Primăverile timpurii pun în pericol speciile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii spun că prădătorii, cum ar fi vulturii, vor fi cei mai afectaţi de schimbarea anotimpurilor
Specialiştii spun că prădătorii, cum ar fi vulturii, vor fi cei mai afectaţi de schimbarea anotimpurilor

Anotimpurile instalate prea devreme afectează  funcţionarea ecosistemelor. Cele mai noi cercetări arată că schimbările climatice din ultimele decade cauzează dezechilibre majore ale lanţurilor trofice din regiunile britanice.

Primăverile încep în Marea Britanie cu 11 zile mai devreme, în medie, faţă de acum 30 de ani. Acest lucru a afectat în mod semnificativ lanţurile trofice, după cum arată ultimele studii ale cercetătorilor britanici citaţi de BBC.

Studiul recent al specialiştilor de la Centrul pentru Ecologie şi Hidrologie (CEH) din Marea Britanie arată că animalele şi păsările de pradă, de exemplu, se adaptează într-un mod mai lent la schimbarea anotimpurilor faţă de vieţuitoarele care le sunt inferioare în cadrul lanţului trofic.

Raportul publicat de britanici este primul care semnalează faptul că influenţa factorilor meteorologici asupra dezvoltării speciilor dintr-un ecosistem a crescut în ultimii ani.

Fenomenul nu este încă înţeles

Această accelerare există în toate mediile, potrivit concluziilor studiului, însă modificările sunt mai pronunţate în partea inferioară a lanţurilor trofice. Studiile anterioare au identificat existenţa unei tendinţe de instalare timpurie a primăverilor, însă au analizat doar grupuri mici de specii şi, în general, plante.

Cercetătorii spun că este absolut necesar ca acest fenomen să fie pe deplin înţeles, astfel încât potenţialele ameninţări asupra speciilor să poată fi evitate sau măcar anticipate. „Ritmul diferit în care se produc schimbările biologice la nivelul ecosistemelor provoacă o desincronizare ce afectează relaţiile dintre speciile unui lanţ trofic şi, prin urmare, supravieţuirea acestora", spune coordonatorul studiului CEH, Stephen Thackeray.

Cei mai afectaţi vor fi prădătorii, potrivit specialistului. „Aceştia se află în partea superioară a lanţurilor trofice şi se reproduc în funcţie de câtă hrană este disponibilă", a adăugat Thackeray.

Statistică

La fiecare decadă analizată de oamenii de ştiinţă de la Centrul britanic pentru Ecologie şi Hidrologie, primăvara a venit în Marea Britanie cu 3,9 zile mai devreme decât în perioada anterioară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite