Prognoza meteo pentru această iarnă. Unde va ninge cel mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această iarnă vom avea parte de un regim termic apropiat de cel normal în această perioadă, cu precipitaţii mai scăzute în cea mai mare parte a ţării, potrivit prognozei pentru următoarele trei luni, publicată miercuri de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. Distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii este estimată, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

În decembrie, specialiştii au anunţat că temperaturile medii lunare vor fi, în general, apropiate de mediile multianuale în aproape toată ţara, iar local în sud-estul şi sudul ţării vor fi posibile valori termice mai ridicate decât cele normale, arată Agerpres. 

Temperaturile medii lunare se vor încadra între -5 grade Celsius în Transilvania şi Moldova, şi 3 grade în Dobrogea. În Banat se vor înregistra 2 grade, iar în Oltenia, Muntenia şi Crişana un grad.

Specialiştii au precizat că precipitaţii din această lună vor fi normale în cea mai mare parte a regiunilor, local în centrul ţării fiind posibile valori peste mediile climatologice, iar în sud, sub norme. Cantităţile de precipitaţii vor oscila între 20 de litri de metru pătrat în Dobrogea şi 92 litri de litri pe metru pătrat în Maramureş.

În ianuarie temperatura medie lunară a aerului va avea valori peste mediile climatologice local în sudul, sud-estul şi vestul ţării, în timp ce în restul teritoriului valorile termice vor fi apropiate de normal. Astfel, în Transilvania şi Moldova, mediile pornesc de la -7...-6 grade, în timp ce în Oltenia şi Muntenia vor ajunge la 0 grade.

Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi apropiate de mediile multianuale în est, sud-est şi sud, iar în restul regiunilor acestea vor prezenta o tendinţă de excedent. În Maramureş precipitaţii pot ajunge la 74 de litri pe metru pătrat, în timp ce în Dobrogea, Moldova şi Transilvania normele medii se vor încadra între 14 şi 49 de litri de litri pe metru pătrat.

În februarie, temperatura medie lunară a aerului va înregistra valori sub mediile climatologice în zonele nordice şi centrale. Local, în sud-estul ţării, valorile termice vor fi mai ridicate decât mediile, iar în restul regiunilor, normale. 

Temperaturile medii lunare pot coborî până la -5 grade în Transilvania şi Moldova, dar pot ajunge şi la 2 grade Celsius în Banat, Oltenia şi Dobrogea.

Ccantităţile lunare de precipitaţii se vor situa, în general, în limitele normale în estul, sud-estul şi sudul ţării, iar în restul regiunilor, acestea vor prezenta o tendinţă spre excedent. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt preconizate în Maramureş (57 de litri pe metru pătrat), iar cele mai reduse în Dobrogea (13 litri pe metru pătrat).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite