Problema exporturilor paralele de medicamente, în atenţia UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La solicitarea ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, miniştrii UE vor căuta soluţii pentru eliminarea exportului paralel de medicamente, în cadrul Consiliului miniştrilor Sănătăţii care va avea loc la Bruxelles, pe data de 8 decembrie 2017.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, printr-o scrisoare adresată omologului român, ministrul eston al Sănătăţii a recunoscut că asigurarea unor sisteme de sănătate accesibile şi sustenabile reprezintă o provocare continuă a statelor membre. De asemenea, ţările UE au responsabilitatea de a permite accesul pacienţilor la produse medicale sigure, de înaltă calitate, eficiente şi accesibile, aşa cum se arată în document. 

„În acest context, ministrul eston a anunţat că, solicitarea României privind dezbaterea şi identificare unor soluţii care să ducă la stoparea exporturilor paralele de medicamente a fost acceptată. Reamintim că, în luna septembrie a.c., ministrul Sănătăţii, ca urmare a semnalelor de alarmă legate de posibila retragere a unor medicamente de pe piaţa românească, a transmis o scrisoare omologului său din Estonia, cerând convocarea de urgenţă a Consiliului de Miniştri ai Sănătăţii pentru a identifica şi aplica soluţii de stopare a exporturilor paralele de medicamente. Începând cu data de 1 iulie, Estonia deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE”, se arată în comunicat.

Ministerul Sănătăţii a luat mai multe măsuri legale pentru a împiedica exportul unor medicamente foarte importante pentru pacienţii români, respectiv blocarea exportului de vaccinuri şi a mai multor medicamente prevăzute în programele naţionale de sănătate. 

Cu toate acestea, este nevoie de o schimbare fundamentală a normelor europene privind comercializarea medicamentelor, astfel încât interesul pacienţilor şi drepturile lor să primeze cu adevărat în faţa intereselor comerciale.

Ţara noastră nu va accepta ca interesul pacientului român să fie afectat de practicile comerciale care nu respectă şi nici nu reflectă, de fapt, valorile europene sau  principiile morale. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite