Prima sală pentru audierea copiilor din Bucureşti: „Astfel vom evita ca minorul să retrăiască episodul traumatic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima sală pentru audierea minorilor din Bucureşti se află în sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti FOTOGRAFII Eduard Enea / Adevărul
Prima sală pentru audierea minorilor din Bucureşti se află în sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti FOTOGRAFII Eduard Enea / Adevărul

În cadrul proiectului „Audis – pentru o mai bună audiere a minorilor“, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a inaugurat vineri, 3 iunie, prima sală pentru audierea copiilor victime şi/sau martori ai unor infracţiuni grave, precum şi a minorilor autori de infracţiuni din Bucureşti. Aceasta este a treia sală din ţară, după cele deschise la Craiova şi la Cluj.

„O cameră pentru audierea minorilor-victime ale infracţiunilor grave nu este un spaţiu neutru, în care se redactează mecanic nişte declaraţii. Este un loc special în care echipa de anchetă – procurori, poliţişti, psihologi, specialişti din ONG-uri – merge pe sârmă, cumva, pentru că trebuie să păstreze un echilibru greu de realizat între a nu forţa victima să retrăiască episodul traumatic şi a obţine, totodată, de la victimă, adevarul necesar pentru ca autorii infracţiunilor să nu rămână nepedepsiţi. Suntem cumva nişte cadre didactice cu elevi aflaţi în situaţii limită, de multe ori“, a explicat Alexandru Georgescu, Prim Procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în cadrul evenimentului de inaugurare a sălii de audiere. 

Principalele obiective ale acestei săli sunt promovarea şi protecţia drepturilor copilului, precum şi îmbunătăţirea calităţii intervenţiei specializate în cauzele cu minori, prin facilitarea schimbului de experienţă şi practici din sistemul judiciar, de ordine publică şi de protecţie socială. 

Sala de audiere, care a primit echipamentul de la organizaţia franceză „La Voix De l'Enfant“, permite înregistrarea audio-video a mărturiilor. Astfel, au explicat procurorii, la dosarul cauzei se va păstra o declaraţie completă – care va conţine textul propriu-zis, dar şi elemente de limbaj non-verbal – prin care se evită audierea repetată a victimei, repunerea victime în situaţia de a retrăi episodul traumatic, iar procurorilor le va fi mai uşor să se concentreze pe activitatea propriu-zisă, ca apoi să facă o transcriere cât mai fidelă.  

Sala este compusă din două încăperi: camera propriu-zisă, în care are loc audierea copilului, şi încăperea din spatele peretelui cu oglindă falsă – acolo unde specialiştii urmăresc, pe monitor, imaginile în timp real din camera de audiere. Costurile sălii de audiere s-au ridicat la aproximativ 18.000 de euro. 

camera audiere minori foto eduard enea

Modelul francez   

Proiectul „Audis – pentru o mai bună audiere a minorilor“ a fost realizat în parteneriat cu Ambasada Franţei, astfel că sistemul sălilor de audiere din România îi urmează îndeaproape celui francez. La evenimentul de inaugurare au participat atât Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Francois Saint-Paul, cât şi Avocatul Copilului din Franţa, Genevieve Avenard.

Ambasada Franţei s-a implicat în proiectul „Audis” încă din 2012, când a fost semnat un protocol de colaborare între Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC) şi alte instituţii, printre care Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiţiei, Ministerul Muncii, ANITP. Dar experţii francezi şi-a adus aportul tehnic în crearea celor două săli de audiere a minorilor de la Cluj, respectiv Craiova – care au fost amenajate în 2014, în cadrul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. „Înregistrarea permite transcrierea audierii după vizionare – un aspect important – deoarece astfel se poate face o raportare fidelă atât a declaraţiilor, cât şi a atitudinilor, gesturilor sale. Un avantaj important pentru copii, evitând repetarea situaţiei”, a declarat Ambasadorul Francois Saint-Paul. 

„Ambiţia proiectului AUDIS este de a sensibiliza instituţiile partenere şi personalului care lucrează în ele pentru a avea o nouă abordare şi pentru a-şi asuma noi responsabilităţi, a proteja minorii în instanţa de judecată şi a avea o mai bună audiere a copiilor. Acest lucru nu se încheie niciodată, tocmai de aceea trebuie să ne îmbunătăţim constant” (Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Francois Saint-Paul)

În Franţa însă există deja 140 de astfel de săli de audiere pentru minori, iar întregul sistem funcţionează pentru binele suprem al acestora. Personalul – poliţişti, procurori, asistenţi sociali etc. – sunt pregătiţi astfel încât să stăpânească foarte bine tehnicile de audiere a minorului. 

sala pentru audierea minorilor in bucuresti foto eduard enea

Sala de audiere trebuie să devină o normalitate  

Bogdan Simion (foto), preşedintele onorific al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC), unul dintre principalii parteneri ai proiectului, a declarat, prezent la eveniment, că reuşita este lăudabilă, însă România dispune acum de abia trei săli de audiere dedicate minorilor şi de un singur Tribunal pentru Minori şi Familie, cel din Braşov, în condiţiile în care cifrele minorilor implicaţi (ca victime sau ca autori) în acte de infracţionalitate au o evoluţie îngrijorătoare în ultima vreme.  

camera audiere minori foto eduard enea

Pentru a-şi susţine argumentele, Bogdan Simion a adus în discuţie câteva statistici neîmbucurătoare, precum şi premisele actelor de infracţionalitate în cazul minorilor: 51% din copiii României trăiesc în sărăcie, iar 38,1% trăiesc într-o sărăcie extremă; 13.500 de copii au căzut victime ale abuzului (fizic, sexual, psihologic) sau exploatării doar în anul 2015 şi doar din datele oficiale ale autorităţilor. Membru al CSM, Cristi Dănileţ declara într-un interivu pentru „Adevărul” că în ultimii cinci ani, 20.000 de minori au fost trimişi în judecată, dintre care aproape 15.000 au fost condamnaţi şi că am ajuns ţara unde „o dată la trei zile un minor este ucis.”

Demersul este unul lăudabil, dar în România nu există decât aceste trei săli de audiere şi un singur Tribunal pentru minori şi familie, la Braşov, în timp ce completele de judecată nu sunt specializaţi pe drepturile copiilor şi foarte puţini primesc consiliere înainte de a intra într-o sală de judecată în care, de partea cealtală, aşteaptă un copil – victimă sau autor. „Cu trei flori nu se poate face primăvară, nici în România. Camera de audiere trebuie să devină o normalitate”, susţine Bogdan Simion. 

Pe de altă parte, Secretarul de Stat al Ministerului Justiţiei, Gabriela Scutea, a declarat pentru „Adevărul” că reforma justiţiei nu vizează replicarea tribunalului din Braşov - pentru copii şi familie - şi la nivelul Capitalei. „Ideea instanţelor specializate nu este neapărat centrată pe replicare în fiecare unitate administrativ-teritorială, ceea ce este foarte important este că, la nivelul instanţelor, se desemnează judecători specializaţi, secţiile penale şi civile au şi pentru minori şi familie”, a explicat aceasta. 

Prin urmare, copiii din România care vor ajunge în situaţii care ţin de sistemul judiciar nu vor beneficia de un tribunal specializat. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite