Producătorii de medicamente generice vor să dea în judecată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
APMGR susţine că CNAS foloseşte date eronate în calcularea taxei clawback FOTO Adevărul
APMGR susţine că CNAS foloseşte date eronate în calcularea taxei clawback FOTO Adevărul

Companiile producătoare de medicamente, membre al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) vor să acţioneze în justiţie Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), motivând că instituţia a folosit date eronate referitoare la consumul de medicamente.

Drept urmare, taxa de clawback, pe care sunt nevoiţi să o achite producătorii de medicamente a crescut artificial şi are un impact financiar major asupra producătorilor.

Datele furnizate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sunt diferite de datele interne ale companiilor, mai arată producătorii de medicamente. Diferenţe există şi între datele CNAS şi cele furnizate de Cegedim, o companie care se ocupă cu studii de piaţă în domeniul farmaceutic.

„Creşterea taxei clawback, în condiţiile în care consumul de medicamente pentru care se aplică taxa a scăzut în primele trei luni ale anului, dovedeşte incapacitatea CNAS de a controla şi gestiona eficient consumul de medicamente cu prescripţie din România,” a explicat Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

APMGR atrage atenţia că datele referitoare la consum transmise de CNAS conţin în proporţie de 15% discrepanţe faţă de datele interne ale companiilor. „Ne confruntăm, de exemplu, cu situaţia în care produse pe care companiile nu le-au avut pe stoc sau la vânzare, apar ca fiind comercializate în primele trei luni ale anului, potrivit datelor CNAS”, a adăugat Damian.  

Producătorii de medicamente generice semnalează, totodată, că în ultimul an nu s-au făcut niciun fel de progrese în ceea ce priveşte îmbunătăţirea acurateţii datelor folosite de CNAS sau a corectării legislaţiei privind taxa clawback, în aşa fel încât astăzi aproape 50% din ceea ce plătesc companiile producătoare de medicamente generice în contul acestei contribuţii reprezintă corectarea unui deficit bugetar, nu reprezinta venituri realizate de producători.

„CNAS este un actor important al sistemului de sănătate şi, de aceea, atât aşteptările noastre cât şi cele ale pacienţilor sunt legate în primul rând de profesionalismul şi transparenţa de care aceasta instituţie trebuie să dea dovadă. Pe această cale solicităm încă o dată conducerii CNAS să dea dovadă de transparenţă în ceea ce priveşte modul de calcul al cuantumului taxei clawback şi să clarifice neconcordanţele semnalate de companii în contestaţiile formulate pe marginea înştiinţările de plată comunicate de CNAS”, a conchis Dragoş Damian.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite