Prima platformă online pentru promovarea sănătăţii reproducerii şi pentru informarea în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

O amplă dezbatere privind sănătatatea reproducerii în ţara noastră a fost propusă de importante personalităţi din lumea medicală, la propunerea Asociaţiei PartNET, alături de partenerii proiectului  RENASC, Reţea Naţională de promovare a Sănătăţii reproducerii, prin politici publice integrate.

„La sugestia Ministerului Sănătăţii, parteneriatul a pus bazele unui plan de masuri pentru creşterea accesului la servicii de planificare familială în România. S-a urmărit o prioritizare a îngrijirii prenatale şi îngrijirii la naştere prin 3 componente vitale, care necesită măsuri urgente de politică sanitară”, se arată în comunicatul de presă. 

Cele trei componente importante sunt:

 1. Revizuirea politicii de formare a personalului medical vizând reactualizarea programului de formare în domeniul planificării familiale/sănătăţii reproducerii şi sexualităţii, în vederea creşterii acoperirii teritoriale cu furnizori de servicii integrate de calitate de planificare familială/sănătatea reproducerii;

 2.  Accesul populaţiei la produse contraceptive moderne de calitate şi accesibile;

 3. Intensificarea eforturilor pentru promovarea educaţiei pentru sănătate, inclusiv pentru promovarea unui comportament sexual sigur şi responsabil. 

În centrul discuţiilor dintre specialişti, s-a aflat şi platforma informatică RENASC. Acesta este un instrument de cercetare în politici de sănătate, care va putea fi accesat online de către actorii relevanţi. Platforma va oferi un cadru de evaluare, monitorizare şi promovare a politicilor publice în domeniul sănătăţii reproducerii precum si un cadru de informare pentru unităţi şcolare, instituţii publice sanitare şi organizaţii care pot promova concepte ale educaţiei sanitare şi sănătăţii reproducerii. 

Aceştia pot propune, de asemenea, organizarea evenimente de formare pentru mediatori sanitari şi alte tipuri de personal care furnizează informaţii în domeniul planificării familiale/sănătăţii reproducerii - mediatori sanitari, psihologi, profesori, părinţi. Platforma va avea componente de cercetare, forum şi discuţii de feedback cu specialişti, dar şi bibliotecă virtuală. Site-ul de acces către platformă este www.portal.insmc.ro , sau prin pagina proiectuluiwww.renasc.partnet.ro . Tot aici sunt disponibile si prezentările şi cercetările efectuate prin proiect.

Prof. Asoc. Dr. Iolanda Mihalache, managerul proiectului RENASC, a arătat că „Acest proiect reprezintă un uriaş efort profesional, născut din pasiunea unor profesionişti tradiţionali şi devotaţi subiectului Sănătăţii Reproducerii. Scopul nostru comun este sa dam o şansă generaţiilor actuale şi viitoare de a crea şi recrea o naţia prosperă şi sănătoasă" . 

La dezbatere au fost prezenti Conf. Univ. Dr. Diana Păun, consilier de stat Administraţia Prezidenţiala, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, Dna. Elena Dumitrascu, director OFICIU ANMCS si multi altii. Au adus contribuţii valoroase  reprezentanţi ai instituţiilor din sistemul medical – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Agenţia Naţională de Monitorizare a Calităţii Serviciilor (ANMCS), Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar (SNSPMPDS), alături de organizaţii ale societăţii civile active în domeniu. 

A fost analizată situaţia prezentă a serviciilor specifice de sănătate a reproducerii, raportat la standardele europene de politici şi programe în domeniu, ţinând cont că România, deşi a făcut progrese în privinţa sănătăţii reproducerii, are încă decalaje de recuperat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite