Societate

articolul anterior articolul urmator

Preşedintele CNCD: „Certificatul verde în sine nu are elemente de discriminare”

4
17 Sep 2021 22:27:15
Autor: Emanuel Neuman
Certificat verde vaccin coronavirus FOTO Shutterstock
Certificat verde vaccin coronavirus FOTO Shutterstock

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, afirmă că certificatul verde în sine nu are elemente de discriminare, însă modalitatea prin care condiţionăm accesul la anumite servicii sau locuri de acest certificat verde poate ridica anumite probleme. În plus, Asztalos Csaba crede că restricţiile ar trebui să fie adoptate prin lege, nu prin Hotărâre de Guvern.

„Certificatul verde în sine nu are elemente de discriminare, pentru că e un sistem de evidenţă a trei situaţii: persoane care sunt vaccinate, testate sau care au trecut prin boală. Modalitatea prin care condiţionăm accesul la anumite servicii sau locuri de acest certificat verde poate ridica anumite probleme de discriminare”, a declarat, vineris eară, la B 1 TV, Asztalos Csaba.  

Acesta a explicat faptul că, în Franţa, Consiliul Constituţional a declarat constituţionale măsurile de acest fel adoptate, cu două excepţii.  

„Când ai un scop legitim şi doreşti să protejezi sănătate publică, pentru a preveni răspândirea unei boli, atunci ai o justificare obiectivă şi Constituţia spune că în aceste cazuri se pot limita drepturile fundamentale. Dacă măsura pentru atingerea scopului e adecvată şi proporţională cu scopul, atunci nu suntem într-o situaţie de discriminare”, a adăugat preşedintele CNCD.  

Acesta crede, însă, că restricţiile ar fi trebuit introduse prin lege.  

„Dar e important ca aceste restricţii, în intepretarea mea, să fie adoptate prin lege, nu prin acte administrative”, a mai afirmat Asztalos Csaba. 

Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, noile măsuri pentru localităţile cu incidenţă cuprinsă între 3 şi 6 la mie, pe baza propunerilor CNSU. Prevederile care vizează atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul aplicaţiei mobile «Check DCC» vor intra în vigoare la data de 20 septembrie 2021. Cetăţenii străini care provin din state care nu emit certificatul verde, fac dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării cu documente emise de statele respective. 

Premierul Florin Cîţu a afirmat că impunerea certificatului verde pe plan naţional nu reprezintă noi restricţii, ci posibilitatea ca românii să îşi vadă de viaţă cât mai normal cu putinţă, în condiţii de siguranţă. Premierul a precizat că-şi doreşte două lucruri: ca şcoala să se deruleze cu prezenţă fizică iar economia să nu mai fie închisă. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Kelemen Jakob
17.09.2021, 22:54:30

Este fix discriminare . Te-a sunat Hunor si te-a pus la punct!

-8 (12 voturi)
Kosmin Abraham
18.09.2021, 00:02:35

evident ca e discriminare. de ce au nevoie -tefelistii ca marea majoritate, 70%+, sa se vaccineze? de cand mor ei de grija noastra?

-8 (12 voturi)
d4v1de 1sa
18.09.2021, 08:36:40

Inainte de a spune minciuni, ii recomand acestui analfabet functional din fruntea CNCD sa citeasca Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului european si al Consiliului UE din 14 iunie 2021, Articolul 36: "Este necesar să se prevină discriminarea directă sau indirectă împotriva persoanelor care nu sunt vaccinate, de exemplu din motive medicale, deoarece acestea nu fac parte din grupul țintă pentru care vaccinul împotriva COVID-19 este administrat sau permis în prezent, cum ar fi copiii, sau pentru că nu au avut încă posibilitatea sau AU ALES să nu fie vaccinați. Prin urmare, deținerea unui certificat de vaccinare sau deținerea unui certificat de vaccinare care să indice un vaccin împotriva COVID-19 nu ar trebui să fie o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație sau pentru utilizarea serviciilor transfrontaliere de transport de călători, cum ar fi companiile aeriene, trenurile, autobuzele sau feriboturile sau orice alt mijloc de transport. În plus, prezentul regulament nu poate fi interpretat ca stabilind un drept sau o obligație de a fi vaccinat." https://www.ifanews.it/it/dal-mondo/8208-il-green-pass-in-italia-e-la-previsione-dell-art-36-del-regolamento-ue-2021-953-del-14-giugno-2021.html

-12 (12 voturi)
Florin Ioanid
17.09.2021, 23:42:46

Csaby asta nu are nicio treaba cu discriminarea, la el nimic nu e discriminare, nici ca femeile iasă la pensie la 61 de ani fata de bărbați care baga la munca pana la 65 de ani, nici ca pensiile de 2000 de lei nu se impozitează fata de salariile de 2000 de lei, nu e domnule discriminare în România. Doar dacă este țigan ești discriminat sau dacă ești ungur.

+1 (1 vot)
Modifică Setările