Societate

articolul anterior articolul urmator

Prof. Alexandru Rafila, despre teoria conform căreia se primesc bani pentru decesele COVID şi condiţiile în care s-ar putea reveni la starea de urgenţă

6
11 Jul 2020 00:09:26
Autor: M.T.
Prof. Alexandru Rafila: „Nu cred că o să ajungem la 10.000 de cazuri noi pe zi”.
Prof. Alexandru Rafila: „Nu cred că o să ajungem la 10.000 de cazuri noi pe zi”.

Prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, a comentat o teorie extrem de vehicultă în rândul celor care neagă gravitatea coronavirusului şi anume posibilitatea ca familiile celor decedaţi să primească bani pentru a accepta ca pe certificatul de deces să se menţioneze drept cauză a morţii infecţia cu Covid-19.

Prof. Rafila a infirmat cu vehemenţă acest zvon: „E o prostie fiindcă certificatul de deces este completat doar de medic şi membrii familiei nu au niciun cuvant de zis. De ce ar mări cineva numărul de morţi, când şi aşa mor mulţi oameni?”.
 
Prof. Rafila a vorbit şi despre condiţiile în care am putea să revenim la starea de urgenţă, menţionând că nu numărul de cazuri diagnosticate este important pentru o astfel de decizie, ci capacitatea sistemului sanitar. 
 
Astfel, conform profesorului, starea de urgenţă s-ar putea dovedi necesară în momentul în care spitalele n-ar mai face faţă: „Cu siguranţă un element care trebui luat în considerare este legat de capacitatea sistemului de sănătate de a primi pacienţii, mai ales cei cu formele grave, şi de a-i trata. Cred că acolo va fi punctul de inflexiune”, a mai spus Rafila, a Digi24.
 
Alexandru Rafila este sceptic cu privire la creşterea atât de accelerată încât să ajungem la 10.000 de cazuri pe zi: „Nu cred că o să ajungem la 10.000 de cazuri noi pe zi, e imposibil de prezis, sper să nu ajungem într-o astfel de situaţie, ar însemna o creştere cam de 15 ori faţă de situaţia actuală, nici nu vreau să mă gândesc”. 
Întrebat despre declaraţia ministrului sănătăţii, Nelu Tătaru, care susţinea, joi, că starea de urgenţă ar putea fi redeclarată dacă se va ajunge la 10.000 de cazuri în patru-cinci zile, Rafila a precizat:  
 
„Eu nu pot să comentez algoritmul pe baza căruia dânsul a socotit momentul introducerii stării de urgenţă ca fiind oportun. (...) Nu e aşa de important numărul de cazuri diagnosticate, cât cel mai important este numărul de cazuri care fac forme grave de infecţie şi care au nevoie de asistenţă medicală care la un moment dat nu mai poate fi acordată şi se ajunge la un număr mare de decese”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Alecu Alecu
11.07.2020, 10:27:01

Il doare gura sa minta? Cunt maori care il contrazic clar pe acest farsor inraot, un carierist de valoare zero taiat in patru - care isi petrece toata ziulica trancanind prin studiourille radio si tv. și spunând azi invers ca ieri. O nulitate promovata gretos de media.

-4 (10 voturi)
Klaus Ciocannis
11.07.2020, 11:49:44

Ai tu dovezi concrete? Nu de alta dar procedural vorbind Rafila are dreptate, apartinatorii pacientului nu au niciun cuvant de spus cu privre la cauza decesului, asta o stabileste un medic, eventual un medic legist. Restul.. precum aberatiile pe care le cred creduli ca tine, sunt simple vorbe ale unor atarnatori aflati in treaba. Te astept cu dovezi, altfel te invit sa iti infasori de gat cablul de la tastatura.

0 (6 voturi)
Ef Ef
11.07.2020, 12:42:47

Dovezi concrete sunt greu de obtinut. E greu de crezut, totusi, ca familiile primesc bani pentru asta. Dar nu e chiar asa de greu de crezut ca e tentant sa clasezi cat mai multe decese ca fiind provocate de COVID. E un mod de a justifica sporurile ametitoare pe care le primeste personalul medical care lucreaza in spitale. E o stare de lucruri care convine foarte mult unor persoane, medici, asistenti, manageri de spitale, firme de echipamente medicale. Si nu numai. A calculat cineva cati bani s-au cheltuit pentru acea compensatie pentru parintii caretrebuie sa plateasca bona pentru copiii privati de posibilitatea de a merge la scoala? S-au facut excese si combinatii cat Casa Poporului. Hemoragie de bani.

+1 (3 voturi)
db
11.07.2020, 11:37:18

Sincer am auzit de cazuri în care s-a trecut în certificatul de deces cauza morții "covid" unor oameni care au murit din alte cauze. Se zvonea că se primesc bani în funcție de numărul de decese cauzate de acest virus, dar, personal, nu cunosc detalii ...

+1 (5 voturi)
mihai radu
11.07.2020, 11:40:11

Alecule,de când stabilesc rudele mortului ce trebuie scris în CD,de ce să le dea bani,cine să le dea bani,sub ce formă să le dea bani,în mână sau prin cont bancar,suma este variabilă sau fixă,vă lăsați prostiți de o propagandă bine organizată,al cărui scop nu este încă foarte clar !!

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (6)