Prejudecata, un instrument necesar celor cu mentalitate de stăpân

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot aşa cum mă revoltă cei ce se consideră drept-credincioşi înfierând păcătoşii din jur, la fel îmi repugnă şi cei care popularizează secularismul folosind aceleaşi tipuri de exagerări. Cum nu îi înţeleg pe cei ce se consideră superiori pentru că aparţin unei majorităţi, nu susţin nici ideea că apartenenţa la o minoritate îi obligă pe ceilalţi la a nu spune ce gândesc.

În ultimele zile, în bula mea, apar tot felul de mesaje în care sunt înfieraţi „pupătorii de moaşte“ şi „habotnicii religioşi“ care înconjoară o biserică mergând în genunchi. Mai deunăzi, vedeam imagini cu tot felul de oameni care, în numele expresiei libertăţii şi a propriei personalităţi, îşi tatuaseră corpul şi-şi îmbogăţiseră chipul cu sute de cercei implantaţi oriunde. Şi unii, şi alţii folosesc aceste expresii ale unor credinţe, laice sau religioase, pentru a demoniza cealaltă parte şi pentru a arăta „cum va arăta viitorul“ dacă ideile lor nu sunt susţinute de publicul larg. Ambele părţi încearcă să câştige simpatia publicului profetind faptul că sfârşitul lumii, aşa cum îl cunoaştem noi în acest moment, e foarte aproape şi că doar ei sunt cei care ne pot salva, bineînţeles dacă ne ridicăm împotriva celor ce nu sunt de-o credinţă cu „noi“. Rog a se nota că prin credinţă nu înţeleg o sumă de valori neapărat religioase, ci şi unele pseudo-civic-democratice, care par a deveni în ultima perioadă destul de populare.

Principiul diversităţii este redus de mulţi habarnişti doar la relaţiile între persoane de acelaşi sex. Ideea nondiscriminării este încălcată chiar de cei care-o clamează mai ales atunci când îl consideră pe cel ce nu este ca el inferior, adăugând tot felul de epitete care nu au legătură cu ceea ce el face sau spune, ci mai degrabă cu etichetele pe care noi le punem categoriei etnice sau sociale din care el face parte. Valoarea demnităţii umane pentru cel ce gândeşte diferit de tine pare că se reduce la nimic şi atunci când eşti „rezist“, şi pentru cei ce sunt identificaţi drept „căcâni“. Valori care ne-au adus cea mai lungă perioadă de pace şi prosperitate sunt terfelite, în numele unei false tradiţii.

Nu credinţele sunt cele care antagonizează, ci oamenii. Oamenii, în nimicnicia lor, încearcă să explice chestiuni care ţin de natura umană apelând la generalizări gratuite care, spuse suficient de multe ori şi în contexte diferite, devin „adevăruri“.

Principiul diversităţii de gen, al toleranţei şi al non-discriminării nu intră în contradicţie mai deloc cu credinţele marilor religii, ba chiar din contră. Şi Isus, şi Mahomed, şi Budha ne îndeamnă la iubirea aproapelui, la valorizarea diversităţii femeie-bărbat, la nevoia de a vedea în primul rând ceea ce noi greşim şi mai pe urmă ceea ce alţii greşesc şi ne îndeamnă să ne bucurăm de semenii noştri, bărbaţi şi femei deopotrivă. Şi Biblia, şi Coranul, şi învăţăturile lui Budha (budhismul are mai multe cărţi de căpătâi), fac referire la pace, la triumful binelui asupra răului şi la faptul că după moarte nu există diferenţe între oameni, motiv pentru care nu ar trebui să existe nici aici, pe Pământ. Şi totuşi, în numele celor 3 lideri spirituali, şi cu învăţăturile lor în mână, oamenii „credincioşi“ au comis multe atrocităţi. În paralel, progresul ştiinţei şi a gândirii seculare nu intră, în mod neapărat, în contradicţie cu religiozitatea, adepţii ei alegând (teoria liberului arbitru) să-şi trăiască viaţa în afara considerentelor religioase. Multe dintre valorile apărate de promotorii secularismului se regăsesc şi în cărţile sfinte şi multe dintre îndemnurile bisericilor sunt apreciate şi de susţinătorii acestei „credinţe“: demnitatea umană, respectarea diversităţii, progres, dezvoltarea şi utilizarea tehnologiei. Şi atunci, de unde această antagonizare? Şi, mai ales, cine câştigă de pe urma ei?

Antagonizarea este dată de natura umană care simte nevoia să-şi afişeze superioritatea şi ignoranţa. Cu alte cuvinte, nu credinţele sunt cele care antagonizează, ci oamenii. Oamenii, în nimicnicia lor, încearcă să explice chestiuni care ţin de natura umană apelând la generalizări gratuite care, spuse suficient de multe ori şi în contexte diferite, devin „adevăruri“. Nu contează că „adevărul“ promovat de aceştia este fix precum al celui ce stătea înlănţuit în peştera zugrăvită de Platon şi care îşi construia argumentele pe ceea ce vedea în urma unei cunoaşteri limitate (metafora focului), pentru că igoranţa, autosuficienţa şi faptul că aparţineau unei majorităţi (înlănţuite la rândul ei) le dădea senzaţia de putere şi implicit de deţinători ai cunoaşterii absolute. Şi poate le conferă dreptul de a se crede superiori.

În ultimii ani, lucrez cu zeci de şcoli pentru a promova conceputul de educaţie incluzivă de calitate. Acest concept poate fi definit, aşa, în cel mai profan mod, ca sistemul ce trebuie pus în practică pentru a scoate la suprafaţă maximul de potenţial pe care un copil îl are, ţinând cont de toate particularităţile pe care acesta le are. Explicăm profesorilor, părinţilor şi elevilor că abordarea centrată pe nevoile elevului înseamnă să renunţăm la generalizări şi stereotipuri care ne fac să acţionăm în baza unor etichete sociale pe care am fost învăţaţi să le punem unor comunităţi etnice, religioase, sociale şi/sau culturale, şi să vedem universul pe care fiecare copil îl are în faţa lui, crezând în puterea lui de a se bate cu toate limitele care-i sunt puse în faţă şi să reuşească. Încercăm să le explicăm celor cu care lucrăm că schimbarea începe cu fiecare dintre noi şi că noi trebuie să-i învăţăm pe cei ce ne vor duce seminţia mai departe să-l respecte pe celălalt aşa cum îşi doresc ei înşişi să fie respectaţi. Ne străduim să explicăm că omul se naşte bun şi că societatea este cea care distruge creaţia Bunului, subliniind faptul că societatea de mâine va arăta aşa cum o construim noi astăzi.

Mă bucur să văd, atunci când merg în acele şcoli la un timp după, că oamenii înţeleg şi că situaţia în acele comunităţi se schimbă în bine. Pentru că orice poate fi învăţat, dacă ne propunem asta.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite