Prognoza meteo. Cât ţine vremea rea. Unde sunt aşteptate ninsori, cât de frig se face

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vreme rea în toată ţara FOTO pixabay.com
Vreme rea în toată ţara FOTO pixabay.com

Vreme rece anunţă meteorologii, cu ploi care cuprind majoritatea zonelor, în timp ce la munte sunt aşteptate ninsori. După zile cu maxime de vară, temperaturile scad simţitor.

Joi, 28 aprilie, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în ţară, vremea se va răci, astfel că în vest, centru şi nord maximele termice vor fi mult mai scăzute decât cele normale în ultima decadă a lunii aprilie, iar în restul teritoriului se vor situa în jurul acestora. Cerul va fi mai mult noros în jumătatea de nord a teritoriului şi va prezenta înnorări temporare în cea de sud. Va ploua pe arii extinse, exceptând Oltenia şi Dobrogea, unde ploile se vor semnala pe suprafeţe mai restrânse. Vor fi mai ales averse, pe alocuri însoţite de descărcări electrice. Local, în jumătatea estică a ţării, cantităţile de apă vor fi însemnate şi se vor acumula peste 25-40 l/mp.

În Carpaţii Orientali, la altitudini mai mari de 1500 m, iar în restul zonei montane la peste 1700 m, vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Conform meteorologilor, vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la munte, în sud-vest, est şi sud-est. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 10 grade Celsius în nordul Moldovei şi 21 grade Celsius în Lunca Dunãrii, iar cele minime între 3-11 grade Celsius. Pe suprafeţe mici vor fi condiţii de ceaţă.

Vremea se va răci şi în Bucureşti, iar maximele termice vor fi apropiate de mediile climatologice specifice datei. Cerul va avea înnorări şi temporar va ploua, cu o probabilitate mai mare în prima parte a intervalului, când trecător vor fi condiţii şi de descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă, anunţă ANM, se va situa în jurul valorii de 19 grade Celsius, iar cea minimă va fi de 7-9 grade Celsius.

Minime în jurul a minus 2 grade Celsius

Vineri, 29 aprilie, vremea va fi răcoroasă în toată ţara, iar în nord-estul şi nordul ţării şi la munte chiar rece pentru sfârşitul lunii aprilie. Cerul va fi temporar noros şi vor fi averse în general slabe local în Oltenia, vestul Munteniei şi Moldova şi izolat în celelalte regiuni. La munte, la peste 1800 m altitudine, se vor semnala şi precipitaţii mixte.

Vântul va sufla slab şi moderat, temporar cu unele intensificări în zona montană înaltă şi pe alocuri în estul şi în sud-estul teritoriului (în general cu viteze de până la 40-45 km/h), iar în zona Carpaţilor Orientali şi a Subcarpaţilor de Curbură cu rafale de 50-55 km/h. 

Conform ANM, temperaturile maxime se vor încadra în marea lor majoritate între 11 şi 19 grade Celsius, iar cele minime între 0 şi 10 grade Celsius, mai scăzute în depresiunile intramontane, până în jurul a minus 2 grade în cele din estul Transilvaniei. Izolat se va forma ceaţă şi, cu precădere în zonele depresionare, se va produce brumă.

În Capitală, cerul va fi temporar noros, însă cu probabilitate redusă de ploaie şi vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 17-18 grade Celsius, iar cea minimă, de 6-8 grade Celsius.

Condiţii de ceaţă

Sâmbătă, 30 aprilie, chiar dacă valorile termice diurne vor fi mai ridicate decât în intervalul anterior, vremea se va menţine răcoroasă în majoritatea regiunilor. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare, dar numai pe arii restrânse la munte şi în sud-vestul ţãrii vor fi ploi slabe, de scurtă durată. Vântul va sufla slab şi moderat, trecător cu uşoare intensificări în prima parte a zilei, în sud-est, inclusiv pe litoral, apoi în sudul Banatului. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 15 şi 20 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 0 grade Celsius în depresiunile din estul Transilvaniei şi 9-10 grade Celsius pe litoral şi în Dealurile de Vest. Vor fi condiţii de ceaţă.

La Bucureşti, sâmbătă, vremea va fi predominant frumoasă şi în uşoară încălzire. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Conform meteorologilor, temperatura maximă va fi de 19-20 grade Celsius, iar cea minimă de 7-8 grade Celsius, mai scăzută în zona periurbană.

Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Noi explozii la Odesa. O dronă spion a fost doborâtă deasupra mării. Ucrainenii ar fi distrus o altă navă militară rusă

Un expert român explică schimbarea tacticii NATO în privinţa Rusiei. „Washington nu mai ia în serios discursul nuclear al Moscovei”

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite