Predicţiile lui Bill Gates pentru 2021, după ce în 2015 a anticipat pandemia Covid-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bill Gates este considerat de mulţi un profet, după ce în 2015 a prevestit pandemia Covid-19. Miliardarul nu s-a ferit să facă predicţii despre noul an. Vestea bună este că 2021 nu poate fi cu mult mai rău decât 2020. Vestea rea este că noul coronavirus va rămâne cu noi şi în acest an şi poate ani de zile după aceea.

Mai mult de un milion şi jumătate de oameni au murit până acum din pricina unui virus care a pus america pe butuci încă din martie trecut, scrie theladders.com. 

Şomajul a crescut la cote alarmante, la care s-au adăugat demonstraţiile din timpul verii al mişcării Black Lives Matter şi circul alegerilor din noiembrie, suficient cât creierele americanilor să sfârâie. 

Dar, aşa cum foarte mulţi au remarcat: se vede luminiţa de la capărul tunelului. Distanţarea fizică şi purtatul măştii rămân în picioare şi în 2021, însă vaccinul este aici şi curând – să sperăm – ne vom recăpăta vieţile: vom merge iar la serviciu, la prânz ne vom savura cafeaua în orele cele mai fericite şi, poate, seara, vom viziona un film. 

Unii ar putea spune că, în actualul climat, aceste realităţi nu sunt posibile, dar probabil nu au citit ce are de zis fondatorul Microsoft, Bill Gates. 

Gates s-a făcut auzit pe tot parcursul pandemiei exprimându-şi nemulţumirea faţă de modul în care SUA a gestionat restricţiile, explicând că forţa de muncă de pe întreg mapamondul nu va mai funcţiona la fel după pandemie. 

„Cred că oamenii vor merge mai puţin la birou. Se va ajunge chiar la folosirea în comun a birourilor unei companii în care are angajaţii vin în zile diferite la lucru”, spune Bill Gates.

Vom vedea dacă teoria lui Gates cu privire la ”revoluţia muncii de la domiciliu” se va menţine şi după pandemie. Între timp, miliardarul filantrop spune că anul 2020 nu a fost cu totul pierdut, ci foarte câştigat pentru ştiinţă. 

„Când mă gândesc la ritmul progreselor ştiinţifice în 2020, sunt uimit”, a scris Gates pe blogul său „Gates Notes” în ultima decadă a anului trecut. 

„Omenirea nu a făcut niciodată progrese mai mari în ceea ce priveşte cercetarea vreunei boli într-un singur an aşa cum a făcut cu COVID-19 în 2020. În circumstanţe normale, crearea unui vaccin poate dura 10 ani. De data aceasta, au fost create mai multe vaccinuri în mai puţin de un an. ”

Americanii au devenit mai buni în urma pandemiei

În aceeaşi postare, Gates vorbeşte pe lângă pericolele coronavirusului şi despre efectul pe care acesta l-a avut asupra vieţilor noastre, dar şi cum, ca societate, americanii au crescut şi au devenit mai buni în urma acestei experienţe. 

Primul argument, spune Gates, sunt vaccinurile dezvoltate de multe firme farmaceutice, pe lângă serurile Pfizer-BioNTech şi Moderna. ”Cu atât de multe companii care au abordări diferite, au existat şanse mult mai mari ca unele să se dovedească sigure şi eficiente. Sunt deja două şi vor mai urma şi altele.”

Gates vede un lucru bun în faptul că atât de multe companii au concurat la găsirea unui ser, pentru că acest lucru a permis foarte multor oameni să-şi demonstreze expertiza. 

Munca în echipă pentru o cauză nobilă este un alt argument. În mod normal, companiile ar concura între ele, dar urgenţa găsirii unui vaccin a produs asocieri benefice. Gates mai spune că această modalitate se numeşte ”acord pentru o a doua sursă”, care permite companiilor farmaceutice din zonele bogate să se asocieze cu altele din zonele mai puţin avantajate pentru a produce doze de vaccin sigure şi în cantităţi suficiente. 

Un astfel de acord, a adăugat Gates este o posibilitate de a profita la maximum de ambele seturi de abilităţi. De exemplu, o companie care excelează la producţia de vaccinuri din întreaga lume – Serum Institute din India – produce vaccin AstraZeneca. Producţia a început deja, astfel că vor exista doze disponibile pentru ţările cu venituri mici şi medii, dacă serul va fi aprobat. Şi fundaţia noastră şi-a asumat o parte din riscul financiar, a mai spus miliardarul, aşa că, dacă vaccinul nu va fi aprobat, Serum nu va fi afectat. 

Vom alege să trăim în locuri diferite

Munca de la distanţă va avea efect direct şi asupra celei sociale, în comunitate, crede fondatorul Microsoft. Dormitorul va deveni cea mai importantă parte a casei, designul locuinţelor se va regândi.

„În oraşele care au mare succes, ia Seattle şi San Francisco ... chiar şi pentru o persoană cu salariu mare, care acum cheltuie o sumă importantă de bani pentru chirie”, în lipsa nevoii de a merge zilnic la birou, oamenii nu vor mai vrea să plătească sume mari de bani pentru a locui în centrul oraşului şi se vor retrage în locuinţe mai mari în suburbii, în locuri mai puţin aglomerate”, a mai prezis Gates.

Următoarea pandemie va fi mai uşor de combătut

Pandemia de coronavirus a fost un vis urât, dar Bill Gates crede că ne-a pregătit doar pentru ce e mai rău şi la următoarea infecţie care se va răspândi la nivel global, omenirea va fi mai pregătită

„Ne-am antrenat şi ăsta este motivul pentru care următoarea pandemiei va avea un efect mai puţin distructiv. Scenariile de luptă împotriva virusului au fost perfecţionate şi majoritatea ţărilor vor reacţiona precum Coreea de Sud şi Australia, care au testat foarte rapid populaţia şi i-au băgat în carantină pe cei infectaţi. Nu vom mai fi aşa de naivi” a mai spus Bill Gates.

Bill Gates a avertizat în 2015 că o pandemie este inevitabilă. Într-o conferinţă TEDTalk, co-fondatorul Microsoft şi filantropul miliardar a citat lecţiile învăţate în urma epidemiei de Ebola din Africa de Vest din 2014 şi a spus că SUA şi alte ţări nu sunt pregătite pentru viitoarea pandemie care ar urma să le lovească.

"Dacă ceva va ucide peste 10 milioane de oameni în următoarele câteva decenii, este cel mai probabil să fie un virus extrem de contagios decât un război", a spus Gates. „Nu rachete, ci microbi”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite