sutană, n-a suflat până ieri nicio vorbă despre gafa cu pricina. Cum s-o facă de vreme ce, în aceeaşi zi, se plimba el însuşi la braţ cu premierul şi cu dom' primar, ca să inaugureze un proiect declarat de trei ori ilegal? În cele din urmă, a dat un comunicat în care califică afirmaţia buclucaşă drept „o glumă, chiar dacă una neinspirată". Dacă ea ar fi singulară, mai treacă, meargă. Dar la câţi candidaţi se folosesc de binecuvântarea unor feţe bisericeşti, mi-e teamă că ne vom pierde simţul umorului!

Sabin Orcan prim-redactor-şef adjunct ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite