Preşedintele, CSAT, Prim-ministrul au datoria morală să vorbească

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Situaţia este fără precedent şi, tocmai din această cauză, e nevoie ca oficialii români să aibă decenţa politică de a începe să ofere explicaţii amănunţite.

Totul pleacă de la explozia emoţională uriaşă creată în urmă cu câteva ore odată cu afirmaţia lui Marco Cavaleri, cel mai înalt oficial din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentelor (EMA), organismul regulator suprem în UE, şeful diviziei vaccinuri, care a declarat într-un interviu pentru Il Messagero că există o legătură evidentă cauză/efect între vaccinul AstraZeca şi formarea cheagurilor de sânge: "În opinia mea, putem spune că în acest moment există o legătură clară cu vaccinul... în orele următoare, vom soune că există o legătură, dar trebuie să înţelegem şi de ce se întâmplă acest lucru...încă nu ştim ce provoacă aceste reacţii".

Şi, de parcă haosul creat instantaneu nu era suficient, ca probă a uriaşelor presiuni şi interese aflate în joc, Comitetul pentru securitatea medicamentelor din EMA a adăugat că "încă nu s-a ajuns la o concluzie, analiza fiind în curs" , fiind aşteptat un comunicat final mâine sau joi. Punând sub mare tensiune toate ţăprile care (asemeni României) au declarat că decizia lor depinde de ca a EMA.

ASTRAZECA 

Vaccin suspendat în 12 ţări

Numele vaccinului: AZD 1222

Producător: AstraZeneca (companie anglo-suedeză) în colaborare cu Universitatea Oxford

Eficienţă anunţată iniţial şi pe baza căreia UE a făcut precomenzile: 82,4%

Administrare în 2 doze la un interval de 12 săptpmâni

Tehnologie folosită: vaccin cu "vector viral"

Logistică specifică: posibil de conservat 6 bluni în frigider

Autorizat în sistem de urgenţă în Marea Britanie şi UE, din datele de până la jumătatea lunii trecute fiind suspendat în 12 ţări.

Pe 23 noiembrie, laboratorul britanic anunţă o eficienţă medie de 70%, ceea ce schimbă datele pe baza cărora britanicii au făcut oferta lor naţională şi internaţională.

- printre ţările care au reacţionat la primele semnale din lumea ştiinţifică şi medicală care semnalau o posibilă legătură între vaccin şi formarea de tromboze mortale se numără Danemarca, Norvegia şi Islanda. Ca măsură de precauţie, Italia şi Austria au blocat folosirea unor întregi loturi de AstaZeca, tot ca măsură de precauţie, iar Estonia, Letonia, Lituania şi Luxemburg le-au urmat exemplul. România a suspendat folosirea a 4200 de doze care făceau parte din acelaşi lot vizat de italieni.  

harta zeneca

    

Haosul începe să fie complet, atât în Europa, cât şi în lume. Totul este favorizat de suma deciziilor şi informaţiilor acum contradictorii şi care, de la oră la oră, îşi schimbă direcţia. 

Nu mai este nevoie de absolut niciun fel de fake news sau de teorii ale conspiraţiei, este absolut de ajuns să citeşti măcar câteva ore şirul de informaţii şi de contraziceri între experţii medicali puşi în situaţia dramatică de a trabui să infirme spusele decidenţilor politici. Poate cea mai gravă nesiguranţă vine - şi se confirmă continuu - din modificare datelor conţinute în prezentarea iniuţială a vaccinului respectiv, solemn şi pompos recomandat populaţiei până sub 55 de ani. Spuneau atunci experţii britanici din domeniul sănătăţii publice că soluţia cu care venea UK era de-a dreptul salvarea sărmanei Europe şi chiar a lumii întregi din moment ce era singura se adresa în mod explicit nevoilor acestei categorii speciale de populaţie care dă cea mai mare parte din necesarul de pe piaţa muncii.  A venit a doua etapă de zvonuri persistente, spunându-se că bine ar fi ca de vaccinul respectiv să nu beneficieze decât cei de peste 60 de ani, pentru ca acum sursele din presa britanică spunând că organismul regulator din UK ia în considera restrângerea folosirii vaccinului AstraZeneca doar pentru populaţia de peste 30 de ani. Nu se ştie. Să vedem. Să aşteptăm. 

Estimările EMA arătau, luna trecută, că eficienţa vaccinului era de 60%, notând un lucru interesant: nu existau la acea dată suficiente rezultate pentru a determina calitatea răspunsului persoanelor din grupul de peste 65 de ani, acestea fiind în continuarea "aşteptate cu cel mai mare interes". Iar în presa germană apăreau luna trecută două rapoarte separate în Handelsblatt şi Bild care arătau că vaccinul AstaZeneca ar fi eficace doar în proporţie de 8 sau 10% în cazul persoanelor din această categorie de vârstă (65 de ani şi peste). 

Ce poate provoca această suprapunere de ştiri perfect reale în forma lor oficială (sunt preluări confirmate de toate marile situri de ştiri) dar la fel de perfect contradictorii pe fond? E fosrte uşor de ghicit într-un moment în care nimeni nu mai ştie care este sursa reală de autoritate şi ascultă toţi vânătorii de vânt care profită de atmosfera de acum pentru a plasa ştiri care pot să aducă la falimente sisteme întregi şi să submineze ce-a mai rămas din autoritate şi prestigiul Marii Britanii ca furnizoare de securitate.

Cred că ar fi timpul ca sursele legale de autoritate din ţara noastră, cele implicate în toate deciziile care au conturat politica noastră sanitară, să reacţioneze cumva. Cu spiritul de transparenţă şi totală deschidere asupra procesului decizional, să spună poporului român care sunt criteriile pe care România, ca stat suveran, pe baza propriilor sale analize elaborate de cei mai buni specialişti pe care-i are în domeniu, îşi argumentează hotărârea de a valida în continuare acest vaccin, de a continua folosirea lui la scară naţională pentru toate categoriile de vârstă. Şi, ca atre, să publice datele centralizate privind nu numai "evenimentele" legate sau presupus a fi legate de folosirea vaccinului respectiv, cu şi estimarea, oricât de sumară ar fi, asupra gradului de eficienţă al fiecăruia dintre vaccinurile aprobate de Agenţa română de profil pentru utilizare de urgenţă pe teritoriul naţional. Apoi lista celor care, încă de la început, au făcut parte din comitetul ştiinţific consultativ folosit de Preşedinte şi de Guvern, apoi listele cu persoane din comitetele respective la nivel judeţean. Este oare prea mult? Ce avem sunt doar comunicate aseptizate (găsiţi aici unul din partea faimosului Grup (anonim) de comunicare strategică). 

Se poate, de ce nu, ca tot scandalul ăsta să fie încă o petardă din felul celor de mare lux, folosită în jocurile de putere la nivel înalt. Dar efectele se pot propaga la nivelul unor populaţii exasperate şi scârbite, aşa că, cine ştie, poate au şi ai noştri ceva logic de spus. Bine ar fi, căci există mereu un prag al suportabilităţii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite