Preoţii-vrăjitori ai României. Poveştile oamenilor în sutană care îţi citesc viitorul în Evanghelie. Teolog: „E o manipulare pentru a-i stoarce de bani pe naivi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Vasilache, din Secuieni, Neamţ, a fost caterisit pentru că le deschidea oamenilor Cartea
Preotul Vasilache, din Secuieni, Neamţ, a fost caterisit pentru că le deschidea oamenilor Cartea

Domnişoare bătrâne care vor să-şi găsească jumătatea, mame care au copii pe patul de spital, femei cu probleme în căsnicie, bătrâni care vor să-şi afle duşmanii sau studenţi care doresc să ştie notele de la examene sunt categoriile de oameni  care îngroasă rândurile de la porţile preoţilor care practică Bibliomanţia sau deschisul Cărţii.

Citirea cărţilor sfinte pentru a prezice viitorul este o practică străveche. Metoda profeţiei este aplicată fără oprelişti în zilele noastre, nu doar de vrăjitoare sau de ghicitori, ci şi de preoţi despre care se crede că au darul clarviziunii.

Biserica îi acceptă doar pe aceia care au astfel de viziuni spontane în timpul spovedaniei. În privinţa celorlalţi este categorică: sunt doar nişte escroci.

Preoţii care pretind că spun viitorul manipulează credincioşii. Folosesc cărţile de cult Evanghelia sau Molitfelnicul pe care le scot din context. În loc să le dea credincioşilor un sfat sau o îndrumare, profită de slăbiciunea lui pentru a trage ei foloase. Ei sunt pricepuţi în crearea unei poveşti, în care acela care le-a cerut ajutorul să se regăsească, pentru a crea o dependenţă psihologică, pentru a-l stoarce de bani“, este de părere preotul călugăr Maxim Vlad, asistent universitar la Facultatea de Teologie din Universitatea Ovidius.

Existenţa părinţilor cu har, care au darul clarviziunii, este recunoscută de Biserică. Un exemplu celebru era duhovnicul Arsenie Papacioc de la Techirghiol.

Sunt părinţi care au un dar în cunoaşterea inimilor şi în timpul spovedaniei au instantaneu nişte viziuni şi spun lucruri de care credincioşii nu aveau habar înainte şi de care se conving în timp. Aşa era părintele Arsenie Papacioc. Însă acest dar îl ai cu adevărat când faci aceste lucruri fără scopuri materiale. Monahii au acest dar, pe care nu şi-l afişează şi îl păstrează cu maximă discreţie. Darurile se pot pierde dacă nu le foloseşti cum trebuie, la zidirea unei fiinţe“, mai arată călugărul Maxim Vlad.

Preotul-vrăjitor din Bonţ, Cluj. Petru Budeanu, preotul din satul Bonţ, din judeţul Cluj, deschide de mai mulţi ani cartea. Sute de oameni din toate cilţurile ţării veneau an de an la el pentru a-şi afla viitorul. În ciuda faptului că încă din 2011 reprezentanţii Arhiepiscopiei Clujului i-au cerut să înceteze, preotul îşi continuă activitatea. La el vin oameni din toată ţara şi chiar din străinătate.

Pe site-ul biserici.org sunt zeci de mesaje în care oameni din toată ţara şi chiar din Spania cer indicaţii despre cum să ajungă la preotul din Bonţ. Ultimul mesaj a fost postat la sfârştiul anului trecut: „Vă rog din suflet să-mi raspundeţi, dacă a fost cineva la părintele acum în luna decembrie că aş dori şi eu să ajung acolo după sărbători“. Un al credincios, din Constanţa, a scris următorul mesaj: „Să îi dea Dumnezeu sănătate părintelui, am citit numai lucruri bune şi aş dori să merg în ianuarie la dânsul cu nişte probleme, ştie cineva dacă mai primeşte? Eu sunt din Constanţa şi până la Cluj e drum lung“.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, susţine: „Nu am mai primit sesizări în legătură cu preotul din Bonţ. Eu nu am cunoştinţă că ar mai fi continuat acele preactici. Măsurile luate în 2011 au fost că i s-a pus în vedere să-şi restrângă activitatea doar la atribuţiunile de preot. E greu să rezolvi un astfel de caz repede“.

Un preot a dezbinat un sat după ce şi-a acuzat nevasta de practici VooDoo. Preotul Iulian Mateş din Cerneteaz, Timiş, a fost implicat într-un mare scandal în urmă cu zece ani, când Mitropolia Banatului l-a suspendat din funcţie. Necazurile în satul Cerneteaz au început în 2003, când o parte din enoriaşi l-au acuzat pe Iulian Mateş că îşi suspectează nevasta de vrăjitorie. Problemele din familia preotului Mateş, care a intentat divorţ soţiei, s-au revărsat asupra întregii comunităţi.

Până la o vreme a fost bine pâna când s-o certat cu nevastă-sa. După aia o spus că de câte ori n-o luat boli venerice de la nevasta lui, o spus să meargă toată lumea să o scoată din casa parohiala pe preoteasă. O spus că-i vrăjitoare, că a umblat cu vrăjitorii“, a spus unul dintre localnici.

În timp ce unii preoţi sunt acuzaţi că fac vrăji, deschid Cartea (Evanghelia) şi prezic viitorul, preotul din judeţul Timiş s-a plâns că i s-au făcut chiar lui vrăji. Iulian Mateş şi-a blamat soţia chiar şi în timpul slujbelor, acuzând-o de lucruri necurate.

Preoţii-vrăjitori ai Moldovei, magnet pentru oamenii săraci cu duhul. Claudiu Vasilache a fost caterisit pentru că ar fi deschis oamenilor Cartea. De altfel, puţini sunt oamenii din zona localităţii nemţene Secuieni care să nu fi auzit de celebrul părinte Vasilache. Pe lângă bibliomanţie, Consiliul Eparhial l-a pedepsit şi pentru că a avut două căsătorii şi două divorţuri. În satul Secuieni s-a mutat abia după ce a fost exclus din rândul preoţilor. Şi-a construit chiar o biserică în curtea casei, iar în faţa porţii localnicii văd zilnic maşini scumpe, cu „doamne sau domni care vin la preot“.

Un alt caz celebru este al preotului Claudiu Vrăjitoru (foto) din satul Liteni, judeţul Suceava. De ani de zile, credincioşii stau la rând pentru a afla ce le rezervă viitorul. Preotul are o altă metodă: pune oamenii să deschidă singuri Cartea şi apoi le „citeşte“ rezolvarea problemelor.

Şi în Iaşi este un preot care prezice viitorul cu ajutorul cărţilor sfinte. Părintele Theodor Irimia slujeste de aproape 50 de ani la Biserica Bărboi, dar şi-a descoperit harul de câţiva ani. El are mai mult de 10 clienţi la fiecare slujbă cărora le găseşte rezolvare pentru orice necaz.

Profeţii mai presus de Dumnezeu. Harul preoţilor Gheorghe şi Casian Pandelică, din Ialomiţa. Binecuvântarea preoţilor Gheorghe şi Casian Pandelică a fost considerată pe lângă legea bisericească. Tată şi fiu, cei doi duhovnici au fost acuzaţi de magie şi farmce şi au fost caterisiţi.

La fel ca şi preotul din Secuienii de Neamţ, acum slujesc într-o biserică autonomă, construită chiar de ei. Sunt ani buni de când preoţii Gheorghe şi Casian Pandelică, tată şi fiu, au slujit la Biserica Reviga, o localitate aflată la 25 de kilometri distanţă de Slobozia.

Mii de credincioşi din toate colţurile ţării intrau în lăcaşul de cult în care cei doi duhovnicii oficiau slujbe, pentru că „aveau har şi vindecau bolnavii“, după cum susţine Maria (48 de ani) din Tulcea, una dintre femeile pe care puterea miraculoasă a preoţilor a scăpat-o de cancer.

petru budeanu
Preotul Claudiu Ionel Vrăjitoru

Preotul Dănuţ Costan, în Constanţa. Sunt aşezări din judeţul Constanţa care au devenit loc de pelerinaj pentru oamenii care vor să treacă peste necazuri, cu ajutorul unor preoţi care le citesc soarta. Felul în care aceştia o fac este însă controversat, fiind criticat în primul rând de Biserică.

Părintele Dănuţ Costan de la Viişoara este cel mai mediatizat caz de preot-vrăjitor de la Constanţa. El a fost oprit de la slujirea unor molitfe considerate a fi o trântă cu demonii. De atunci, părintele se fereşte a ieşi în public cu astfel de slujbe.

Alte aşezări din judeţul Constanţa unde credincioşii apelează la preoţii-vrăjitori sunt Topraisar şi Oituz. Există oameni care jură că necazurile lor cele mai ascunse au fost ştiute de acei preoţi necunoscuţi.

„Vrăjitoarele apelează la aceleaşi simboluri religioase folosite de preoţi“

Cine apelează la astfel de ajutoare nu îşi rezolvă problema. Dumnezeu rezolvă problemele în timp, cu rugăciune şi cu schimbarea vieţii. Nu cu hocus-pocus. Vrăjitoarele apelează la aceleaşi simboluri religioase folosite de preoţi – icoane, cruce, aghiazme, busuioc - pe care le ocultează, le încarcă cu energie negativă şi le dau altă menire“, afirmă călugărul Maxim.

Şi totuşi este bine să cunoşti viitorul? „Viitorul nu-l ştie decât Dumnezeu. Iar Iisus Mântuitorul spunea că oamenilor nu le este dat să ştie vremurile şi anii pe care Tatăl le-a pus în stăpânirea Sa. Scrie în «Faptele apostolilor». Putem şti trecutul şi prezentul, iar viitorul - doar intui“, conchide călugărul.

Grupaj realizat de corespondenţii „Adevărul“: Sînziana Ionescu, Remus Florescu, Ştefan Both, Anca Sevastre şi Mădălin Sofronie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite