Producătorii de medicamente generice: fraudele de la CNAS trebuie sa fie urmate de un audit independent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a solicitat marţi un audit indepenendent după ce procurorii au descoperit fraude la CNAS. Totodată, APMGR a cerut eliminarea taxei clawback pentru medicamentele generice.

„În aceste condiţii, este evident că producătorii de medicamente care plătesc clawback nu mai pot avea încredere şi nu mai au de ce să continue să plătească clawback atâta timp cât banii nu se duc acolo unde scrie în lege, să susţină efortul statului pentru tratamente compensate, se duc în buzunare private”, a declarat Laurenţiu Mihai, directorul executiv APMGR. 

Acesta a precizat că este necesar şi un audit de securitate, câtă vreme sistemul a fost accesat fraudulos. 

„Mi se pare că este necesar şi un audit de securitate pentru că oamenii aceia accesau un sistem pentru care sistemul public a plătit zeci de milioane de euro, Sistemul Informatic Unic, cardul de sănătate. Zeci de milioane de euro au fost cheltuiţi şi constatăm că sistemul este foarte uşor de accesat fraudulos”, a completat Laurenţiu Mihai. 

Preşedintele APMGR, Adrian Grecu, a spus că evenimentele recente vor avea încă un impact adiţional asupra „sustenabilităţii business-ului”, anunţă Agerpres.

„Nu numai că plătim pentru tratamente noi, deşi noi, producătorii de generice, nu beneficiem de acest segment, dar acum aflăm că mai sunt şi fraude în sistem. Sistemul de clawback, aşa cum este stabilit la acest moment, nu motivează deloc nicio autoritate, nici ministerul Sănătăţii, nici CNAS să facă ceva, să eficientizeze sistemul, să se asigure că nu se produce nicio fraudă şi că toţi banii sunt folosiţi corespunzător pentru că oricum, indiferent de ineficienţa sistemului, tot ce se duce în plus e plătit de industrie. Evenimentele recente vor avea încă un impact adiţional asupra clawback-ului, asupra sustenabilităţii business-ului”, a mai spus Adrian Grecu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite