Primul interviu cu primarul fugar din Pungeşti: „Abia aştept să văd flacăra arzând şi să prospere comuna“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircia Vlasă (PSD) se află la al treilea mandat consecutiv ca primar al comunei Pungeşti (Vaslui). Oamenii l-au votat, dar de când cu gazele de şist nu vor să mai audă de el. Este încă o poveste clasică despre primarii din România, care pun interesul personal înaintea misiunii de a reprezenta comunitatea care i-a ales.

Vlasă şi-a însuşit două hectare de teren din fondul primăriei, le-a concesionat companiei americane Chevron şi susţine cu hotărâre exploatarea gazelor de şist. S-a plimbat şi prin Polonia, pe banii americanilor, într-o excursie de documentare, dar la întoarcere nu s-a obosit să le comunice sătenilor ce a văzut acolo. De două luni, de când localnicii s-au ridicat împotriva instalării primei sonde, primarul a stat mai mult ascuns, de teamă să nu fie linşat de oamenii furioşi. „Adevărul“ l-a găsit şi i-a luat un interviu, desfăşurat sub auspiciile unei promisiuni: „Întrebaţi-mă şi vă spun tot. Eu nu sunt un om mincinos. Când eram ca dumneavoastră, aşa, mai tânăr, nu eram mincinos nici în relaţia cu fetele“.

„Adevărul“: După 14 octombrie, când sătenii din Pungeşti s-au revoltat şi au blocat instalarea utilajelor Chevron, s-a spus că aţi dispărut din comună.
Mircia Vlasă: Nu, eu chiar am fost la primărie. M-am dus şi până la Vaslui în ziua aia, am trecut printre ei, nu mi-a făcut nimeni nimic. Apoi am fost în concediu, am fost la spital câteva zile, nu am stat ascuns. Este vrăjeală. Mi-am luat zece zile de concediu pentru că nu-mi luasem niciodată.

Când aţi văzut atâţia oameni ieşiţi pe câmp, ce v-aţi spus?
N-am spus nimic, am avut un gust amar de ce turnură pot să ia lucrurile. Credeţi că bine mi-a fost? Am fost sfătuit de jandarmi să nu ies în mulţime.

Acum aveţi curaj să mergeţi liniştit prin sat?
Nu, nu merg. Până nu se vor calma, nu merg. Da’ nici aşa nu mă rupeam eu mergând, la crâşmă sau prin alte părţi. Am fost ameninţat cu moartea, lucruri murdare rău. Dar nu mi-e frică de oamenii din sat, ci
de cei care vin din afară. Oamenii din sat, dacă mă întâlnesc cu ei câte unul, mă salută. Dacă sunt mai mulţi, nu mă salută. Nu le-am făcut niciun rău, eu le doresc doar bine. M-au ales nu să-i omor, ci să le fac bine.

Am văzut mulţi oameni din sat participând la proteste, inclusiv femei în vârstă.
Acelea s-au dus ca să caşte gura. Unii vor să rămână şi să moară săraci, dar unii nu vor. Mai mulţi sunt pentru gaze decât împotrivă. Am colegi primari care-mi spun: „Băi, ce lume proastă! Trimite-i, mă, la mini, că ai mei de-abia aşteaptă să aibă locuri de muncă şi să prospere comuna. Spune-le , mă, să vină la mini, mă!”.

„S-a spus că m-a plătit Chevronul şi că am limuzină de lux de 10.000 de euro. Şi eu am un căcat de Volkswagen”

Când aţi aflat prima oară că la Pungeşti s-ar putea exploata gaze de şist?
Cam de anul trecut. A venit cineva din partea unei firme, probabil reprezentând Chevron-ul, şi a spus uite aşa, aşa, în comuna dumneavoastră s-ar putea găsi gaze. Erau un bărbat şi-o femeie, au bătut la uşă şi au intrat. Eu, când am auzit, mi s-a făcut inima... ce, dovleacul îi mic! Am zis: „Taci, că ieşim din sărăcie!”. Adică sincer, sincer vă spun, ca la popă. Eu zic: „Unde?”. Zice: „Cam acolo ar fi”. Ne-am dus, ei cunoşteau terenul ca şi mine de bine.Cu vreun an înainte veniseră cu nişte utilaje mari, greoaie, cu care au făcut aşa nişte... nu sondări, nişte tatonări aşa, să vadă. Opreau din loc în loc şi băteau cu o chestie.

Culmea e că terenul de care se interesa compania era chiar al dumneavoastră. Bănuiesc că asta v-a bucurat şi mai tare?
Da, a fost bucurie. Deşi iniţial n-am vrut să-l concesionez, am zis că de ce tocmai eu? Dar dacă am văzut că e motivată chestiunea, am zis: „Da, domnule, ce am de pierdut?”. L-am concesionat pe o perioadă de cinci ani. Înainte îl dădeam la Porumboiu şi luam cât luam. Dacă ăştia mi-au oferit mai mult, normal că l-am dat. Nu mă întrebaţi cât, pentru că e confidenţial.

Înţeleg că acest teren l-aţi obţinut în urmă cu vreo cinci ani şi că unii v-au acuzat că ar fi fost cam ilegal.
Da, mă doare cotul de cât am scris la DNA. L-am luat când nici nu se ştia ce sunt alea gaze. Eu aveam un teren moştenit de la tata care era ocupat cu nişte salcâmi ai Oficiului de Îmbunătăţiri Funciare. Nu puteam face nimic cu el şi când a fost cu Legea 247, cadastristul mi-a spus: „Domn’ primar, avem două hectare aici disponibile”. „E legal?” „Da, cum să nu fie?”. „Atunci hai să facem”. Şi am făcut rocada. Am dat terenul cu salcâmi şi am luat astea două hectare care erau o rezervă a primăriei. De unde era să iau pământ? De la mine din curte? Este totul perfect legal. Ei au sperat că mă prind cu oleacă de abuz. Dar nu m-au prins.

Când aţi luat terenul, ştiaţi că acolo s-ar putea găsi gaze de şist?
Cine ştia în 2005 de gazele de şist? Nu ştia nimeni, gurile rele vorbesc ce le vine. Oricum, pe mine nu m-a întrebat nimeni dacă sunt de acord sau nu cu exploatarea. Nu i-am adus eu pe americani, nu eu pot să-i fugăresc de aici. Fiind extravilan, hotărârile au venit de la judeţ, noi nu le-am dat niciun aviz. ;

Cum şi-au reprezentat edilii din zonă aleşii când au fost chemaţi la Guvern: „Fiecare primărel stătea cuminte, cu capul în jos“

image

7 decembrie 2013: protestatarii au dărâmat gardul care împrejmuia perimetrul Chevron   Foto: Reuters

Oamenii din sat vă consideră vinovat pentru că nu v-aţi opus exploatării.
Eu am fost chemat la Bucureşti şi de acolo mi s-a spus că trebuie să mergem înainte. Chiar domnul Dragnea m-a chemat, anul ăsta, prin mai. A zis că să nu mai ţinem de ruşi şi de alţii care ne dau energie. Ne-au spus că nu există cale de întoarcere, că trebuie să mergem şi să căpătăm independenţă energetică. Nu să stăm cu picioarele pe bogăţie şi cu mâna întinsă pe la alte state care se enervează şi pot să închidă robinetul.

Şi ce i-aţi spus?
Eu n-am spus nimic.

N-ar fi trebuit să-i spuneţi că oamenii din sat nu prea sunt de acord? Sunteţi reprezentantul lor.
Eu la ora aceea nu ştiam dacă gazele sunt bune sau rele, cum nu ştiu nici acum. Că doar n-am mâncat, n-am băut gaz ca să ştiu şi să zic: „Băi, ce bun îi şi ce gust are, maro”. Cum nu ştiu că sunt bune, nu ştiu nici că sunt rele.

Uniunea Social Liberală (USL), din care faceţi parte, se poziţiona împotriva gazelor de şist când era în opoziţie.
Pe mine mai puţin mă interesează declaraţiile pe care le face unul sau altul. Mai ales că nu ne permiteam noi să atragem atenţia acolo în cabinetul ministerial. Dumneavoastră, ziariştii, sunteţi mai curajoşi, dar noi - nu. Fiecare primărel stătea cuminte, cu capul în jos. Noi nu ştiam nici pe unde să mai ieşim dacă nu ne arătau.

Nu v-a dat puţin de gândit schimbarea asta de 180 de grade?
Nu, eu am fost ferm convins că ei, fiind mai multe capete luminate... era o pleiadă de miniştri acolo. Plus că ulterior am fost în Polonia şi m-am lămurit. Prin iulie-august, am fost invitaţi să facem o excursie şi să vedem o sondă în lucru. Şi am fost. Să mă conving eu, nu să văd pe internet că i-o murit calu’ lu’ nu ştiu care din cauza Chevron-ului. Şi în Polonia n-am avut cusur! Ne-au dus pe la primăria din zona unde erau sondele, am discutat cu consilierii locali, am fost la sondă, am vorbit cu oamenii din zonă.

„Noi nu suntem la fel de bogaţi ca şi francejii. Noi suntem România şi avem nevoie”

Cu ce părere v-aţi întors?
Cu o părere foarte bună. Că nu sunt dăunătoare. Eu am ieşit de pe poarta perimetrului de unde se extrăgea şi era o plantaţie de agrişe. Am luat şi am mâncat, timp în care ei au scos apă din fântână, că aveau fântână la poartă, şi ne-au dat să bem. Super! Nu e cum zic unii, că nu se mai face nimic. Nu există aşa ceva. Iar a doua zi am vizitat o sondă unde se făcuse explorare şi urma să înceapă exploatarea. O curăţenie ca pe biroul acesta. Nu pete de ulei, nu pete de benzină, nu nimic.

Şi când v-aţi întors le-aţi comunicat oamenilor din sat ce aţi văzut acolo?
Da, care au vrut ca să afle.

Le-aţi făcut vreo convocare la primărie sau undeva?
Nu, le-am adus poze, le-am lăsat pe masă aici la primărie. Fel de fel de poze.

Păi şi să vină lumea peste dumneavoastră în birou, să se uite la poze?
Ei, dar la noi nu e cu audienţe! La noi, la ţară, intră oricine.

Le-aţi pus pe masă şi aţi aşteptat să vină lumea să se uite la ele?
Da. Dar nu le-am avut numai eu. Ele au mai fost publicate. Ţineţi cont că la căminul cultural au fost trei întâlniri de informare. Şi orice spunea domnul preşedinte al Consiliului Judeţean sau secretarul de stat de la Mediu, populaţia nu dorea să asculte pe nimeni pentru că cei veniţi de prin alte părţi strigau: „Huo! Huo!”. Când strigau ăia „Huo, huo!”, începeau şi ai noştri din sat, că lumea se manipulează foarte uşor.

Primarul are încrede în investitorii străini: „Americanu’ nu e din Pungeşti“

image

Compania Chevron a început lucrările pentru instalarea primei sonde de explorare la Pungeşti

Când au început să apară în sat activiştii care se opun gazelor de şist?
După ce s-a aflat că la Siliştea Pungeşti s-ar găsi gaze. „Stop, hai pe ei, ca să nu facă!”. Ei au început înaintea noastră să facă informare anti. Cu pliante, cu fel de fel, din poartă în poartă. Răul se învaţă mai uşor decât binele. Dar ţara e împânzită de sonde pentru gaze şi petrol. Nu mă puteţi convinge pe mine că aceste sonde sunt dăunătoare, sau că tulbură apa, sau...

Păi la gazele de şist ar fi altceva. E cu fracturare hidraulică.
Păi şi când sondează după petrol şi dau de o rocă ce fac? Se întorc acasă cu sapa în spate? Nu o forează, nu o perforează roca aia? Aşa fac şi ăştia. Asta e perforarea.

Ce are comuna de câştigat în urma exploatării?
În primul rând, locuri de muncă. La sondă se va lucra în trei schimburi cu 60 de oameni pe schimb. Din 60, 30 sunt specialişti, iar 30 sunt de mâna a doua. Şi n-o s-aducă din altă parte, o să ia de aici. Comăneştii, Moineştii, Oneştii au fost nişte sate. Şi cu ce s-au dezvoltat? Iar noi stăm cu picioarele pe bogăţie şi ne temem să nu cadă drobul de sare.

Cei de la Chevron v-au spus câte locuri de muncă vor crea?
Nu mi-au promis nimic, au spus că-mi vor absorbi forţă de muncă, că mă vor ajuta cu infrastructură şcolară, cu infrastructură rurală, cu un cămin de bătrâni, cu o şcoală, cu o biserică.

Şi credeţi că se vor ţine de cuvânt?
Daaaa. Americanu’ eu cred că nu...  Americanu’ nu e din Pungeşti sau de nu ştiu unde.

Ce beneficii ar mai fi?
Păi, să prospere comuna. Vor veni impozite. Abia aştept să văd arzând flacăra şi atunci să vedeţi ce impozite vor plăti către noi, către primărie, ca să prospere comunitatea. Doar nu-mi plăteşte mie, plăteşte comunei. Să le fac uliţele pietruite, să le fac... Aoleu! Câte nu sunt de făcut. Nici nu visez la asfaltări, măcar pietruiri.

Cum vedeţi situaţia pe viitor?
Văd situaţia cu minim o sondă de explorare. Niciodată nu cred că se vor împiedica de nişte tipi care nu au ce face acasă şi spun că-s ecologişti şi vin la Pungeşti să ne apere. Unde aţi mai văzut atâta mărinimie? De ce n-au venit când am avut inundaţiile? N-am auzit să aibă unul inimă să vină cu o pătură sau cu un sac de pâine. Acuma i-a pălit pe toţi ecologizarea.

„E un sentiment urât să vezi atâţia jandarmi în sat. Nu poţi să te duci cu un animal, să-ţi aduci nişte lemne, pentru că te opreşte peste tot. Eu nu ştiu dacă jandarmii au bătut pe cineva sau nu. Ştiu doar că au acţionat legal”

În 2012 a făcut campanie cu fanfara
Mircia Vlasă a câştigat anul trecut cel de-al treilea mandat consecutiv ca primar al comunei Pungeşti, reuşind să obţină 69 % din voturi. Sătenii spun că în campania electorală n-a pomenit nimic de gazele de şist: „N-a spus nimic. Umbla cu fanfară prin sat. Zice: „Votaţi USL-ul. Rămânem tot aceia. Primarul tot acela, vicele tot acela, consilierii - la fel. Nu se schimbă nimic. Votăm, ca să nu intre alt partid şi să fie rău. Pe la toate crâşmele umbla. Dădea mâncare, băutură şi cânta fanfara din Valea Mare. De gaze n-au pomenit nimic”, spune Constantin Ichim (54 de ani), locuitor din Pungeşti.

Citiţi mai multe despre cazul Pungeşti:

Adevărul despre Pungeşti. Americanii, gazele şi moldovenii O echipă „Adevărul” a mers la Pungeşti, judeţul Vaslui, şi vă prezintă tabloul general al situaţiei provocate de începerea lucrărilor pentru explorarea gazelor de şist în comună.

VIDEO Cartianu, despre motivele din spatele „Răscoalei de la Pungeşti“: „Gazele de şist au fost date pe şest“ Jurnaliştii Liviu Iolu şi Grigore Cartianu au discutat, la Adevărul Live, despre „Răscoala de la Pungeşti”, protest legitim în opinia lui Cartianu, în condiţiile în care autorităţile practică dezinformarea.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite