Producătorii de medicamente, obligaţi de lege să actualizeze preţul la produsele din portofoliu până pe 10 martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătorii, obligaţi să actualizeze preţul la medicamente FOTO Shutterstock
Producătorii, obligaţi să actualizeze preţul la medicamente FOTO Shutterstock

Preţul medicamentelor va fi avizat pe o perioadă de un an, calculată de la data avizării, conform legislaţiei în vigoare.

„Această intrare în normalitate a preţurilor medicamentelor înseamnă de fapt o schimbare în beneficiul sistemului de sănătate, astfel încât majoritatea medicamentelor vor avea o revizuire în scădere a preţurilor. Asta va însemna o economie substanţială la bugetul de stat, care se va regăsi în tratamente şi medicamente inovatoare pentru pacienţi”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

Conform legislaţiei în vigoare, preţul medicamentelor trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări: Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania.

21 de medicamente vor fi delistate

La începutul lunii februarie, autorităţile anunţau că peste 20 de medicamente compensate şi gratuite la care au acces românii vor fi delistate şi alte 12 vor fi compensate cu un procent de numai 20%. Ibuprofenul care se eliberează pe bază de prescripţie medicală va rămâne în continuare pe lista de medicamente compensate.

Nu aceeaşi soartă o vor avea alte 20 de molecule propuse pentru delistare. Autorităţile susţin că scoaterea de pe lista de compensate a unor medicamente care nu îşi dovedesc valoarea terapeutică ar putea aduce economii în valoare de 200 de milioane de lei anual.

„Este cifra pe care o estimăm noi şi care credem că va fi economisită prin acest proiect. Totodată, estimăm că pe noua listă ar putea intra maximum 20 de medicamente noi. Multe dintre medicamentele delistate au alternativă, şi vorbesc de cele pentru hipertensiune, pentru care există numeroase alternative. Şi mai sunt medicamente care nu şi-au dovedit eficacitatea şi care au fost delistate în Franţa, Marea Britanie şi Germania”, a explicat Marius Savu, preşedintele ANMDM.

Savu a mai spus, în cadrul unei dezbateri, că s-au primit şapte-opt contestaţii de la companiile farmaceutice cu privire la delistare. „Sperăm să putem lua o decizie finală. Medicamentele vor fi delistate pe parcursul lunii februarie”, a completat preşedintele ANMDM.

Delistarea permite introducerea noilor terapii

Potrivit proiectului, delistarea medicamentelor considerate ineficiente va permite introducerea unor terapii de ultimă generaţie pentru patologii cu impact major din punct de vedere social.

„Sunt medicamente vechi care nu şi-au mai dovedit eficienţa terapeutică în ultimii ani, care au fost deja înlocuite de multe ori şi care uneori se prescriu poate chiar exagerat de mult. După calculele făcute iniţial, aceste medicamente propuse pentru delistare ar costa aproximativ 100 de milioane de euro”, a explicat Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) în cadrul unei dezbateri publice.

Concret, medicamentele care urmează să fie delistate acoperă arii terapeutice de la neurologie la cardiologie, la psihiatrie. „Sunt multe antidepresive din trecut, sunt multe aşa-zise tonice cerebrale, sunt unele produse care au un efect placebo extraordinar. Multe din aceste medicamente au început să nu îşi mai dovedească eficienţa, faţă de alternativele mai noi care există şi nu mai are sens să fie compensate de sistemul public”, a spus Marius Savu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite