Societate

articolul anterior articolul urmator

Primul român infectat cu coronavirus

7
13 Feb 2020 13:55:11
Autor: Raluca Stepanov

Un român de pe nava de croazieră aflată în carantină în Japonia are coronavirus, a anunţat Ministerul Român de Externe. Bărbatul a fost transportat la un spital din Japonia. Este primul caz de confirmare a virusului la un român. 17 români se află pe vasul „Diamond Princess”.

Ştire în curs de actualizare.

Românul se află la bordul vasului de croazieră aflat în carantină în portul japonez Yokohama. 
 
17 români sunt pe nava de croazieră. Este vorba despre doi pasageri şi 15 membri ai echipajului de pe vasul „Diamond Princess”. 200 de cazuri de îmbolnăvire au fost înregistrate aici.
 

Precizările MAE

 Ambasada României la Tokyo a fost notificată de către Ministerul de Externe al Japoniei că un cetăţean român de pe nava de croazieră Diamond Princess, aflată în apele teritoriale japoneze, a fost depistat pozitiv cu virusul pneumoniei virale (coronavirus).
 
Cetăţeanul român a fost transferat pentru izolare şi tratament la un spital japonez specializat pentru asemenea situaţii. Misiunea diplomatică a României în Japonia se află în legătură cu cetăţeanul român şi a efectuat în regim de urgenţă demersuri pentru obţinerea de informaţii suplimentare cu privire la procedurile sanitare ulterioare care vor fi derulate de către autorităţile nipone. De asemenea, Ambasada României în Japonia menţine legătura şi cu ceilalţi cetăţeni români aflaţi pe vasul Diamond Princess. Pe vas s-au aflat 17 cetăţeni români (15 membri ai echipajului şi 2 pasageri).
 

Carantina de pe Diamond Princess

Românii se află în carantină alături de alţi aproximativ 3.700 de oameni. Ei nu au voie să părăsească nava timp de două săptămâni. Asta, după ce 10 dintre ei au fost diagnosticaţi cu noul tip de coronavirus apărut în China.
 
Starea de spirit a pasagerilor de la bord este diferită de la caz la caz - sunt şi persoane în vârstă care se tem că nu mai ajung vii acasă dacă rămân pe vas, dar sunt şi semnale de optimism, mai ales că joi situaţia s-a mai înseninat pentru unii pasageri - autorităţile le-au permis să iasă pe punte.
 
Unul dintre pasageri citat de CNN a spus că ei află ce se întâmplă doar când cineva infectat anunţă acest lucru.
  
Câţiva pasageri care au putut rămâne mai optimişti şi-au dezvăluit gândurile pe reţelele sociale despre viaţa lor în carantină - unde sunt blocaţi, în apropiere de portul Yokohama unde n-au apucat să ajungă – de o parte se află Golful Tokyo şi peninsula Chiba, iar de cealaltă Osaka, cel de-al doilea oraş ca mărime din Japonia.
 
David Abel, un britanic care postează regulat noutăţi pe Facebook şi care a mers în croazieră pentru aniversarea a 50 de ani de căsătorie a spus că în final a acceptat faptul că viaţa de lux de la bordul vasului „s-a dus”: nu mai vine nimeni să facă patul, să pună ciocolată pe pernă, să schimbe prosoapele şi să facă curăţenie – „nu se mai întâmplă asta”.
 
Mâncarea şi băutura la discreţie, ca şi activităţile, spectacolele şi vizitele în oraşe s-au oprit brusc înlocuite fiind cu o viaţă relative austeră: o singură băutură caldă pe zi, mese simple şi suspendarea serviciilor de spălătorie.
 
În loc de Tai Chi şi cursuri de origami, studii ale Bibliei, dansuri, bingo, karaoke şi „Muzică şi Martini cu Duo Evergreen” în barul Crooners pasagerii speră să aibă măcar suficiente filme pentru a le umple zilele lungi.

1369 de oameni au murit până acum de coronavirus iar peste 60.000 sunt infectaţi.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Stefan din Nord
13.02.2020, 14:23:25

Are o sansa pentru ca e intr-un spital japonez Daca era acasa il scapau si pe asta cu targa pe ciment

+7 (7 voturi)
miron miron
13.02.2020, 15:54:09

Stefane, nu te ingrijora. Este in siguranta, e la mii de km de casă.

+1 (1 vot)
Ionel Marcu
13.02.2020, 16:46:09

Chiar dacă e mult mai aproape de China, spitalele românești sunt un pericol mai mare, bine că e departe de ele!

Costr
13.02.2020, 15:42:20

Sper ca domnul sa se faca bine! Dar in sfarsit, Prelipceanu jubileaza: are si el un caz pe care sa-l relateze la televizor. Nu stiu daca i-ati observat reactiile: e asa de trist cand nici o suspiciune de corolavirus nu e confirmata la romani...; el din ce mai face emisiune? cum ii mai ies lui comentariile? ... Oribil personaj...

+2 (4 voturi)
Carmen Florea
13.02.2020, 16:26:47

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (7)