Societate

articolul anterior articolul urmator

Prima reacţie a MApN în scandalul vaccinărilor: Acuzele sunt de neînţeles. Au fost vaccinate doar persoane eligibile

27
10 Mar 2021 20:28:35
Autor: Melania Agiu
FOTO: Facebook MApN
FOTO: Facebook MApN

Ministerul Apărării Naţionale prezintă situaţia la zi în ceea ce priveşte activitatea de vaccinare desfăşurată de centrele organizate de MApN, explicând că până în prezent, au fost vaccinate aproximativ 19.000 cadre militare şi personal civil, aflate în activitate în cadrul ministerului.

Potrivit sursei citate, diferenţa până la 33.000 de persoane, câte au fost imunizate în total, până în prezent, în centrele MApN este reprezentată de veterani de război, pensionari militari şi membri de familie eligibili (peste 65 de ani sau cu comorbidităţi), transmite News.ro. 
 
De asemenea, MApN menţionează că, din categoria personalului în activitate, au fost vaccinate 5.315 cadre medicale şi personal auxiliar.
 
Instituţia precizează şi că în situaţiile punctuale unde se va constata că regulile nu au fost respectate, vor fi luate de urgenţă măsurile legale. MApN a solicitat Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 publicarea constantă a datelor privind activitatea centrelor de vaccinare coordonate de MApN.
 
Reprezentanţii ministerului precizează că, în centrele militare de vaccinare deschise pentru prima etapă s-a vaccinat şi personal medical din afara ministerului. De asemenea, au fost vaccinaţi 1.557 elevi şi studenţi şi 1.835 profesori şi personal angajat în instituţiile de învăţământ.
 
”Până la acest moment, au fost imunizaţi aproximativ 5.000 de veterani de război şi pensionari militari eligibili (peste 65 de ani sau cu comorbidităţi), aproximativ 4.500 membri de familie eligibili pentru etapa a II-a (în principal membri de familie ai pensionarilor militari).
 
De asemenea, până la această dată a fost vaccinat tot personalul militar participant la misiuni externe şi militari aflaţi în pregătire pentru misiuni în afara teritoriului naţional, precum şi toţi militarii care participă la misiuni specifice pe teritoriul naţional, poligoane, pază şi protecţie obiective militare, misiuni de transport al personalului unităţilor sanitare militare, militari din serviciul de luptă permanent, etc.
 
”În primele săptămâni ale derulării procesului de vaccinare, în condiţiile reducerii temporare a fluxului de aprovizionare cu doze de vaccin de la acea vreme, numărul de doze repartizate pentru centrele de vaccinare ale MApN a fost limitat la 1.000 pe zi (pentru totalul centrelor). Din acest motiv, cadrele militare în activitate au acordat prioritate la vaccinare categoriilor aflate la risc - persoane cu vârsta de peste 65 de ani, persoane cu comorbidităţi etc. În prezent, această limitare a fost ridicată, vaccinarea asigurându-se în funcţie de numărul de solicitări exprimate voluntar şi de capacitatea centrelor de vaccinare”, anunţă MApN.
 
În ceea ce priveşte vaccinarea în centrele de vaccinare organizate de MApN a membrilor de familie ai personalului menţionat mai sus (soţ sau soţie, copii, precum şi persoane aflate în întreţinere legală), care şi-au exprimat voluntar dorinţa de a se vaccina, aceasta este posibilă doar în cazul îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate stabilite prin Strategia naţională de vaccinare pentru fiecare etapă. 
 
Cadrele militare şi personalul civil în activitate din MApN au reprezentat mai puţin de 20.000 dintr-un total de aproape 2 milioane de români imunizaţi până în prezent
 
”Vaccinarea a mai puţin de 20.000 de cadre militare şi personal civil în activitate din MApN, dintr-un total de aproape 2 milioane de români imunizaţi până în prezent, nu poate fi considerată un privilegiu, ci o stare de normalitate, într-un efort inter-instituţional de extremă importanţă pentru succesul campaniei naţionale de vaccinare din România.”, conchide MApN.
 
Publicarea datelor referitoare la pandemie şi la campania de vaccinare de către Ministerul Sănătăţii a provocat critici vehemente la adresa ministrului Sănătăţii Vlad Voiculescu, fiind invocat inclusiv caracterul secret al unora dintre date. Ministrul a invocat nevoia de transparenţă, iar premierul a dispus verificări.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

ileana iliescu
10.03.2021, 20:44:54

specialii tot speciali,ei si neamurile lor,populimea buna sa le plateasca salariile si pensiile,metehne comuniste.

-6 (26 voturi)
L. L.
10.03.2021, 20:46:25

Si va durea limba daca ati fi comunicat asta pana acum? Sau era secret ca personalul ,,esential,, si aici nu ma refer strict la militari, s-a vaccinat in centre de vaccinare care nu erau pentru tot boborul? Fata de un functionar de la prefectura sau de la primarie mai ,, esentiali,, mi se par casiera de la supermarket sau farmacista care au venit la serviciu si in zilele de ,,lockdown,, din primavara trecuta.

+5 (5 voturi)
Comandor Gherghisan
10.03.2021, 20:54:21

Ia sa nu mai faca brutatul paine, gunoierul sa nu mai ridice gunoiul, cei de la apa sa nu mai livreze apa, cei de la termoficare sa opreasca centralele sa vedem cine este esential. Toti sunt esentiali.

-8 (14 voturi)
om bun
10.03.2021, 20:47:03

Alooo bai nea armata veterani au fost cei care au luptat in al doilea razboi mondial atatia cat mai sunt , astia care au fost in Irak, Cosovo, sau mai stiu eu unde sunt mercenari nu veterani asa ca las-o mai moale cu veteranii , cand Esti platit cu varf si idesat esti mercenar cand esti luat cu arcanul adica cu forta si dus la razboi si mai si scapi esti veteran mai ales daca lupti pentru tara ta altfel nu esti ca orcare mercenar angajat sa duca o lupta .Faptul ca sau vaccinat peste rand este o ilegalitate iar cineva trebuie sa plateasca iar ca vezi Doamne sau vaccinat si pensionari militari iarasi este grav ca au sarit randul in detrimentul celorlanti pensionari de rand si care au probleme grave de Sănătate nu ca tinerei pensionari din armata politie sau servicii care la 40 de ani sunt pensionari dupa o munca asidua in fata unei sticle de vodka, sau unei vieti pline de somn la serviciu asa ca sa va fie si rusine si frica de furia poporului .

+6 (6 voturi)
leuldinpanjshir99
10.03.2021, 21:20:35

In Bucuresti, pana zilele trecute erau 48 de centre pentru vaccinare. Dintre acestia 37 erau pentru "speciali" si 11 pentru restul populatiei. Asa ca multi bucuresteni trebuiau sa se duca pe la Bolintin sau pe la Ploiesti daca doreau sa-si faca vaccinul ...

+6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările