Societate

articolul anterior articolul urmator

Precizările Patriarhiei Române cu privire la botez: BOR nu îşi schimbă ritualul, dar îndeamnă la responsabilitate

41
25 Feb 2021 22:07:58
Autor: Ionuţ Mureşan
Imagine: Adevărul
Imagine: Adevărul

Ritualul botezului rămâne neschimbat, iar slujbele se vor desfăşura tot prin scufundarea copilului de trei ori în cristelniţă, Sfântul Sinod transmiţând, joi, că Biserica Ortodoxă Română (BOR) nu poate modifica doctrina sa, ori ritualul său liturgic.

 
BOR precizează că preotul, în urma discuţiilor cu părinţii şi cu naşii, va trebui să se informeze în legătură cu starea de sănătate a copilului în cazul celor cu sănătate precară.
 
De asemenea, Studenţii la Teologie vor fi instruiţi cu privire la săvârşirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului.
 
„Sfântul Sinod a reamintit obligaţia statutară a Bisericii Ortodoxe Române de a rămâne în comuniune şi unitate dogmatică (doctrinară), liturgică (sacramentală) şi canonică (disciplinară) cu Biserica Ortodoxă universală. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, îndemnând pe toţi slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârşirea Sfintelor Taine şi ierurgii”, a comunicat Patriarhia.
 

Precizările Sfântului Sinod în legătură cu botezul

 
În acest sens, luând act de discuţiile, îngrijorările şi neînţelegerile apărute în spaţiul public pe tema Botezului copiilor cu sănătate precară, Sfântul Sinod a făcut câteva precizări:
 
  • înainte de săvârşirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligaţia de a se întâlni cu părinţii şi naşii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat;
  • în cadrul Facultăţilor de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenţie sporită practicii liturgice referitoare la săvârşirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenţii teologi din anii terminali ai secţiilor de Teologie Pastorală;
  • în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârşirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susţinute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.
 
Recent, la Suceava, un bebeluş de şase luni a murit după ce a fost botezat, acest caz aducând în discuţie modul în care se desfăşoară botezul şi responsabilitatea preoţilor în astfel de situaţii.
 
Unii ierarhi ai BOR au susţinut că ritualul nu poate fi modificat, în timp ce alţii, printre care şi IPS Calinic, arhiepiscopul de Argeş şi Muscel, au susţinut că trebuie adaptat.
 

Preot: „Decât să mă puneţi să fac un botez, mai bine urc munţii”

 
Arhiepiscopul de Argeş şi Muscel, ÎPS Calinic, a anunţat deja că a trimis o scrisoare parohiilor din judeţ, prin care solicită preoţilor să nu facă botezul copiilor, dacă au îndoieli, iar cel care totuşi face botezul, să fie însoţit. „Eu m-am temut mereu şi mă tem. Decât să mă puneţi să fac un botez, mai bine urc munţii şi îmi văd de treabă, fac alpinism”, afirmă prelatul.
 
Arhiepiscopul a mai declarat că preotul care este solicitat să boteze un copil, ar trebui să se ”dumirească”, dacă bebeluşul este sănătos sau născut prematur.
 
„Preotul, când este solicitat trebuie nu neapărat să facă un chestionar atât de aspru şi de mare ştiinţă, dar trebuie neapărat să se dumirească el, dacă copilul este sănătos, născut înainte de vreme, cum se manifestă”, a mai declarat ÎPS Calinic.
 
Arhiepiscopul Tomisului a fost susţinătorul botezului desfăşurat conform regulilor Bisericii.
 
Avocatul Poporului a discutat cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române pe tema ritualului botezului câteva aspecte care ar putea fi avute în vedere de Sfântul Sinod precum includerea în programa Facultăţilor de Teologie a unor cursuri referitoare la practicile liturgice, inclusiv pentru preoţii activi, discuţii între preoţi şi familie cu privire la starea nou-născutului care urmează a fi botezat, încurajarea părinţilor pentru stabilirea Botezului la o dată la care dezvoltarea fizică a copilului permite desfăşurarea ritualului, fără a implica riscuri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

41 Comentarii

leuldinpanjshir99
25.02.2021, 22:25:28

Adica bor-itzii le-au dat cu flit alora care sperau la modernizare ....

+3 (9 voturi)
nea Ilie de la sculărie
25.02.2021, 22:40:18

Ce alte asteptari sa ai din moment ce Mache a urlat sus si tare ca nu se lasa intimidat? Atat a inteles el in ursaria lui, ca e vorba despre el, nu despre sanatatea unor copii.

+5 (11 voturi)
miron miron
25.02.2021, 22:41:16

Botezarea unui prunc este ceva simbolic. Ori preotul il scufunda de trei ori in cristelnita, ori il introduce in cristelnita cu capul afara si-i toarna cu podul palmei apa pe crestetul capului, e acelas lucru. Adevaratul botez este atunci cand credinciosul intelege sensul botezului si urmeaza calea care o alege in cunostinta de cauza. Asa ca sa chinuim, sau schilodim copilul, nu-i decat prostie omenesca.

+6 (14 voturi)
Radu Mîrcea
25.02.2021, 22:46:52

pisiculdinpanjshir666 Cuvantul asta ,,frumos,,e specific tie si ateilor.

-11 (15 voturi)
Radu Mîrcea
25.02.2021, 22:48:20

miron dublu Pe bune? Vezi ti de sectarii tai.

-11 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (41)

Modifică Setările