Profesorii britanici, sfătuiţi să-i înveţe pe copii că familiile cu două mame sau doi taţi sunt, de asemenea, normale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vremuri în care România încă dezbate aprig în privinţa adoptării parteneriatului civil dintre două persoane, indiferent de sex, în vestul Europei reprezentanţii minorităţilor sexuale au trecut la pasul următor: educaţia în şcoală. Cadrele didactice din Marea Britanie sunt sfătuite să-i înveţe pe copii că nu este nimic anormal la familiile cu două mame sau doi taţi.

Comunitatea LGBT mai doreşte uniforme unisex în şcoli şi introducerea în programa şcolară a poveştilor în care se îndrăgostesc doi regi sau două prinţese.

Profesorii ar trebui să introducă noţiunea de relaţii între persoane de acelaşi sex în educaţia copiilor, de la afişarea în şcoli a unor postere cu familii care au fie două mame, fie doi taţi, la purtarea hainelor unisex şi la poveştile cu personaje gay, potrivit The Telegraph.

Elly Barnes, un consultant şcolar din comunitatea LGBT i-a sfătuit pe şefii cadrelor didactice din şcolile britanice să se obişnuiască să folosească termenii de gay şi lesbiene în prezenţa copiilor.

„Dorim să creăm în şcoli o atmosferă în care fiecare să se simtă liber să fie cine doreşte să fie. Profesorii nu sunt obişnuiţi să folosească termenii de gay, lesbiene sau transexuali în şcoală”, a explicat consultantul în cadrul unei conferinţe a Asociaţiei consiliilor şcolare.

Elly Barnes a mai spus că recentele modificări în legislaţia britanică au creat o cultură în care profesorii sunt încurajaţi să elimine homofobia din mediul şcolar şi ar trebui să profite de acest lucru.

Basme cu prinţese lesbiene

Potrivit consultantului, profesorii pot include în lecturile şcolare poveşti care să asigure vizibilitatea eforturilor LGBT pentru eliminarea homofobiei, deoarece există pe piaţă cărţi dedicate atât pentru ciclul primar de învăţământ, cât şi pentru gimnaziu. Câteva titluri sugestive sunt „Mami, mama şi eu”, o carte care ilustrează copilăria unui băieţel cu două mame. Alte cărţi precum „Rege şi rege” ilustrează poveşti cu prinţese care se îndrăgostesc una de cealaltă. „Şi din tango devin trei” este povestea a doi pinguini gay.

De asemenea, comunitatea LGBT consideră că elevii n-ar trebui să poarte uniforme şcolare diferite pentru băieţi şi fete. „Nu ar trebui să le impunem fetelor şi băieţilor ce haine să poarte. Dacă nu pare nimic în neregulă ca fetele să poarte haine băieţeşti, când băieţii poartă haine de fete sunt batjocoriţi şi nu este corect”, a mai spus Elly Barnes.

Profesorii, de partea minorităţilor sexuale

Şi profesorii britanici susţin demersurile comunităţii LGBT. Christine Blower, secretar general al Uniunii naţionale a profesorilor din regat a făcut un apel la clasa politică să îşi demonstreze suportul pentru eforturile împotriva discriminării elevilor şi studenţilor gay.

Reprezentantul profesorilor doreşte prezentarea într-o lumină pozitivă a relaţiilor de acelaşi sex, în cadrul cursurilor de educaţie sexuală.

Reacţii vehemente în România la adresa comunităţii gay

Pe de altă parte, România încă dezbate recunoaşterea în lege a cuplurilor de acelaşi sex. Parlamentul României este aproape de adoptarea parteneriatului civil între două persoane, indiferent de sex, după ce în aprilie, Comisia deputaţilor pentru muncă şi protecţie socială a avizat favorabil acest proiect de lege. La ultimele recensăminte, aproape un milion de români au declarat că trăiesc în concubinaj. Decizia Comisiei parlamentare a scandalizat, însă, deja o parte a societăţii civile, dar şi reprezentanţi ai Bisericii.

Ideea a fost lansată în aprilie 2013 la Constanţa, stârnind controverse aprige. Parteneriatul civil este un contract încheiat în faţa unui notar public între două persoane adulte de sex diferit ori de acelaşi sex, care consimt să convieţuiască„ în baza afecţiunii, respectului şi sprijinului reciproc şi a egalităţii în drepturi“. Practic, el ar legaliza „uniunea consensuală“, popularul concubinaj în care trăiesc aproape 1 milion de români. Aici ar interveni marea schimbare: de acelaşi drept ar beneficia şi cuplurile de acelaşi sex.

BOR nu vrea cupluri gay

Totuşi, Biserica Ortodoxă Română a cerut Parlamentului să nu pună în pericol ideea de familie, prin accpetarea căsătoriilor gay. La prima şedinţă a Sinodului de pe acest an, la 13 februarie 2015, BOR a decis: „În perspectiva dezbaterilor parlamentare referitoare la proiectul de modificare a Constituţiei României, Sfântul Sinod reiterează poziţia privind definirea în legea fundamentală a familiei întemeiate pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe drepturile şi îndatoririle părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor“.

La ora actuală, 19 state dintre cele 28 membre ale Uniunii Europene au adoptat astfel de legislaţii, inclusiv foste ţări comuniste precum Cehia, Slovenia, Ungaria, Croaţia ori Estonia. În afara bătrânului continent, legislaţia este şi mai permisivă.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite