Primăria Capitalei: Bani tăiaţi de la spitale şi infrastructură, direcţionaţi către biserici şi concerte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţie cel puţin ciudată la următoarea rectificare bugetară a Primăriei Capitalei când va fi discutată o rectificare bugetară pentru Administraţia Străzilor şi Administraţia Spitalelor care au solicitat diminuări bugetare.

Asta în condiţiile în care atât infrastructura din Capitală cât şi situaţia din spitalele aflate în subordinea Primăriei Generale lasă de dorit. Banii vor merge, în schimb, conform proiectului de rectificare bugetară, către instituţii care se încadrează în domeniul „Cultură, recreere, religie”.  

Mai exact, 70 de milioane de lei vor fi investiţi în concerte şi biserici. „N-ar fi surprinzător ca o parte din bani să-i găsim trimişi spre Catedrala Mântuirii Neamului. Este clar că lucrurile spre asta se îndreaptă”, a explicat, pentru „Adevărul”, Dan Trifu, vicepreşedintele asociaţiei Eco-Civica. 

Cum puteau fi folosiţi banii de spitale

Potrivit acestuia, îngrijorător e faptul că spitalele înapoiază bani. Concret, Administraţia Spitalelor solicită o „tăiere” de 47,8 milioane de lei. Deloc puţin, completează Dan Trifu, mai ales că spitalele din subordinea Primăriei Capitalei au nevoie de dotare cu aparatură medicală dar şi cu consumabile. 

„Banii puteau fi folosiţi foarte util. Puteau fi dotate toate unităţile sanitare cu câte un angiograf, spre exemplu. E o subminare a sistemului sanitar din România şi trebuie la un moment dat să tragem linie între ce înseamnă asistenţă medicală particulară şi ce înseamnă asistenţă de stat. Se ajunge aici pentru că majoritatea şefilor de spitale activează şi în clinici private şi nu vor să îmbunătăţească condiţiile din spitalele de stat”, a completat reprezentantul societăţii civile. 

La rândul său, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), spune că secţiile din spitalele aflate în subordinea Primăriei Capitalei au nevoie inclusiv de reamenajare. 

„În fiecare an, către sfârşitul anului, bugetele alocate nu sunt cheltuite, fie din lipsă de preocupare, fie că nu sunt proiectele duse până la capăt. Iar oamenii au de suferit pentru că Primăria Capitalei edirecţionează banii în altă parte. A-i da la biserici sau pe concerte înseamnă să direcţionezi bani spre un scop electoral. Probabil că a fost gândit aşa de la bun început”, a explicat Barbu. 

Veşnicele gropi din asfalt

În ceea ce priveşte Administraţia Străzilor, diminuarea bugetului depăşeşte 150 de milioane de lei. Asta cu toate că bucureştenii se plâng constant de calitatea lucrărilor şi de gropile veşnic prezente pe şosele şi pe diverse străzi din Bucureşti.

„Primăria Capitalei lasă totul în sarcina primăriilor de sector. Acestea se descurcă cum pot şi se ajunge în această situaţie în care calitatea lucrărilor este extraordinar de proastă, pentru că se finanţează buzunarele celor care asigură banii necesari acestor investiţii. E vorba de calitatea proastă a lucrărilor”, a ţinut să precizeze Dan Trifu.

Proiectul se va afla joi pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite