Profesia tatălui: luptător în munţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaţa, care mereu regizează surprize, l-a adus pe Nicolae Bud în situaţia de de a colabora, după 1989, cu fiul lui Vasile Blidaru, Valer Blidar şi de a ajunge un apropiat al lui. Această coincidenţă impresionantă mi-a trezit curiozitatea. Am vrut să aflu cine a fost în realitate personajul intrat în legendă, Vasile Blidaru. Şi cine este fiul lui, Valer Blidar, ce destin are, cum se înscrie în agitată lume de azi.

O biografie care ar trebui învăţată pe de rost

Vasile Blidaru, născut în 1911, în satul Odeşti, comuna Băiţa de sub Codru (din judeţul Maramureş de azi) a fost unul dintre ţăranii români a căror biografie ar trebui să o înveţe pe de rost, stând eventual în genunchi pe coji de nucă, toţi denigratorii de azi ai românilor, pe care îi consideră incapabili, leneşi, areactivi. Acest ţăran, născut într-o zonă în care i se spunea Ţara Codrului, îşi lucra cu vrednicie pământul şi ştia şi alte meserii, cum ar fi tâmplăria sau fierăria. După instaurarea comunismului, a luat în mâinile lui iscusite puşca şi a început să lupte împotriva noului regim (care avea să fie considerat cândva, pe bună dreptate, „ilegitim şi criminal”), refugiindu-se după fiecare atac în munţii împăduriţi din împrejurimi.

Învingător ani la rând într-o luptă inegală

În scurtă vreme a devenit o obsesie pentru lucrătorii Securităţii (după cum rezultă din dosarele de la CNSAS, consultate şi reproduse într-o carte impresionantă de dr. Teodor Ardelean şi Marin Bancoş). Zeci de ofiţeri şi agenţi ai poliţiei politice, ajutaţi de miliţieni şi soldaţi, se lansau în acţiuni de prindere a lui şi ieşeau de fiecare dată înfrânţi. Numeroşi funcţionari se ocupau de întocmirea de rapoarte, procese verbale şi referate despre aceste acţiuni, ca şi despre sătenii care i se asociau „banditului” sau îl aprovizionau pe ascuns cu alimente, medicamente sau haine curate. Ani la rând a durat această luptă inegală, începând din 16 august 1949 când, la ora 3 dimineaţa, Vasile Blidaru a fost arestat, dar a reuşit să-şi desfacă legăturile de la mâini şi să fugă de sub escortă, şi până în noaptea de 23 spre 24 mai 1958, când, atras de o femeie – Floarea Rogoz −  agentă sub acoperire, în locuinţa ei, este atacat şi împuşcat mortal de 28 de ofiţeri, subofiţeri şi militari ai trupelor de Securitate.

În tot acest război dus cu un curaj uimitor, aproape neverosimil împotriva terorii comuniste, Vasile Blidaru a făcut gesturi care au intrat în legendă, apărând de exemplu, în plină zi, în sat şi lipind mesaje către Securitate pe pereţii cooperativei sau intrând călare în curţile unor trădători ai săi şi avertizându-i că îi va pedepsi. De nenumărate ori a pus pe fugă forţele mobilizate pe urmele lui, împuşcându-i pe unii dintre urmăritori. În urma unor asemenea confruntări, doi miliţieni au fost condamnaţi de autorităţi pentru laşitate!

image

Valer Blidar, fiul eroului Vasile Blidaru FOTO Arhivă personală

Un om cu o dârzenie de fier, ca tatăl său

Valer Blidar (născut în 1945, fiul lui Vasile Blidaru, diferenţa de o literă dintre cele două nume explicându-se prin lipsa de rigoare a funcţionarilor de la Starea Civilă) este în prezent preşedintele grupului de firme de mare anvergură Astra (care cuprinde Astra Vagoane Călători Arad, Tristar, Serv Titu, Astra Vest, Marmura Service, Arcons Security, Trend-Invest). Se numără printre acei oameni de afaceri români cinstiţi şi capabili despre care nu se vorbeşte la televizor, tocmai pentru că nu sunt protagoniştii unor scandaluri. Are simţul demnităţii şi al dreptăţii şi mai ales are o dârzenie de fier, ca tatăl lui. El şi fraţii lui erau numiţi în anii copilăriei  „copiii banditului”, dar aceasta n-a schimbat nimic din respectul pe care i-l poartă şi azi lui Vasile Blidaru. Pentru un om nu poate fi decât un titlu de glorie să fie considerat „bandit” de reprezentanţii unui regim „ilegitim şi criminal”.

Valer Blidar luptă la rândul lui, cu mijloacele omului de afaceri, cu succesorii de azi ai acelui regim, constituiţi în „mafia securisto-comunistă”. Atunci când, la licitaţii, sunt preferate vagoanele oferite de firme străine, în defavoarea celor produse de Astra, mai bune decât toate celelalte înscrise în competiţie, Valer Blidar nu dezarmează. Cu forţa lui morală uriaşă, acţionează pentru înlăturarea a ceea ce blochează economia românească.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite