Primul test COVID-19 românesc, avizat de Agenţia Medicamentului. Cum se foloseşte VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testul Antigen Plus, care costă 35 de lei, nu interferează cu virusul gripal şi, drept urmare, nu poate da rezultate false
Testul Antigen Plus, care costă 35 de lei, nu interferează cu virusul gripal şi, drept urmare, nu poate da rezultate false

Testul Antigen Plus dezvoltat de o companie românească, care are o acurateţe de peste 98%, a fost autorizat de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, pentru uz personal.

Autotestul antigen COVID-19 dezvoltat şi comercializat de către DDS Diagnostic pentru diagnosticarea COVID-19 a fost validat oficial de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, pentru uz personal. În acelaşi timp, conform companiei care l-a dezvoltat, testul denumit Antigen Plus a fost inclus şi pe lista oficială a Comisiei Europene de soluţii medicale de diagnostic in vitro pentru COVID-19. 

Testele sunt neinvazive, se pot face în orice moment al zilei, fără supraveghere medicală, şi au o acurateţe de peste 98%. Tamponul nazal se introduce doar 2-3 cm în nas. Procesul de recoltare este identic cu acela prin care, cu un tampon, „se curăţă” interiorul nării şi nu creează niciun fel de neplăcere persoanei care doreşte să se testeze.

Rezultatul unui astfel de test apare în 10-15 minute de la recoltare şi poate indica infecţia în faza acută a bolii chiar şi la persoanele asimptomatice. Foarte important, testul Antigen Plus, care costă 35 de lei, nu interferează cu virusul gripal şi, drept urmare, nu poate da rezultate false. 

Detectează şi noile tulpini

Conform companiei, aceste teste detectează şi noile tulpini apărute, deoarece sunt specifice unei proteine-ţintă ce se leagă direct de ARN-ul din virus. Proteina-ţintă este aceeaşi atât la tulpinile iniţiale, cât şi la noile tulpini. „Testele Antigen Plus pot detecta proteina-ţintă în cantităţi foarte mici din probă, de ordinul nanogramelor”, precizează DDS Diagnostic.

„Cel mai mare avantaj este faptul că, prin acest produs, testarea nu mai este condiţionată de prezenţa personalului medical autorizat, ceea ce permite evaluarea simplă, eficientă şi la scară largă a infecţiilor cu SARS-CoV-2 în rândul elevilor, al personalului HoReCa şi al celorlalte categorii socio-profesionale blocate de mai bine de un an din cauza pandemiei”, a declarat Dana Stan, fondatorul şi liderul echipei de cercetare DDS Diagnostic.

Reprezentanţii companiei spun că noul test va ajunge în rafturile farmaciilor în câteva zile. „Nu îl puteam livra până nu existau toate autorizaţiile. Abia acum testele pleacă spre reţelele fizice de comercializare. Totuşi, acestea pot fi deja comandate online, iar livrarea este gratuită dacă adresa clientului este în zona de acoperire a unei anumite reţele de curierat rapid”, a declarat Cosmin Lixandru, Business Development Manager DDS Diagnostic.

Cine poate utiliza noul test antigen

Experţii susţin că testarea rapidă rămâne principala metodă de limitare a infectărilor cu SARS-CoV-2, pentru că este la îndemâna oricui. Conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, organism din componenţa Institutului Naţional de Sănătate Publică, testele rapide sunt recomandate pentru o mai bună gestionare a supravegherii epidemiologice şi implementarea acţiunilor de prevenire şi combatere a răspândirii SARS-CoV-2 în mai multe cazuri. Astfel, pot fi testate persoanele simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar şi auxiliar, conform definiţiei de caz, dar şi contacţii direcţi ai cazurilor confirmate. Apoi, cu Antigen Plus pot fi testate persoanele instituţionalizate asimptomatice, inclusiv pacienţii cronici psihiatrici cu durata de internare care depăşeşte o lună şi persoanele private de libertate, la admiterea în penitenciar şi ulterior cu frecvenţa menţionată. În fine, prin această metodă se poate realiza testarea periodică a personalului de îngrijire din centre rezidenţiale, secţiile de psihiatrie cronici, dar şi a personalului din penitenciare. 

Responsabilitatea pacienţilor

„Aceste teste pot confirma cu mare acurateţe prezenţa coronavirusului, dar pacientul trebuie să fie corect, să raporteze cât mai repede infectarea medicului de familie, chiar dacă are o formă uşoară sau este asimptomatic. Numai aşa cazul ajunge şi în statisticile DSP, care poate face şi ancheta epidemiologică, iar medicul poate da tratamentul adecvat. Dacă stă acasă şi nu face nimic, pacientul riscă să ajungă la o formă gravă în care lucrurile sunt mai greu de remediat. 

Pacientul trebuie să fie corect, să raporteze cât mai repede infectarea medicului de familie, chiar dacă are o formă uşoară. Emanoil Ceauşu medic primar Boli Infecţioase şi Tropicale

Ca să nu mai vorbim că un astfel de pacient trebuie obligatoriu să stea izolat pentru două săptămâni pentru a nu duce virusul şi la alte persoane”, a explicat profesorul Emanoil Ceauşu, medic primar Boli Infecţioase şi Tropicale.

Cum folosim testele rapide Antigen (autotestare) 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite