PROGNOZA METEO Vreme rece în următoarele două săptămâni. Va ploua zilnic în toată ţara în perioada 27 - 30 octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea se va răci în următoarele zile, cu maxime ce nu vor trece de 13 - 14 grade Celsius, la nivel naţional, iar în perioada 27-30 octombrie ploile vor acoperi arii extinse, însă doar local vor fi importante cantitativ, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă în intervalul 23 octombrie - 5 noiembrie.

În Banat, în primele zile ale intervalului de prognoză vremea va fi mai rece decât în mod normal la această dată, astfel încât media regională a temperaturilor diurne va fi de aproximativ 13 grade Celsius. Totodată, în acest interval, minimele nocturne vor fi în scădere, de la 11 grade la început, spre 5 grade în dimineaţa zilei de 26 octombrie.

Ulterior, în intervalul 27 — 31 octombrie, variabilitatea termică se va manifesta de la o zi la alta, concretizându-se prin medii diurne situate între 12 şi 18 grade şi nocturne între 3 şi 7 grade. În ultima parte a intervalului de prognoză regimul temperaturii aerului se va menţine relativ constant în jurul mediilor anuale ale perioadei, respectiv 14 — 16 grade Celsius ziua şi 4 — 6 grade noaptea. Va ploua moderat cantitativ în primele două zile ale intervalului, iar apoi probabilitatea de ploaie va fi mai mare după 27 octombrie, însă ploile se vor semnala pe arii mai extinse pe 29 şi 30 octombrie.

În Crişana, temperaturile diurne se vor menţine scăzute în primele trei zile ale prognozei, când se va înregistra o medie regională de 13 — 14 grade Celsius. Pe 26 — 27 noiembrie vremea se va încălzi uşor, temperatura va creşte cu 2 — 3 grade, iar intervalul 28 — 31 octombrie vor fi alternanţe termice de la o zi la alta, maximele diurne urmând a se situa între 10 şi 14 grade.

Temperaturile nocturne vor fi în scădere de la 10 grade la începutul intervalului spre 5 grade pe 26 octombrie, apoi vor avea o evoluţie oscilantă în cadrul unui ecart de la 3 la 7 grade. În prima săptămână din noiembrie valorile termice se vor menţine relativ constant în jurul mediilor multianuale ale perioadei, cu aproximativ 12 — 14 grade ziua şi 4 — 6 grade noaptea. Vor fi ploi pe arii extinse şi izolat mai importante cantitativ la începutul intervalului şi, din nou, în jurul datei de 29 octombrie. Dar probabilitatea pentru ploi locale va fi ridicată pe tot parcursul intervalului 27 octombrie — 5 noiembrie.

În Transilvania, în intervalul 23 — 31 octombrie regimul termic va avea o evoluţie oscilantă, concretizată prin variaţii de temperatură pe intervale scurte de timp, atât la valorile maxime diurne, care se vor situa, în ansamblu, între 8 şi 14 grade, cât şi la cele nocturne, cuprinse, în medie, între 2 şi 7 grade.

În primele zile ale lunii noiembrie temperatura aerului se va menţine în jurul normelor perioadei, cu o medie a maximelor de aproximativ 12 grade şi a minimelor de 1 — 2 grade. Va ploua, izolat mai abundent, pe 23 şi 24 octombrie, iar apoi vor fi ploi aproape zilnic după 27 octombrie până la finalul intervalului de prognoză, dar acestea se vor semnala pe arii mai restrânse şi doar pe 29 — 30 octombrie pot fi mai importante cantitativ.

În Maramureş, în prima săptămână a intervalului de prognoză şi la începutul celei de a doua săptămâni, valorile termice vor avea variaţii pe intervale relativ scurte de timp şi se vor situa, în medie regională, între 9 şi 13 grade ziua şi între 4 şi 8 grade noaptea. 

După data de 1 noiembrie, regimul termic se va menţine relativ constant, iar temperaturile vor fi apropiate de normele climatologice ale perioadei, astfel încât se va consemna o medie a temperaturilor maxime de 10 — 12 grade, în timp ce minimele nocturne vor fi cuprinse între 2 şi 4 grade. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în cea mai mare parte a intervalului de prognoză, dar acestea se vor semnala pe arii extinse şi, posibil, în cantităţi mai importante, pe 23 octombrie, precum şi între 27 şi 30 noiembrie.

În Moldova, temperaturile medii diurne vor scădea până la mijlocul primei săptămâni de la valori medii diurne de 12 — 13 grade în data de 23 octombrie până spre medii în jurul a 8 grade în zilele de 24 şi 25 octombrie, apoi vor creşte spre 14 — 15 grade în data de 27 octombrie. Vremea se va răci din nou în data de 28 octombrie, când mediile maximelor vor coborî spre 12 grade, apoi o încălzire uşoară, va determina înregistrarea unor medii de 13 — 14 grade în data de 30 octombrie. În perioada 31 octombrie — 5 noiembrie nu vor fi variaţii importante de la o zi la alta, urmând ca mediile diurne să crească de la 11 — 12 grade în primele zile spre valori în jurul a 13 grade până spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză.

Temperaturile minime vor scădea până în data de 26 octombrie de la o medie regională de 6...7 grade în primele nopţi spre aproximativ 2 grade. Ulterior acestei răciri vremea se va încălzi, urmând astfel ca în zilele de 27 şi 28 octombrie media minimelor să se situeze în jurul a 6 grade. 

În data de 29 octombrie media minimelor va scădea din nou spre 4 grade, apoi va creşte din nou spre 6 grade în data de 30 octombrie, pentru ca în perioada cuprinsă între 31 octombrie şi 5 noiembrie temperaturile minime să crească uşor până spre sfârşitul intervalului de la valori medii în jur de 3 grade spre medii de 5—6 grade. Probabilitatea de apariţia a ploilor va fi ridicată în zilele de 23 şi 24 octombrie, în intervalul 27 — 31 octombrie şi din nou în 3 şi 4 noiembrie.

În Dobrogea, vremea se va răci, semnificativ chiar la mijlocul primei săptămâni, astfel că mediile maximelor vor coborî de la valori în jur de 17 grade în data de 27 octombrie spre 10 grade în data de 25 octombrie. Mediile diurne vor creşte din nou spre 16 — 17 grade în data de 27 octombrie, apoi vor scădea spre 14 grade în 28 octombrie.

În zilele de 29 şi 30 octombrie, o încălzire uşoară va conduce la înregistrarea unor medii maxime de 16 — 17 grade, pentru ca ulterior acestea să scadă din nou, de această dată spre valori de 12 — 13 grade în data de 1 noiembrie. În intervalul 2-5 noiembrie variaţiile temperaturilor medii diurne nu vor fi semnificative de la o zi la alta urmând astfel a se situa între 14 şi 15 grade. Minimele, ridicate la începutul primei săptămâni, vor scădea de la valori medii de 10 — 12 grade în zilele de 23 şi 24 octombrie spre 4 grade în data de 26 octombrie.

În intervalul 27—30 octombrie, variaţiile temperaturilor medii minime vor fi în general nesemnificative acestea situându-se între 8 şi 10 grade, exceptând ziua de 29 octombrie când media minimă va fi de 7 grade. Perioada imediat următoare va fi caracterizată la început de o scădere a mediilor minimelor de la valori în jur de grade 7 — 8 grade spre 5 — 6 grade în 1 noiembrie, urmată de o încălzire spre 8 — 9 grade în zilele de 3, 4 şi 5 noiembrie. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată în intervalul 23 — 25 octombrie, apoi în zilele de 30 şi 31 octombrie.

În Muntenia, vremea se va răci până spre mijlocul primei săptămâni de la valori medii diurne de 17-18 grade în 23 octombrie spre medii în jurul a 11 grade în data de 25 octombrie. Maximele vor creşte ulterior din nou spre medii de 18 grade în data de 27 octombrie, apoi iar vor scădea spre valori medii de 15 — 16 grade în intervalul 28—30 octombrie. În zilele de 31 octombrie şi 1 noiembrie mediile diurne vor continua să scadă până spre valori în jurul a 13 grade, apoi până spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni nu vor fi variaţii notabile de la o zi la alta, mediile maximelor situându-se în jurul a 15 grade.

Minimele vor scădea de la valori medii de 11 grade în 24 octombrie spre medii de 4 grade în 26 octombrie, apoi vor creşte din nou, de această dată spre 7 — 8 grade Celsius în data de 28 octombrie. Ulterior datei de 28 octombrie minimele vor coborî spre medii în jurul a 5 grade, apoi vor creşte uşor spre 6 grade în 30 octombrie, pentru ca în intervalul 31 octombrie — 5 noiembrie acestea să se situeze între 3 şi 5 grade, cele mai coborâte medii urmând a se înregistra în zilele de 1 şi 2 noiembrie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în zilele de 24 şi 25 octombrie, apoi în special în 30 octombrie şi 3 noiembrie.

În Oltenia, maximele vor scădea treptat de la valori medii de 14 — 15 grade la începutul intervalului, spre medii de 12 grade în data 25 octombrie. De la mijlocului primei săptămâni, temperaturile diurne vor creşte treptat de la o zi la alta până spre valori medii în jur de 19 grade în 27 octombrie, apoi vor scădea din nou spre medii în jur de 14 grade în intervalul 28 octombrie — 1 noiembrie. Până spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză variaţiile de la o zi la alta nu vor fi notabile, astfel că în intervalul 2 — 5 noiembrie mediile maximelor se vor situa în general în jurul a 14 — 15 grade.

Minimele vor scădea de la medii de 10 grade în 23 octombrie spre valori de 5 grade în 26 octombrie, vor creşte apoi spre 7 grade în data de 28 octombrie, pentru ca în intervalul 29 octombrie — 1 noiembrie tendinţa acestora să fie de scădere, încadrându-se între 3 şi 6 grade, cele mai coborâte valori medii înregistrându-se în data de 1 noiembrie. În intervalul 2 — 5 noiembrie minimele vor creşte de la valori medii în jur de 4 grade în data de 2 noiembrie spre 6 grade la sfârşitul intervalului.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată în zilele de 23 şi 24 octombrie, apoi în zilele de 29 şi 30 octombrie.

La munte, evoluţia regimului termic va fi caracterizată prin valori diurne mai ridicate decât în mod obişnuit în această perioadă a anului, situate în jurul a 16 grade până în jurul datei de 20 octombrie. Apoi, vremea se va răci uşor şi treptat, astfel încât, în intervalul 24 — 29 octombrie, media temperaturilor maxime va fi de 6 — 8 grade, apropiată de valoarea climatologic normală pentru final de octombrie.

Temperaturile nocturne vor fi de 6 — 8 grade între 16 şi 23 octombrie, apoi vor marca o scădere şi se vor încadra, în medie, între 2 şi 0 grade în ultimele zile ale intervalului de prognoză. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi relativ ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar mai ales în zilele de 23 — 24 octombrie şi în perioada 27 — 31 octombrie, când se vor înregistra cantităţi de apă însemnate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite