Premiile Superscrieri, o nouă ediţie care răsplăteşte jurnalismul creativ şi de calitate.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premiile Superscieri, cea mai importantă competiţie pentru jurnaliştii de presă scrisă, aşteapă înscrierile candidaţilor până pe 30 septembrie. ”Breasla vede deja în Superscrieri un standard de calitate”, spune Mona Dîrţu, preşedintele juriului.

Fundaţia Friends For Friends  continuă să primească înscrierile pentru cea de-a cincea ediţie a competiţiei Premiile Superscrieri, non-ficţiuni care schimbă lumea, până la finalul lunii septembrie. Orice autor de non-ficţiune şi jurnalism narativ din România este invitat să participe cu cele mai bune materiale realizate în perioada 1 octombrie 2014 – 30 septembrie 2015.

Anul acesta, competiţia primeşte înscrieri pentru 4 categorii principale de concurs: Reportaj, Portret, Opinie şi Fotojurnalism. Totodată, FFFF îşi propune să încurajeze şi alte zone de manifestare a storytelling-ului, oferind, pe lângă Superscrierea Anului şi Premiul Juriului, o nouă serie de Premii Speciale, care vor fi anunţate ulterior.

Cu un istoric de peste 800 de participanţi cu 1400 de lucrări înscrise la primele patru ediţii, cu peste 60 de câştigători şi premii în valoare totală de 20 000 de euro, competiţia îşi propune să încurajeze în România acele poveşti puternice şi texte de calitate care informează corect, emoţionează, modifică percepţii şi atitudini.

Juriul care va evalua materialele este compus din: Mona Dîrţu - preşedintele juriului, Andrei Pungovschi, Cătălin Tolontan, Dan Duca, Daniel Mihăilescu, Cristian Lupşa, Irina Păcurariu, Liviu Iolu, Marius Chivu, Mihnea Măruţă, Paul Radu, Petruţ Călinescu, Simona Tache, Teodor Tiţă, Vlad Mixich, Vlad Petreanu.

Mona Dîrţu, preşedintele juriului Superscrieri, explică de ce este important pentru tinerii jurnalişti să intre în acest concurs: „Superscrieri face cinci ani. Când a început, în 2011, puţini credeau că va trece de prima ediţie; era ca o tulpiniţă simpatică şi fragilă care se ambiţiona să spargă asfaltul. A reuşit, după părerea mea. Nu numai că a supravieţuit ca proiect anual, dar are şi ramuri noi - bursele, seminariile, cartea Superscrieri - şi deja articulează o cultură întreagă a scriiturii inteligente, bine documentate, oneste. Zilele trecute am auzit un jurnalist spunându-i unui coleg «textul tău e de Superscrieri, crede-mă». M-am bucurat; e dovada perfectă că breasla vede deja în Superscrieri un benchmark, un standard de calitate, un fel de blazon profesional. O generaţie întreagă de jurnalişti şi autori de non-ficţiune îşi găseşte, prin Superscrieri, reperele şi motivaţia - două mărfuri atât de rare în redacţiile de azi”.

Cristian Delcea (Foto sus), reporter Adevărul, a fost premiat anul trecut la Premiile Superscrieri pentru eseul ”Amurgul secolului Beligan”

Premiile în bani sunt în valoare de peste 4000 de euro: patru premii I pentru fiecare categorie, în valoare de 500 de euro fiecare (susţinute de Orange România, FAN Courier, Friends\TBWA şi SPV Legal – societate de avocaţi), premiul special Superscrierea Anului în valoare de 1000 euro, Premiul Special al Juriului (constituit din suma taxei de participare la concurs) şi noile premii speciale.

Superscrieri nu ar putea creşte fără prieteni şi susţinători pe termen lung, care consideră parteneriatul cu acest proiect o investiţie directă în comunitate. FFFF se bucură de susţinerea BRD – Groupe Société Générale în calitate de patron al ediţiei pentru a doua oară, Avon România - sponsor principal tot pentru a doua ediţie, precum şi a sponsorilor de categorie menţionaţi.

Sorin Trâncă, preşedintele FFFF şi iniţiatorul competiţiei, explică: „Mă bucur să văd că ideea noastră sfrijită şi cam visătoare de acum câţiva ani (să arătăm că «narrative journalism» sau «creative writing» e valoros, poate mai valoros pentru societate decât jurnalismul factual, cel de toate zilele) prinde puteri din ce în ce mai mari. Iar cu ediţia din 2015 vom încerca să extindem un pic amprenta Superscrierilor, oferind recunoaştere şi altor zone în care se practică acest gen de storytelling. Le mulţumim încă o dată juriului şi tuturor prietenilor şi susţinătorilor, fără ei aceste premii ar fi mult mai puţin relevante, iar eforturile noastre mult mai mari".

Pentru mai multe detalii despre Premiile Superscrieri 2015, exploraţi http://ffff.ro/superscrieri/.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite