Prognoza meteo pe două săptămâni: cum va fi vremea în ţară de 1 Mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A fost emisă prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, de 1 Mai vremea la mare fiind mai rece decât în normal, cu maxime de 19 grade FOTO Adevărul
A fost emisă prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, de 1 Mai vremea la mare fiind mai rece decât în normal, cu maxime de 19 grade FOTO Adevărul

În următoarele două săptămâni (27 aprilie – 10 mai) vom avea parte de o vreme oscilantă, cu temperaturi cuprinse între 18 şi 22 grade, sub media normală a acestei perioade în primele zile ale intervalului. De asemenea, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat că vom avea parte de ploi moderate cantitativ în toate regiunile.

BANAT

La începutul primei săptămâni valorile termice vor scădea accentuat, de la maxime de 24 - 25 de grade şi minime de 10 - 12 grade pe 27 aprilie, până la 11-12 grade pe parcursul zilei de miercuri, 29 aprilie, şi în jur de 4 grade joi dimineaţa. Apoi temperaturile vor creşte uşor şi se vor apropia de mediile climatologice specifice perioadei. Astfel, valorile diurne vor oscila între 17 şi 22 de grade, iar cele nocturne între 6 şi 10 grade. 

Vor fi posibile ploi aproape zilnic, pe tot parcursul intervalului de prognoză. În jurul datei de 28 aprilie vor fi mai ales averse, pe arii extinse şi moderate cantitativ.

CRIŞANA

Intervalul 29 aprilie - 3 mai va fi caracterizat de o vreme mai rece decât în mod obişnuit, cu media regională a temperaturilor maxime între 10 şi 18 grade (cele mai scăzute valori urmând a se înregistra pe 29 aprilie), iar cea a minimelor de 3...6 grade. 

Apoi, până la mijlocul celei de-a doua săptămâni de prognoză, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, temperaturile diurne tinzând spre 22 de grade, iar cele nocturne oprindu-se la 10 grade. Din 7 mai şi până la sfârşitul intervalului, vremea se va răci, iar valorile termice medii se vor situa uşor sub cele normale în această perioadă.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată aproape în fiecare zi, până la sfârşitul intervalului. Vor fi şi averse, însemnate cantitativ pe 28 aprilie, dar izolat şi în jurul datelor de 1, 2, 5, 6 şi 9 mai.

TRANSILVANIA

În prima săptămână de prognoză, regimul termic va fi caracterizat de variaţii semnificative de la o zi la alta. Cele mai ridicate valori sunt de aşteptat pe 27 şi 28 aprilie, când vor fi, în medie, maxime de 20-22 de grade, dar şi pe 1 mai, când se vor înregistra în jur de 19 grade, în timp ce pe 29 aprilie, cea mai rece zi din interval, valorile termice diurne vor fi de doar 11-12 grade. Temperaturile minime vor marca o scădere accentuată, de peste şase grade, din 29 până pe 30 aprilie, când se vor apropia de pragul de îngheţ. 

Ulterior, vremea va intra într-un proces de încălzire, iar valorile termice se vor situa în jurul celor normale în această perioadă. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 16-20 de grade, iar cea a minimelor de 4-7 grade.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată pe 28 şi 29 aprilie, când vor fi posibile şi cantităţi de apă mai însemnate, apoi după data de 1 mai, este posibil să plouă aproape zilnic.

MARAMUREŞ

Vremea va fi caldă în primele două zile de prognoză, însă, pe 29 aprilie, valorile termice vor scădea accentuat, cu peste 10 grade, ajungând la maxime diurne de 10-11 grade şi minime nocturne în jurul valorii de 2 grade. Apoi temperaturile vor creşte uşor, astfel că, pe 1 mai, mediile regionale ale maximelor, de 17-18 grade, şi ale minimelor, de 5-6 grade, vor caracteriza o vreme normală pentru această perioadă.

Din 2 mai şi până la sfârşitul intervalului, vor fi oscilaţii uşoare de la o zi la alta, dar valorile termice, atât cele diurne, cât şi cele nocturne, se vor apropia de mediile climatologice specifice perioadei.

Vor fi posibile ploi aproape zilnic, dar pe 28 aprilie pe arii extinse vor fi averse, moderate cantitativ.

MOLDOVA

Până la sfârşitul lunii aprilie, vremea se va răci accentuat, astfel încât maximele termice vor scădea până la 15 grade pe 29 şi 30 aprilie. Ulterior, deşi valorile termice vor marca o creştere treptată, se vor menţine uşor sub cele normale în prima decadă a lunii mai. Astfel, maximele se vor încadra între 16 şi 20 de grade, cu valorile cele mai ridicate în zilele de 1, 5 şi 6 mai. 

Temperaturile nocturne vor avea o evoluţie similară, cele mai scăzute minime, în medie de 4-5 grade, urmând a se înregistra pe 30 aprilie şi 1 mai.

Vor fi posibile ploi în tot intervalul de prognoză, dar cu o probabilitate mai mică pe 27 şi 30 aprilie, respectiv 1 mai. Pe 28 şi pe 29 aprilie sunt de aşteptat averse pe arii extinse, mai însemnate cantitativ.

DOBROGEA

În toată regiunea, intervalul 30 aprilie - 4 mai va fi caracterizat de o vreme mai rece decât în mod obişnuit, cu media regională a temperaturilor maxime de 16-17 grade, iar cea a minimelor de 7-9 grade. În restul intervalului, valorile termice medii vor fi apropiate de cele climatologic normale, cu maxime ce se vor situa în jurul valorii de 18 grade şi minime între 9-11 grade.

Probabilitatea pentru apariţia temporară a ploilor slabe va fi mai ridicată în intervalele 28-30 aprilie şi 2-8 mai.

MUNTENIA

Vremea va fi deosebit de caldă în primele două zile de prognoză. Însă pe 29 şi 30 aprilie, valorile termice vor scădea, ajungând la maxime diurne de 17-18 grade şi minime nocturne în jurul valorii de 6 grade. 

Din 1 mai şi până la sfârşitul intervalului vor fi oscilaţii uşoare de la o zi la alta, dar, în medie, valorile termice, atât cele diurne, cât şi cele nocturne, se vor apropia de mediile climatologice specifice perioadei. Prin urmare, maximele se vor încadra, în medie regională, între 18 şi 22 de grade, iar minimele între 7 şi 10 grade.

Aproape zilnic vor fi posibile ploi, care vor avea şi caracter de aversă şi izolat pot fi mai însemnate cantitativ, cu precădere în 28-29 aprilie.

OLTENIA 

La începutul primei săptămâni, valorile termice vor scădea accentuat, de la maxime, în medie regională, de 24 de grade şi minime de 10-11 grade în data de 27 aprilie, până la 15 grade, miercuri, 29 aprilie, şi în jur de 5 grade în timpul dimineţii de joi, 30 aprilie. Apoi, deşi valorile termice vor marca o creştere treptată, se vor menţine, în general, uşor sub cele normale în această perioadă. Astfel, maximele se vor încadra între 17 grade în zilele de 30 aprilie şi 2 mai şi 23 de grade în data de 6 mai.

Temperaturile nocturne vor avea o evoluţie similară, cele mai scăzute minime, în medie de 6 grade, urmând a se înregistra pe 3 mai, iar cele mai ridicate, de 10 grade, fiind aşteptate în jurul datei de 7 mai.

Vor fi posibile ploi slabe în aproape tot intervalul de prognoză, însă în jurul datei de 28 aprilie vor fi mai ales averse, însemnate cantitativ, şi se vor semnala pe arii mai extinse.

LA MUNTE

Debutul intervalului de prognoză va fi caracterizat de o scădere accentuată a valorilor termice, de la temperaturi maxime, în medie de 13-14 grade şi minime de 5-6 grade, până la 6-7 grade pe 29 şi 30 aprilie şi aproximativ -2 grade în dimineaţa zilei de joi, 30 aprilie. 

Până spre începutul săptămânii viitoare, regimul termic va avea variaţii de la o zi la alta, iar la jumătatea celei de-a doua săptămâni a intervalului de prognoză va deveni apropiat de cel înregistrat în primele zile.

Se vor semnala precipitaţii aproape în fiecare zi, dar în 28-29 aprilie acestea vor cădea pe arii extinse, vor avea mai ales caracter de aversă şi, izolat, vor fi însemnate cantitativ.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite