Procurorul Cărare i-a arătat calea lui Boldea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihail Boldea
Mihail Boldea

La un pas de a fi reţinut şi arestat, deputatul Mihail Boldea a dispărut fără urmă, iar procurorul de caz, Sorin Cărare, de la DIICOT Galaţi, nu a făcut nimic ca să-l oprească.

A falsificat chiar şi hotărâri judecătoreşti pentru a pune mâna ilegal pe case-monument, pe terenuri şi apartamente şi chiar pe o suprafaţă importantă dintr-un parc. Multe dintre aceste imobile, în valoare de peste un milion de euro, au ajuns apoi în proprietatea unor traficanţi de carne vie, pe care i-a ajutat astfel să spele banii obţinuţi din exploatarea unor copii.

OPINIE Infractorii adunaţi în PDL şi incompetenţii toleraţi în DIICOT

Faptele „de vitejie" ale deputatului Mihail Boldea (36 de ani) au deschis jurnalele de ştiri şi au ţinut primele pagini ale ziarelor în aceste zile. Procurorul general al României, Laura Kovesi, a cerut, prin intermediul Ministerului Justiţiei, aviz pentru reţinerea şi arestarea lui, iar colegii-parlamentari s-au grăbit să voteze pentru trimiterea lui după gratii. Între timp, procurorii DNA au deschis şi ei un dosar pe numele lui Mihail Boldea.

Prea târziu însă, pentru că deputatul s-a făcut nevăzut. A profitat de faptul că pe numele lui nu exista nicio interdicţie. Mai mult, nu-l supraveghea nimeni, iar graniţele i-au fost deschise, pentru că nu a fost dat în consemn. Procurorul Sorin Cărare (39 de ani), de la DIICOT Galaţi, cel care ar fi trebuit să se asigure că deputatul nu va putea scăpa fără să dea măcar vreo explicaţie pentru acuzaţiile care i se aduc, a fost prea ocupat să obţină avizul pentru arestarea acestuia, ca să-l mai şi oprească să fugă de autorităţi.

Dispărut fără urmă

Mihail Boldea era citat pentru ieri-dimineaţă la sediul DIICOT Galaţi. Un poliţist l-a vizitat acasă, marţi după-amiază, pentru a-i înmâna citaţia. De primire a semnat însă unul dintre fraţii deputatului. Iar el nu s-a prezentat la audieri. În plus, ieri, la ora 7.00, doi poliţişti l-au vizitat din nou pe deputat cu o citaţie în baza căreia acesta ar fi trebuit să se prezinte şi la DNA pentru a fi audiat într-un alt dosar deschis pe numele lui pentru corupţie. Nu l-au găsit, însă.

Când era deputat PDL, Mihail Boldea a încercat să vândă cu acte false sediul PSD Galaţi

Când era deputat PDL, Mihail Boldea a încercat să vândă cu acte false sediul PSD Galaţi

De altfel, Boldea nu a mai apărut în public de sâmbătă, ziua în care şase dintre complicii săi au fost arestaţi pentru 29 de zile. Ultima sa ieşire a fost la 17 martie, când deputatul s-a plâns la Pro TV că ar fi hărţuit de procurorii DIICOT, care ar fi comis abuzuri şi ar fi făcut presiuni psihice împotriva martorilor din dosar. „«Plecaţi, fraţilor, din România!», că, dacă ajungeţi pe mâna sistemului judiciar, cel puţin vorbesc aici de faza de urmărire penală, riscăm să stăm la puşcărie până se trezeşte un domn judecător dimineaţa, bine relaxat, să se apuce să citească dosarul", le recomanda deputatul Boldea „tuturor românilor".

DIICOT: boldea a părăsit românia

Pentru că nu s-a prezentat la audieri, procurorii au emis abia ieri după-amiază un mandat de aducere pe numele lui Mihail Boldea. Aseară, DIICOT a anunţat oficial că deputatul Boldea a părăsit România pe frontiera terestră chiar la 17 martie. Procurorii au refuzat să precizeze, însă, prin ce punct de frontieră a ieşit din ţară acesta. Anchetatorii au cerut darea acestuia în urmărire generală.  În plus, ei vor cere instanţei arestarea preventivă în lipsă a deputatului. 

"Nu există nicio măsură preventivă în cazul domnului Mihail Boldea.''
Nadina Spînu procuror-şef  DIICOT

Sorin Cărare, procuror de caz

- Procuror la DIICOT Galaţi
- Născut la  7 octombrie 1973, în Galaţi.
- A devenit procuror în 2001 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi.
Soţia, Marinela Sorina Cărare, este avocat în Baroul Galaţi.
- Nu au copii.
- În octombrie 2011 a fost admis în Baroul Galaţi (unde este suspendat, dat fiind că este magistrat).
- Este în lista celor 200 de procurori din DNA şi DIICOT care şi-au luat gradul de procuror de Curte Supremă, fără examen, ca urmare a deciziilor Secţiei de contencios-administrativ a Înaltei Curţi, care a obligat CSM să se conformeze.
- Avere: teren intravilan de 500 mp, apartament 2 camere, maşină Toyota RAV 4,  depozit bancar de 105.000 lei (24.500 de euro).

"Plecaţi, fraţilor, din România, că, dacă ajungeţi pe mâna sistemului judiciar, riscăm să stăm la puşcărie!''
Mihail Boldea deputat

Fugari cu voia autorităţilor

Mihail Boldea nu ar fi singurul acuzat de infracţiuni grave care a reuşit să scape de autorităţi, cel puţin câteva luni, ori să fugă din ţară, din cauza „scăpărilor" procurorilor sau poliţiştilor. E drept, există şi exemple de „bună practică": imediat ce a fost pus sub acuzare, senatorul Mircea Banias, care beneficia şi el de imunitate, a primit interdicţie de a părăsi ţara de la procurorul DNA care-l cerceta în dosarul şpăgii din Vama Constanţa.

info
info

Omar Hayssam. Condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism, sirianul a fugit din România în 2006, după ce procurorul de caz Ciprian Nastasiu ceruse instanţei eliberarea sa din motive medicale. Fostul şef al SRI, Radu Timofte, susţinea atunci că anchetatorii nu au cerut monitorizarea sirianului, în timp ce DGIPI anunţa că informase Parchetul despre intenţiile lui Hayssam, dar informările fuseseră ignorate. Astăzi, după aproape şase ani, Omar Hayssam s-ar afla în Siria.

Severin Tcaciuc. Anchetat pentru fraude şi înşelăciune, acesta a părăsit România la 28 februarie 2003, chiar cu câteva minute înainte de a fi dat în consemn la frontieră şi de a fi emisă pe numele lui o ordonanţă de reţinere. Şi pe Tcaciuc au uitat autorităţile să-l monitorizeze. A fost arestat şi extrădat din Austria după mai bine de şase ani, în august 2009. A executat mai bine de doi ani de închisoare, a fost eliberat din penitenciar şi dat din nou în urmărire internaţională.

Mihai Necolaiciuc. „Ţarul CFR" a plecat din ţară în 2005, chiar înainte ca procurorii să-i prezinte acuzaţiile de corupţie formulate la adresa lui. Deşi a fost reperat de Interpol încă din 2007 în SUA, Necolaiciuc - acuzat că ar fi prejudiciat statul cu câteva zeci de milioane de euro - a fost reţinut şi arestat de autorităţile americane abia în 2009, la patru ani de la plecarea din România. A fost extrădat în aprilie anul trecut şi eliberat din arest în ianuarie anul acesta.

Fratele mai mic, folosit ca paravan

Anchetarea deputatului Mihail Boldea atrage atenţia procurorilor şi asupra fraţilor săi, Valentin (39 de ani) şi Ştefan (33 de ani). Cei doi sunt medici. Valentin este directorul Direcţiei de Sănătate Galaţi, iar mezinul, Ştefan, conduce fără succes un cabinet medical comunal.

Din Parcul Gării, „gruparea Boldea“ a smuls peste 7.000 de metri pătraţi 



Mihail Boldea are în proprietate în acest moment, potrivit declaraţiei sale de avere, o casă, patru apartamente şi două terenuri intravilane. Până anul trecut, colecţia sa imobiliară era şi mai impresionantă, însă în aprilie 2011 i-a donat fratelui său George Ştefan Boldea trei apartamente, în baza a trei contracte distincte, înregistrate pe parcursul a trei zile consecutive. Toate apartamentele sunt închiriate de fraţii Boldea către terţe persoane şi sunt folosite drept gaj în alte tranzacţii imobiliare pe care cei doi le derulează în mod frecvent. Mihail Boldea are acordate în acest moment împrumuturi în valoare de 270.000 de euro. Suma era şi mai mare în ianuarie 2011, când se ridica la peste 600.000 de euro.

Sute de mii de euro cu provenienţă suspectă

O parte din bani, 25.000 de euro, este acordată firmei Delconi SRL (în fapt restaurantul „Antic"). Firma este controlată de familia lui Eugen Durbacă, fost primar al Galaţiului şi actual vicepreşedinte al CJ Galaţi. La început, firma a aparţinut lui Mircea Marossy (ginerele lui Durbacă) şi Roxanei Marossy  însă, în 2003, partea lui Mircea a fost preluată de Valentina Durbacă, nimeni alta decât soţia actualului vicepreşedinte al CJ Galaţi.

Marossy este implicat, împreună cu Mihail Boldea şi George Ştefan Boldea, în imensul scandal legat de deposedarea statului de cele 40 de hectare de teren intravilan pe care funcţiona fostul aeroport utilitar Galaţi. Terenul a fost cumpărat de aceştia, cu numai 50.000 de euro, printr-o încrengătură de firme care aveau doar drept de folosinţă asupra terenului, nu şi drept de proprietate.

Ulterior, Justiţia română i-a declarat pe fraţii Boldea, pe ginerele vicepreşedintelui CJ şi pe asociaţii lor ca fiind cumpărători de bună-credinţă, aşa că terenul statului, cu o valoare pe piaţă de peste 20 de milioane de euro, a rămas la aceştia. La scurt timp au început să-l vândă pe bucăţi unor dezvoltatori imobiliari şi persoane fizice. Alţi 70.000 de euro au fost împrumutaţi de Dănuţ Oancă (personaj implicat, alături de Boldea în deposedarea statului de cele 40 de hectare de teren), iar restul până la 270.000 de euro înseamnă bani plătiţi în baza unor ante-contracte de vânzare-cumpărare.

Mezinul - doctoraş la sat, putred de bogat

- Mihail Boldea are în conturi  170.000 de euro, dar are şi datorii de 600.000 de euro, dintre care 500.000 de euro către fratele său George Ştefan Boldea (33 de ani).  Împrumutul a fost contractat în 2007, pe când Boldea junior avea 28 de ani şi nicio afacere care să-i aducă profit.

- George Ştefan Boldea a terminat medicina în 2004 şi este un mister de unde are atât de mulţi bani. El a intrat în afaceri în 2007, iar de atunci cele două firme ale lui i-au adus doar pierderi.

- Firma BM Eco Rad SRL Pechea (locul de baştină al familiei Boldea), cu obiect de activitate cabinet medical privat, a fost înfiinţată în aprilie 2011, cu un capital social de 200 de lei. Activitate în 2011 - zero.

- O altă firmă a lui Ştefan Boldea este BBK Distribution SRL Galaţi (specializată în comerţ cu amănuntul), pe care acesta o deţine din august 2007. Firma are pierderi în serie: 2007 - 9.800 de lei, 2008 - 10.804 lei, 2009 - 57.892 de lei; 2010 - 38.600 lei.

- Ştefan George Boldea nu a putut fi contactat pentru a furniza detalii despre provenienţa sumei cu care l-a împrumutat pe Mihail Boldea, în veme de Valentin Boldea (fratele mai mare al deputatului) ne-a comunicat că nu poate vorbi despre această poveste.

500.000

de euro este suma cu care Ştefan Boldea l-a împrumutat pe fratele său deputatul, deşi nu are nicio afacere care să justifice provenienţa acestei sume.

Din Parcul Gării, „gruparea Boldea“ a smuls peste 7.000 de metri pătraţi
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite