Producătorii de medicamente vor fi taxaţi diferit de stat. Nicolăescu:  „furnizorii nu înţeleg că trebuie să ofere fără şpagă serviciile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taxa de clawback va fi modificată, anunţă Nicolăescu FOTO Adevărul
Taxa de clawback va fi modificată, anunţă Nicolăescu FOTO Adevărul

Ministerul Sănătăţii a anunţat că va modifica legislaţia taxei de clawback, plătită de producătorii de medicamente, astfel încât aceasta să se aplice diferenţiat. Concomitent, trebuie introdus pachetul de bază în sistemul medical, e de părere Nicolăescu. „Ar fi transparenţă ca fiecare cetăţean să ştie cât plăteşte şi ce primeşte de acei bani. Nu e de ajuns, dacă furnizorii nu înţeleg că trebuie să ofere fără şpagă serviciile”, susţine oficialul.

„În scurt timp vom modifica taxa clawback, să îndreptăm neajunsurile de acum. Vrem ca taxa să fie calculată diferenţiat, separat pe generice şi pe medicamente originale. Vrem să creăm un sistem echitabil şi să asigurăm cât mai multe medicamente generice la preţuri mici”, a declarat Eugen Nicolăescu, la conferinţa „Cei mai mari jucători în economie”, organizată de Ziarul Financiar.

În prezent, există o discriminare pe piaţă, pentru medicamentele generice taxa fiind mai mare decât în cazul celeilalte categorii.

Pentru noile modificări privind taxa clawback, calculată în funcţie de veniturile obţinute de companii din vânzarea de produse compensate, ministerul are în această perioadă consultări cu organizaţiile de profil.

Licitaţiile centralizate - o condiţie pentru reformarea Sănătăţii

Ministrul a mai spus că pentru reformarea sistemului sanitar trebuie realizate licitaţii centralizate şi a dat un exemplu privind pretul de achiziţie al mănuşilor chirurgicale, care diferă de la un spital la altul, îndeosebi la unităţile sanitare din teritoriu.

„Mănuşile chirurgicale se folosesc în toate spitalele cu secţii de chirurgie. Dacă într-un spital din nord mănuşile costă 3 lei, în est acestea costă între 50 şi 70 de lei. În ceea ce priveşte achiziţia computerelor tomograf pentru spitale, şi aici există diferenţe majore de preţ. Ele pot costa chiar şi 1 milion de dolari", a afirmat oficialul.

Nicolăescu a făcut referire la concurenţă care este, în opinia sa, un alt pilon important ce stă la baza reformei sanitare. 

„Sistemul sanitar nu se poate reforma fără concurenţă. Spre exemplu, spitalele locale sunt manageriate de către autoritatile locale. Atunci când acestea din urmă fac licitatii, vin companii care oferă manuşile cu 3 lei, pe când alte companii propun un preţ de 50, 60 sau chiar de 70 de lei. De cele mai multe ori, autoritătile locale aleg firma cu 50 de lei”, a completat ministrul Sănătăţii. 

Potrivit acestuia, vinovată de această situaţie se face Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Nicolăescu: „Este necesară introducerea pachetului de bază!”

Concomitent, spune demnitarul, ar trebui introdus în sistemul medical şi pachetul de servicii medicale de bază, la care se lucrează de câteva luni.

„Ar fi transparenţă maximă, fiecare cetăţean să ştie cât plăteşte si ce primeşte de acei bani. Dar această măsură, singură, nu e de ajuns pentru că furnizorii nu înteleg că trebuie să ofere fără şpagă acele servicii agreate, dacă semnează un contract", a declarat oficialul.

În opinia acestuia, calitatea serviciilor medicale nu poate fi crescută fără a introduce un sistem de asigurări private. În acest sens, ministrul Sănătăţii le-a solicitat celor din sistem punctul de vedere cu privire la o potenţială introducere a acestui tip de asigurări. 

„Nu am decis dacă asigurarea privată suplimentară sau complementară trebuie să fie obligatorie sau nu, dacă va fi fixă sau o cotă", a conchis Nicolăescu.

Totodată, ministrul a precizat că se analizează introducerea unei deductibilităţi pentru a stimula asigurarile private.

Pe aceeaşi temă:

Producătorii de medicamente generice vor să dea în judecată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate

Eugen Nicolăescu spune că încurajează industria locală de medicamente

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite