Preşedintele CNCD explică de ce nu se poate vorbi de o discriminare pe tema introducerii certificatelor de vaccinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Shutterstock
Imagine: Shutterstock

Statele membre ale Uniunii Europene au posibilitatea legală să impună restricţii ale libertăţii de circulaţii şi a dreptului de şedere când trebuie să protejeze sănătatea publică. În acest context, solicitarea de teste sau de certificate de vaccinare nu vor fi neapărat o formă de discriminare, spune preşedintele CNCD, Asztalos Csaba.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a explicat la Digi24 că, la nivelul Uniunii Europene, există o directivă privind dreptul la liberă circulaţie şi şedere în UE prin care este prevăzută şi situaţia de excepţie prin care se pot impune restricţii de la aceste drepturi, pentru a se proteja sănătatea publică.

„Subiectul este puţin nuanţat. La nivelul UE avem Directiva 38 din 2004 privind dreptul la libera circulaţie şi dreptul de şedere în UE, una dintre excepţii – când poţi impune restricţii, este tocmai sănătatea publică. Art 29 spune clar că sunt boli care justifică măsuri de restricţionare a liberei circulaţii, boli cu potenţial pandemic, aşa cum sunt definite de OMS, boli infecţioase contagioase. Potrivit legilor UE, statele membre au şi posibilitatea legală să impună restricţii ale libertăţii de circulaţii şi a dreptului de şedere când trebuie să protejeze sănătatea publică”, a declarat preşedintele CNCD pentru sursa citată.

Csaba: „Se pot impune restricţii penru a se proteja sănătatea publică”

„Solicitarea de teste sau de certificate de vaccinare nu vor fi neapărat o formă de discriminare. Suntem într-o perioadă de vaccinare, trebuie să punem accent pe transparenţă şi informare cu privire la procesul de vaccinare, ca populaţia să aibă încredere şi să decidă informat dacă se vaccinează sau nu, să insistăm pe aceste aspecte de informare. Astfel, conform legilor UE, se pot impune restricţii şi se pot solicita astfel de condiţii tocmai pentru a se proteja sănătatea publică”, a mai explicat Asztalos Csaba.

Potrivit şefului CNCD, regulile se pot schimba de la zi la zi, cu atât mai mult fiind necesară informarea. Totodată, nu trebuie induse tensiuni în societate, a subliniat el: „Să încercăm să fim calmi şi să ne străduim a informa populaţia corect cu privire la procesul de vaccinare şi la condiţiile de deplasare si de transport”.

Grecia a propus un certificat de vaccinare împotriva Covid-19 valabil la nivelul întregii Uniuni Europene, pentru a uşura călătoriile devastate de pandemie. Conform propunerii înaintate de premierul grec, certificatul ar putea fi utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport.

Ce poziţie are şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat iniţiativa guvernului elen care permite persoanelor vaccinate să călătorească liber şi a solicitat un certificat de vaccinare recunoscut reciproc în toate ţările Uniunii Europene, relatează Euractiv.  

„Este o cerinţă medicală să ai un certificat care să ateste că ai fost vaccinat”, a afirmat von der Leyen într-un interviu acordat presei portugheze.

Iohannis nu vede cu ochi buni certificatul de vaccinare

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că nu este de acord cu impunerea la nivel european a unor certificate în baza cărora cei vaccinaţi împotriva COVID-19 să poată călători.

„Nu consider că este o idee bună. Trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar trebuie folosit pentru motive medicale nu pentru călători. Să folosim aceste certificate ca să împărţim populaţia Europei în două nu mi se pare un lucru bun”, a declarat Iohannis.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite