Primul weekend cu zăpadă la munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se pregăteşte  distracţia de iarnă
Se pregăteşte distracţia de iarnă

Meteorologii anunţă ninsori la sfârşit de săptămână în aproape toate zonele montane. Cabanierii îşi aşteaptă turiştii. În staţiunile din Valea Prahovei s-au deschis centrele pentru închirierea echipamentelor de iarnă, iar instalaţiile pe cablu sunt funcţionale.

Chiar dacă primii fulgi de zăpadă şi-au făcut apariţia în urmă cu câteva săptămâni, temperaturile din zonele montane au fost până acum mai mult de primăvară decât de toamnă târzie. Meteorologii spun, însă, că la sfârşit de săptămână staţiunile turistice vor îmbrăca straie de iarnă. Maximele nu vor mai depăşi 6 grade Celsius şi vom avea parte de lapoviţă şi ninsoare. Weekendul va fi ideal şi pentru primul săniuş în zonele cu altitudini mai mari de 1.200 de metri.

În Poiana Braşov, dar şi în Predeal, instalaţiile pe cablu au fost verificate şi au fost puse în funcţiune. „Telescaunul funcţionează între orele 8.30 şi 16.30, iar tariful unei cartele cu o urcare şi o coborâre, este de 28 de lei, pentru adulţi, şi 16 lei, pentru copii. Teleschiul va porni doar în momentul în care va fi şi zăpadă în strat destul de consistent", a explicat Cristina Maroiu, inspector în cadrul Primăriei Predeal.

Turiştii care vor alege Predealul pentru a schia vor putea cumpăra cartele de tip skipass la preţul de 95 de lei de persoană sau 60 de lei pentru copil, pentru o jumătate de zi.

Se pregăteşte distracţia de iarnă

În Poiana Braşov, 60 de instructori de schi sunt pregătiţi pentru acest weekend să îi iniţieze pe doritori pe pârtiile din zonă. „Centrele pentru închirieri echipamente sunt deschise, iar un echipament complet costă 40 de lei. Sunt aceleaşi preţuri ca anul trecut, aşa că ne aşteptăm la un număr mare de turişti", a declarat Emil Fărcăşanu, şeful instructorilor de schi din Poiana Braşov.

În staţiunile de pe Valea Prahovei, mijloacele de transport pe cablu funcţionează „la foc continuu". Acestea sunt suprasolicitate, în special în weekend, când turiştii care ajung la munte vor să privească zona de la înălţime. La Sinaia, o urcare până la Cota 1.400 şi o coborâre costă 28 lei cu telecabina, iar un tur complet de la Sinaia până la Cota 2.000 este 56 de lei. Copiii sub 12 ani beneficiază de o reducere de 50% din preţ, iar micuţii sub 5 ani au acces gratuit. Turiştii care ajung la Buşteni trebuie să scoată din buzunar 29 de lei dacă vor să urce cu telecabina până la Babele, iar de la Babele până la Peştera plimbarea costă 28 de lei.  Potrivit prognozei meteo, temperaturile minime se vor situa în această săptămână între -3 şi -2 grade Celsius, iar cea mai mare cantitate de precipitaţii este aşteptată în ziua de sâmbătă.

A nins în văile din Retezat

Salvamontiştii din Masivul Retezat atrag atenţia turiştilor să se echipeze de iarnă în cazul în care urcă la peste 1.600 de metri. În zonă a nins, iar stratul de zăpadă ajunge în văi şi la un metru grosime. „A nins în ultimele zile, iar zăpada s-a adăugat celei care s-a menţinut pe creste de acum trei săptămâni. Stratul de zăpadă este neomogen, iar pe anumite văi, unde ninsoarea a fost viscolită, acesta măsoară un metru. Pe creste, stratul de zăpadă poate ajunge la 10 centimetri", a declarat ieri Alexandru Bulacu, de la Salvamont Hunedoara.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite