Procuror DNA, prins cu mafia la telefon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul Lucian Dolcu  (39 de ani) discuta  prieteneşte cu traficanţii
Procurorul Lucian Dolcu (39 de ani) discuta prieteneşte cu traficanţii

Numele lui Lucian Dolcu, de la Direcţiei Naţionale Anticorupţie Timişoara, apare într-un dosar de trafic de ţigări. Din discuţii reiese că procurorul este omul de încredere al contrabandiştilor.

Numele procurorului Lucian Dolcu, din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), apare într-un dosar aflat pe rolul instanţei arădene în care 19 inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru spălare de bani, contrabandă, evaziune fiscală, abuz în serviciu şi aderare la un grup infracţional organizat.
În afacere sunt implicate şi alte persoane faţă de care anchetatorii au început urmărirea penală într-un alt dosar, însă pentru aceleaşi infracţiuni. Potrivit rechizitoriului procurorilor arădeni, în acest dosar apar nume grele: un procuror DNA şi soţia acestuia, ambii asociaţi cu Sorin Lăutaş, şeful traficanţilor.

„Lăutaş Sorin este asociat şi administrator la mai multe societăţi comerciale, printre care SC Group Dexter SRL Arad. Societatea a realizat o investiţie considerabilă, de aproape un milion de lei, într-o sală de agrement, popicărie, biliard, jocuri. Având în vedere că există indicii potrivit cărora SC Group Dexter SRL este folosită de către Lăutaş Sorin pentru spălare de bani, faţă de această societate cercetările vor fi disjunse", se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.

Asociere dubioasă

Potrivit Registrului Comerţului Arad, asociata lui Sorin Lăutaş, liderul grupării de contrabandişti, este Dana Petruţa Dolcu, soţia procurorului, care deţine 25% din Group Dexter SRL Arad.  Nici Lucian Dolcu, care din decembrie 2010 activează în cadrul DNA Timişoara, nu pare să fie străin de afacerile ilegale desfăşurate atât în Arad, cât şi în Timiş, de Sorin Lăutaş, asociatul soţiei sale.

În interceptările din dosarul trimis în instanţă apar discuţii între Sorin Lăutaş şi procurorul Lucian Dolcu. Într-una dintre aceste discuţii, Dolcu se arată nemulţumit de modul în care Lucian Raizi Iftime, unul dintre furnizorii grupării conduse de Lăutaş, a căzut în capcana poliţiştilor, în data de 19 ianuarie.

„Cum să-ţi spun, chiar nu sunt responsabil pentru prostiile lui. Nu pot să îi cer, dacă el nu se gândeşte la el, la binele lui, nu pot să-i cer să se gândească la binele meu. Da' io trebe să mă gândesc la binele meu, că nu vreau să-mi fie asociat numele cu..., şi că avem toţi de suferit din cauza imbecilităţilor lor", i-a spus Dolcu lui Lăutaş, potrivit rechizitoriului.

Fără reacţie

Lucian Dolcu a refuzat să le ofere reporterilor „Adevărul" detalii despre dosar. „Nu doresc să comentez despre acest dosar. Ştiu despre ce convorbire este vorba, însă trebuie să fie o eroare. Eu nu am purtat nicio convorbire telefonică cu niciunul dintre inculpaţi", a declarat Lucian Dolcu. Nici conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad n-a oferit precizări suplimentare. „Există un dosar pe rolul instanţei pe care nu doresc să îl comentez", a declarat prim-procurorul Marius Neculcea. Sorin Lăutaş, liderul grupării, nu a putut fi contactat. La primul termen de judecată, acesta a şi depus cerere de amânare.

„Ne afectează şi pe tine, şi pe mine"

Procurorul DNA vorbeşte cu Sorin Lăutaş despre Lucian Raizi Iftime, la 20 ianuarie, la o zi după ce acesta din urmă fusese prins.

LD (Lucian Dolcu): Îs mai nasoale decât problema asta.
SL (Sorin Lăutaş): Da.
LD: Mult mai nasoale. Ce am anticipat aseară, cu deşteptul ăsta, s-a întâmplat!
SL: Îhî.
LD: Şi ne afectează şi pă mine, şi pă tine, şi pă zimbri, direct, direct. Şi chiar nu... Cum să-ţi spun, chiar nu sunt responsabil pentru prostiile lui. Nu pot să îi cer, dacă el nu se gândeşte la el, la binele lui, nu pot să-i cer să se gândească la binele meu. Da' io trebe să mă gândesc la binele meu, că nu vreau să-mi fie asociat numele cu..., şi că avem toţi de suferit din cauza imbecilităţilor lor.

Soţia lui Sorin Lăutaş angajase un detectiv privat pentru a-l urmări pe soţul ei. În timpul urmăririi, detectivul a descoperit că pe Lăutaş îl urmăreau cu totul alte persoane, acesta fiind deja filat de anchetatori. În aceste convorbiri, soţia traficantului face referiri la faptul că Lucian Dolcu ştia ce maşini îi urmăresc pe traficanţi. Lăutaş Teodora: Eu am dat numărul greşit, că o zis că îl sună pe Dolcu să întrebe.
....
Lăutaş Teodora: Şi o zis că-l sună pe Dolcu să întrebe dacă nu-s maşini... De fapt, de unde-i maşina. Da' ştie Dolcu maşinile? Nu le ştie pe ale tale, oricum.
Detectiv: Să nu fie cumva de la filaj de la Timişoara sau de la alte treburi. Da' îţi spun...
Detectiv: Iară, să nu fie legătură cu ce-o fost atunci... Ţigarete.

Într-o altă discuţie purtată între două inculpate în dosarul traficului de ţigări, una dintre ele, Cerasela, vorbeşte despre Sorin Lăutaş:
Cerasela: În rest, nu spui nimic. O zis că de aia n-o venit la noi la masă, că ăia de acolo or fost de la doi şi-un sfert... Şi-o zis că Dolcu cu ăla care o stat la masă...Într-o altă discuţie dintre Lăutaş şi Dolcu, cei doi glumesc pe seama celor care le interceptează convorbirile:

SL (Sorin Lăutaş): Alo! Bună ziua!
LD (Lucian Dolcu): Da.
SL: Alo, Bun[ ziua. Cooperativa de ascultări şi interceptări?
LD: Nu, greşeală.
SL: A, a prietenilor atunci care analizează ce-au ascultat.
LD: Probabil.
SL: Mâine, fii atent, fata mea are până la unu jumătate examen, adică pân' la unu. Am zis că plecăm la unu jumate.
LD: Na, bine!
SL: Să-ţi spun din timp dacă ai ceva aranjamente. ;

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite